Την έλλειψη επαρκών μέτρων προστασίας από τον νέο κορωνοϊό, η οποία έγινε η αιτία να εξαπλωθεί μεταξύ των υπαλλήλων της Amazon, τονίζεται στην αγωγή κατά της εταιρείας που κατέθεσαν εργαζόμενοι. Μία εργαζόμενη που ασθένησε, μετέφερε την Covid-19 στην οικογένειά της με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του συγγενής της από την ασθένεια.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν από εργαζόμενους στην αποθήκη JFK8 στο Στάτεν Άιλαντ και από μέλη των οικογενειών τους.

Μία εργαζόμενη, η Μπάρμπαρα Τσάντλερ, δήλωσε ότι βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό τον Μάρτιο και μετέφερε την ασθένεια στην οικογένειά της. Αυτό οδήγησε στη μόλυνση αρκετών συγγενών της και μία ξαδέρφη της πέθανε στις 7 Απριλίου.

Οι προσφεύγοντες καταγγέλλουν την Amazon πως έχει μετατρέψει την αποθήκη JFK8, όπου εργάζονται περίπου 5.000 άνθρωποι, σε «χώρο κινδύνου» εμποδίζοντας τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, προτιμώντας να προωθήσει την παραγωγικότητα εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων. Σημειώνουν δε ότι η εταιρεία αναγκάζει τους υπαλλήλους της να εργάζονται «σε φρενήρεις ρυθμούς, ακόμη και όταν αυτό τους εμποδίζει να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να πλένουν τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες εργασίας τους».

Με την προσφυγή τους ζητούν από την εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων και να μην τιμωρεί τους εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα της covid-19 ή που χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Η Amazon δεν έχει σχολιάσει την προσφυγή, υποστηρίζει πάντως ότι ακολουθεί πάντα τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών σε θέματα ασφαλείας που διαθέτει στους χώρους εργασίας της.

Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ έχει ωφεληθεί από την αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου καθώς πολλοί καταναλωτές, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, δεν μπορούσαν να πάνε στα φυσικά καταστήματα.

Συνδικάτα, αξιωματούχοι και κάποιοι εργαζόμενοι έχουν κατηγορήσει την Amazon για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενούς της, αλλά και για το γεγονός ότι απέλυσε κάποιους που επέκριναν τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας. Βέβαια, ο επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος απάντησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχουν γίνει απολύσεις για τον λόγο αυτό.

Τουλάχιστον 800 υπάλληλοι σε αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό ενός εργαζόμενου, ενώ στο τέλος του 2019 η Amazon διέθετε 798.000 υπαλλήλους μερικής και πλήρους απασχόλησης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια