Νέο κρούσμα απόπειρας λογοκρισίας σε βάρος ανεξάρτητου μέσου και δημοσιογράφου καταγράφηκε πριν λίγες ημέρες από εταιρεία μεγάλων συμφερόντων. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της συνεργατικής ιστοσελίδας Alterthess στη Θεσσαλονίκη και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένης, με ενάγοντα τον Ευστάθιο Λιάλιο, καταδικασμένο στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός.

Η Σταυρούλα Πουλημένη μέσω του Alterthess και των μέσων στα οποία έργάζεται έχει καλύψει επί σειρά ετών, με ακριβή και τεκμηριωμένα της ρεπορτάζ τη δραστηριότητα της εταιρείας στη Χαλκιδική, η οποία έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές καταστροφές και σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της περιοχής λόγω της μόλυνσης.

Είναι προφανές ότι η εταιρεία ενοχλείται από τα ρεπορτάζ για τη δραστηριότητα της και τις σχετικές εξελίξεις και ζητά τώρα ως αποζημίωση 100.000 ευρώ για δημοσίευμα του Alterthess, μέσου θυμίζουμε ξανά που στηρίζεται  μόνο στους συντάκτες του, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Μάλιστα απειλείται η δημοσιογράφος σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους.

Πρόκειται για το δημοσίευμα με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική», το οποίο αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οι παραβιάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από υπηρεσία της Περιφέρειας, την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων.

“Δεν μας προκαλεί έκπληξη η αγωγή του ενάγοντα εναντίον του μέσου μας. Είναι σίγουρο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν επιθυμούσε ούτε επιθυμεί να γίνεται γνωστή μια τέτοια καταδίκη, η οποία τελεσιδίκησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται εξάλλου για καταδίκη από ποινικό δικαστήριο στελεχών της εταιρείας για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ εκκρεμεί δίκη άλλων δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας σε κακουργηματικό βαθμό. Η καταδίκη αυτή καταρρίπτει και σε δικαστικό επίπεδο τους ισχυρισμούς της περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των πολιτών, των συλλογικοτήτων και της τότε διοίκησης του Δήμου”, αναφέρει στο κείμενό – απάντησή του το μέσο και προσθέτει:

“Είναι γνωστή και δυστυχώς διαχρονική η υπόθεση της καταστροφής της ΒΑ Χαλκιδικής από την Ελληνικός Χρυσός και πολύ μεγάλες οι ευθύνες κυβερνητικών αρχών απέναντι στο περιβαλλοντικό και όχι μόνο έγκλημα που συντελείται εκεί.

Είναι γνωστή και η τακτική της εταιρείας να προσπαθεί με πληρωμένες δημοσιεύσεις σε φιλικά της ΜΜΕ να κάνει το άσπρο μαύρο, ειδικά μετά τη νέα αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση που υπέγραψε με τη νέα κυβέρνηση.

Δεν είναι, επίσης, η πρώτη φορά που προσπαθεί να εκφοβίσει προκειμένου να επιβάλλει το καταστροφικό της έργο ενώ εδώ και χρόνια μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις σέρνονται στα δικαστήρια για την εναντίωσή τους στην καταστροφή του τόπου τους.

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που γίνεται αγωγή ευθέως σε δημοσιογραφικό μέσο και δημοσιογράφο με υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις για δημοσίευμα που αναφέρει τα γεγονότα όπως έγιναν καθώς και τους πρωταγωνιστές τους.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού του μέσου μας, που ασχολείται εδώ και χρόνια με ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, σπάζοντας το φράγμα της σιωπής που έχουν δημιουργήσει, με το αζημίωτο, συστημικά ΜΜΕ.

Πρόκειται όμως και για μια ξεκάθαρη επίθεση συνολικά στην ελευθερία του Τύπου χρησιμοποιώντας τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων σε μία δημόσια και ανοιχτή δίκη. Μάλιστα, για την ως άνω δημόσια διαδικασία και τα όσα αφορούν την υπόθεση δεν γράφεται κανένα ψευδές στοιχείο. Η ελευθεροτυπία, η ελεύθερη δημοσιογραφία, η άσκηση κριτικής και ελέγχου των δημοσίων προσώπων και πραγμάτων προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και διεθνή νομοθετικά κείμενα και δεν περιστέλλονται. Η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται μπροστά σε μια προσπάθεια χτυπήματος όλων αυτών των δικαιωμάτων και του λειτουργήματος του δημοσιογράφου.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα για μια δημοσιογραφία που σέβεται τη δεοντολογία του κλάδου μας και συνειδητά αντιστέκεται στις προσπάθειες φίμωσης της αλήθειας από μεγάλες πολυεθνικές.”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια