Την προχειρότητα και τη βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει μια τροπολογία που βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων αποδεικνύει η συνάντηση της ΔΟΕ με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Διαψεύδει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως – και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα- καθώς ισχυρίστηκε ότι υπάρχει γραπτή έγκρισή της για τις κάμερες στα σχολεία, σύμφωνα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Ο Πρόεδρος και το επιστημονικό συμβούλιο της Αρχής διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους στο υπουργείο Παιδείας ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μελέτη αντικτύπου προτού εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και φυσικά πριν η ρύθμιση να εφαρμοσθεί στα σχολεία.

Η περιβόητη «συναίνεση» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την οποία επικαλέστηκαν τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν ήταν παρά οι τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για τη σύνταξη της διάταξης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συναίνεση, εφόσον ούτε μελέτη αντικτύπου έχει υπάρξει, ούτε έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ανεξάρτητη Αρχή, παρόμοιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει κάπου ακόμη διότι προκύπτουν συνεχώς τεχνικά προβλήματα ή ζητήματα με τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Εκτιμήθηκε μάλιστα ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, στην καλύτερη των περιπτώσεων – γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μόλις μια ημέρα πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας όρισε συνεργάτιδά της στη θέση υπευθύνου για την προστασία των δεδομένων, θέση που παρέμενε κενή εδώ και δέκα μήνες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια