“Βρετανία… 932 μ.Χ. Μια χώρα διαιρεμένη… Πανούκλα… Ένας μοναδικός ηγέτης που ακούει στο όνομα Αρθούρος μάζεψε γύρω του ιππότες και ένωσε το διαιρεμένο Βασίλειο της Αγγλίας…”

Κάπως έτσι ξεκινάει το μιούζικαλ των Monty Python “Spamalot” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Άγγελου Κλωνάρη. Ένα μιούζικαλ που πραγματικά αξίζει να δείτε. Η επεξεργασία του αγγλικού κειμένου και η μεταφορά του στην ελληνική γλώσσα και πραγματικότητα (σε σημεία) από τον κ. Κλωνάρη, όπως και η σκηνοθεσία της όλης παράστασης, αξίζουν συγχαρητηρίων. Το απολαυστικό αποτέλεσμα ήταν η αιτία που ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον άνθρωπο, που είναι πρωταρχικά υπεύθυνος για την υλοποίηση μιας τόσο όμορφης, γεμάτης φρεσκάδα και άπλετο χιούμορ, δουλειάς.

Κύριε Κλωνάρη μεταφράσατε και σκηνοθετήσατε το μιούζικαλ Spamalot που παίζεται αυτό τον καιρό στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Είναι ξεκάθαρο ότι είστε fan των Monty Python. Τι εστί η ομάδα των Monty Python για εσάς;

“Οι Monty Python είναι οι πατέρες της σύγχρονης κωμωδίας. Η αναρχία και ο υπερρεαλισμός που έφεραν στην κωμωδία στο τέλος των 60s με το Flying Circus στο BBC και μετά με τις τρεις ταινίες τους σήμανε επανάσταση στο τι θεωρείται αστείο, με ποια πράγματα μπορούν να γελάνε οι άνθρωποι. Ουσιαστικά ό,τι έκαναν οι Beatles στη μουσική το έκαναν οι Python στην κωμωδία”.

Πιστεύετε ότι το ιδιαίτερο χιούμορ τους, μια τελείως ξεχωριστή σχολή, αφορά όλο το ελληνικό κοινό;

“Αυτό ακριβώς με προβλημάτισε στη μετάφραση του έργου. Να μη χαθεί ο “ψυχρός” υπερρεαλισμός του κειμένου, αλλά να ακουστούν ταυτόχρονα και τελείως ελληνικές οι μεγαλειώδεις ατάκες τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τους θεωρούν “αγγλικό, κρύο χιούμορ”, τους βρίσκουν εγκεφαλικούς. Ευτυχώς το γέλιο του κοινού επιβεβαιώνει ότι το “γλυκό έδεσε” και το κείμενο δεν ακούγεται ξένο στο ελληνικό αυτί”.

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή από τις ταινίες τους;

“Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Επειδή πλέον έχω πάθει κορεσμό από το “Holy Grail”, ας πω οι τρεις μάγοι στη φάτνη, όπου γεννιέται ο Μπράιαν στο “Ένας προφήτης, μα τι προφήτης” και το “Every sperm is sacred” στο “Νόημα της ζωής”».

Πόσο πιστός μείνατε στο πρωτότυπο κείμενο, ποιες οι προσθήκες σας με βάση την ελληνική πραγματικότητα, πόσο σας δυσκόλεψε μια ομοιοκαταληξία στα τραγούδια;

“Το κείμενο είχε ήδη τροποποιηθεί από τον Έρικ Άιντλ για να γίνει από ταινία “Holy Grail” μιούζικαλ “Spamalot”. Ο Άιντλ πρόσθεσε βασικό χαρακτήρα (Κυρά της Λίμνης), δόθηκε ένας πιο διασκεδαστικός τόνος συγκριτικά με την ταινία, αφού απευθυνόταν στο κοινό του Μπρόντγουεϊ. Σε εμάς όλα τα αστεία που σχετίζονται με σύγχρονες καταστάσεις μπήκαν μόνο αν υπήρχαν και στο αμερικάνικο μιούζικαλ, υπάρχει φερ’ ειπείν κομμάτι για το πώς κάνει σήμερα σουξέ μια θεατρική παράσταση. Τα αυτοαναφορικά αστεία λοιπόν διατηρήθηκαν στη μετάφραση, αλλά απέφυγα όσο μπορούσα επιθεωρησιακού τύπου αστεία, που δεν έχουν σχέση με τους Python. Οι στίχοι ήταν φυσικά το δυσκολότερο μέρος, να σώσεις το αστείο και να το πεις και με μέτρο!”

Γιατί επιλέγετε το μιούζικαλ έναντι άλλων ειδών θεάτρου;

«Γιατί είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, το πιο πολύπλοκο πράγμα που μπορεί να σκηνοθετήσει κανείς. Και απαιτεί ηθοποιούς με ταλέντο σε όλα τα επίπεδα”.

Πόσα μιούζικαλ έχετε μέχρι τώρα σκηνοθετήσει;

“Σε επαγγελματική βάση είναι το δεύτερο, το πρώτο ήταν το “Μαγαζάκι του τρόμου” στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη. Σε ερασιτεχνική βάση το εικοστό πρώτο, δουλεύω εδώ και πολλά χρόνια με τη θεατρική ομάδα των μαθητών του αμερικάνικου Kολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζομαι και όπου έχουν το ανέβασμα των μιούζικαλ, παράδοση”.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον θίασο του Spamalot.

“Τα καλύτερα, πραγματικά τους θαυμάζω. Εγώ έκανα κάποια πράγματα, αλλά τελικά ό,τι προέκυψε είναι καρπός μιας συλλογικής δουλειάς ταλαντούχων νέων παιδιών, ηθοποιών και μουσικών, της χορογράφου Άννας Μάγκου και του βοηθού μου και υπεύθυνου για τη μουσική διδασκαλία, Αλέξανδρου Βαμβούκου. Άπειρα στοιχεία προέκυψαν από την ομάδα στις πρόβες, οι οποίες κράτησαν πάνω από τρεις μήνες”.

Και ένα μήνυμα για το κοινό που θα έρθει να σας δει.

“Να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής”.

INFO:

 «SPAMALOT»
Monty Pythons

για πρώτη φορά στην Ελλάδα! 

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

από 30 Οκτωβρίου 2017

Το διάσημο μιούζικαλ «Monty Python’s SPAMALOT», βασισμένο στην ταινία των Μόντυ Πάιθον «Monty Python and the Ηoly Grail», σε σενάριο των Τζον Κλιζ, Γκράχαμ Τσάπμαν, Μάικλ Πάλιν, Έρικ Άιντλ, Τέρυ Τζόουνς και Τέρυ Γκίλιαμ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στις 30 Οκτωβρίου 2017.

Βασισμένο στην πασίγνωστη και λατρεμένη κωμωδία των Μόντυ Πάιθον, το μιούζικαλ είναι μια σουρεαλιστική, αναρχική παρωδία του μύθου του βασιλιά Αρθούρου, όπως τη φαντάστηκαν οι εξωφρενικοί Βρετανοί κωμικοί, αλλά ταυτόχρονα και μια πανέξυπνη παρωδία των ίδιων των μιούζικαλ σαν είδος!

Το έργο πρωτοανέβηκε το 2005 στο Μπρόντγουεϊ, σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς και το παρακολούθησαν πάνω από δύο εκατομμύρια θεατές. Απέσπασε τρία βραβεία Τόνυ, μεταξύ των οποίων αυτό του καλύτερου μιούζικαλ. Έκτοτε ανέβηκε σε δεκάδες επαγγελματικές και ερασιτεχνικές παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Αυστραλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Μεξικό και τώρα η αναζήτηση του Ιερού δισκοπότηρου φέρνει τους ιππότες του Αρθούρου στην Αθήνα!

Υπόθεση του έργου:

Ο βασιλιάς Αρθούρος, ένας θρυλικός ήρωας, που προσωποποίησε το συλλογικό όνειρο της ενοποιημένης Βρετανίας και καθιέρωσε το Χριστιανισμό στα βρετανικά νησιά, τριγυρνά τη χώρα στρατολογώντας ιππότες για το παλάτι Κάμελοτ. Στο πλάι του η «Κυρά της Λίμνης», ο πιστός του υπηρέτης Πάτσυ και το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ.

Όταν τα καταφέρει, ο Θεός του αναθέτει μια δεύτερη δοκιμασία: να αναζητήσει το Ιερό Δισκοπότηρο, το ποτήρι του Χριστού στο Μυστικό Δείπνο (για να μην τελειώσει το έργο στην πρώτη πράξη!). Στο δρόμο του συναντά ένα σωρό εμπόδια, το Γαλλικό κάστρο, τους Ιππότες που λένε «Νι» και τον φύλακα του Ιερού Δισκοπότηρου, το φονικό κουνέλι (!).

Σχετικά με τους Monty Python:

Οι Monty Python είναι το όνομα της ομάδας των Βρετανών κωμικών υπεύθυνων για την τηλεοπτική σειρά Monty Python’s Flying Circus, μιας σειράς σουρεαλιστικών κωμικών σκετς που άρχισε να εκπέμπεται στη Μεγάλη Βρετανία το 1969. Η σειρά παιζόταν για τέσσερις τηλεοπτικές σεζόν και όταν σταμάτησε οι Πάιθον γύρισαν τρεις κινηματογραφικές ταινίες που έμελλε να επηρεάσουν βαθύτατα τη σύγχρονη κωμωδία: τους «Ιππότες της ελεεινής τραπέζης” (1975), το «Ένας προφήτης, μα τι προφήτης» (1979) και το «Νόημα της ζωής» (1983). Η αναρχική σάτιρά τους και το σουρεαλιστικό γκρέμισμα κάθε κανόνα στο χώρο της κωμωδίας είχαν μεγάλη επιρροή στη λαϊκή κουλτούρα στη Βρετανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως η λέξη «email spam», έχουν την προέλευσή τους σε σκετσάκια τους. Οι Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρυ Γκίλιαμ, Τέρυ Τζόουνς, Έρικ Άιντλ και Μάικλ Πάλιν θεωρούνται ότι έφεραν στην κωμωδία την επανάσταση που έφεραν οι Μπιτλς στη μουσική.

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενα και στίχοι: Έρικ Άιντλ
Μουσική: Έρικ Άιντλ και Τζον ΝτυΠρέ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Άγγελος Κλωνάρης
Μουσική διδασκαλία-Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος
Χορογραφίες: Άννα Μάγκου
Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτρα Κοκκινοπούλου

Ορχήστρα: Πιάνο – Δήμητρα Κοκκινοπούλου, Πλήκτρα – Χάρης Μπότσης, Μπάσο – Μαμπρέ Καζαρτζιάν, Ντραμς – Θοδωρής Χριστοδούλου

Σκηνογράφος-Art Director: Μαγδαληνή Σίγα
Βοηθός Σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη
Κατασκευή Κουστουμιών: Νίκος Μηνάς
Σχεδιασμός Φωτισμού: Ανέστης Άγκο
Σχεδιασμός Εντύπων: Ρέα Δουφέκα

Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρήστος Ιντζέογλου, Πάολα Καλλιγά, Δήμος Μαμαλούδης, Τατιάνα Μελίδου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Χάρης Μπόσινας, Χρήστος Ντόβας, Βασίλης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πάσιος, Κατερίνα Σούσουλα

Υπεύθυνος σκηνής: Συμεών Τσακίρης

Στίχοι “Φωτεινή Πλευρά της Ζωής”: Θοδωρής Κοτονιάς

Δανείζει τη φωνή του ο  Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

Παραγωγή: POL – Παύλος Μητσόπουλος / Θέατρο Κολοσσαίον

Email: SPAMALOTgreece@gmail.com
Facebook Rage: www.facebook.com/spamalotGR/

Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία 

Χώρος: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Συγγρού 143,
Τηλ: 210 9315600

Κεντρική Σκηνή, κάθε Δευτέρα και Τρίτη για όλη τη σεζόν
Πρεμιέρα: Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 21:30

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30  

Εισιτήρια:
Πλατεία: Κανονικό 16 Ευρώ  // Προπώληση:  14 Ευρώ  //  Μειωμένο (*) : 12 Ευρώ
(*) Φοιτητικό, Ανέργων (κάρτα ανεργίας), ΑΜΕΑ

www.viva.gr/tickets/theater/gualino-mousiko-theatro/spamalot

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]