Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση στη δίκη Τοπαλούδη της Κυβέρνησης μέσω του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου λίγο πριν την απόφαση. Με άρθρο του βάζει στο στόχαστρο την Εισαγγελέα της έδρας που με την χθεσινή αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τον βιασμό και την δολοφονία της.

Με απαράδεκτο και αδιανόητο για δημοκρατική χώρα τρόπο παρενέβη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και επιτελάρχης του Μαξίμου καθώς η δίκη της άγρια δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη βαδίζει προς το τέλος της, με δήλωση του χαρακτηρίζει την αγόρευση της Εισαγγελέα «λαϊκίστικη» λέγοντας ότι τα «δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή» και επιπλέον προχωρά σε υποδείξεις.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς που είναι η διάκριση των εξουσιών που χαρακτηρίζει κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα και πως διασφάλιζεται η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών όταν γίνονται τέτοιες απροκάλυπτες και αδιανόητες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ακης Σκέρτσος σημείωσε σε δήλωση του ότι τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή και ότι ακόμα και στα πιο ειδεχθή εγκλήματα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να μην κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες, αλλά να κρίνουν ακόμα και κόντρα στις προσωπικές τους απόψεις και να λαμβάνουν και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Ακη Σκέρτσου στο facebook:

Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει.

Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική…

Gepostet von Akis Skertsos am Donnerstag, 14. Mai 2020

 

ΑΥΓΗ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια