Φεβρουάριος 2018

Αυτό το event επαναλαμβάνεται

17Φεβ6:00 μ.μ.Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου για δυο βραδιές με τη Μαρίνα Κατσαρή και το Βαγγέλη Γέττο

Λεπτομέρειες

‘‘Που δράκους εις την Κύπρον άλλον τίποτε’’
– Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου –

Μαρίνα Κατσαρή και Βαγγέλης Γέττος

Θέατρο Παραμυθίας – Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Αθήνα
17 και 18 Φεβρουαρίου 2018

Η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή, με το ιδιαίτερα υποβλητικό της αφηγηματικό ύφος και ο μουσικός Βαγγέλης Γέττος με τους ήχους του λαούτου, του ακορντεόν και πολλών μικρών και μεγάλων κρουστών επιβιβάζονται από το λιμάνι του Οθέλλου στην Αμμόχωστο στα πειρατικά που κούρσεψαν το νησί των Λουζινιανών βασιλιάδων και αποβιβάζονται στην Αθήνα για πρώτη φορά για να πουν τις ιστορίες της Μεσαιωνικής Κύπρου.

Αφηγήτρια και μουσικός τα βάζουν με τα στοιχειά, τους ρηγάδες και τους σιδερόφραχτους ιππότες της μεσαιωνικής Κύπρου και τραγουδούν τα παθήματα και τα κατορθώματά τους. Οι θρύλοι και τα παραμύθια της Μελουζίνης, του Διγενή και της Ρήγαινας και του «δράκου και της λυγερής» αποδίδονται στην φυσική τους γλώσσα, την παλαιά κυπριακή διάλεκτο που έφτασε στα ύστερα μεσαιωνικά χρόνια στην ακμή της. Αντίθετα, δε, με την διαδεδομένη πεποίθηση, τα παλαιά κυπριακά που ακούγονται στην παράσταση είναι εύληπτα από το ελλαδικό κοινό καθώς μοιάζουν έντονα με παλιά ελληνικά ιδιώματα όπως το κρητικό.

Οι μουσικές επιλογές ακολουθούν τα χνάρια των μεσαιωνικών αρμονιών, κάποιων αρκετά γνωστών πια στο ευρύ κοινό, που με το διάβα του χρόνου και των αμέτρητων πολιτισμών που πέρασαν από το νησί, μπόλιασαν δημιουργικά την κυπριακή παραδοσιακή μουσική.

Η παράσταση εντάσσεται στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού.

Θέατρο Παραμυθίας – Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Παραμυθιάς 27, Αθήνα 104 35
Τηλ.: 2103457904

17/2 στις 18.00 και 18/2 στις 17.00
Εισιτήρια προς 7€

Πότε;

Σάββατο 17 Φεβ 2018 18:00

Που;

Θέατρο Παραμυθίας - Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Παραμυθιάς 27, Αθήνα