Περιπλανώμενη στους όμορφους και πολυσύχναστους δρόμους της Βιέννης –ειδικά σε μέρες ηλιοφάνειας-, ο δρόμος μου με έβγαλε στο κανάλι του Δούναβη που περνά λίγα εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Stephansplatz.

Οι προβλήτες στις ακτές του καναλιού αποτελούν ιδανικό μέρος για μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αλλά και για άραγμα με καφέ ή μπύρα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι στην εξοχή και όχι σε μια πρωτεύουσα.

Περπατώντας κατά μήκος της ακτής, μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε.

agora01

Ένα μεγάλο ταμπλό με γραμμένη τη λέξη AGORA μου κίνησε την περιέργεια. Λίγα μέτρα πιο πέρα, ο τοίχος που βρισκόταν κατά μήκος της ακτής είχε μετατραπεί σε μια έκθεση ζωγραφικής.

Πίνακες ζωγραφικής αναρτημένοι στον τοίχο αλλά και σε ταμπλό δίπλα στις ακτές του ποταμού μετέτρεπαν το χώρο σε ένα υπαίθριο πολιτιστικό δρώμενο με ελεύθερη την πρόσβαση για όλους.

agora2

 

agora3

Ανάμεσα στις φυλλωσιές των δέντρων, προχωρώντας πιο πέρα, ανακάλυπτες και γλυπτά που είχαν σμιλεύσει πάνω σε κορμούς δέντρων, αλλά και ψηφιδωτά πάνω σε τοίχους. Μια κανονική «γκαλερί τέχνης» πάνω στις όχθες του ποταμού!

agora5

agora9

Η AGORA είναι ένα project που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1974. Είναι ένα workshop τέχνης και επικοινωνίας, όπου καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συναντιούνται κάθε καλοκαίρι για να δημιουργήσουν έργα τέχνης εμπνευσμένα από την πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα της Βιέννης. Από το 1988 το AGORA φιλοξενείται στις ακτές του καναλιού του Δούναβη και υποδέχεται εκεί τους καλλιτέχνες αλλά και τους επισκέπτες.

agora4

agora7

Η ιδέα του AGORA είναι να προσφέρει ένα κοινό έδαφος σε διαφορετικούς ανθρώπους να εκφράσουν μέσα από την τέχνη τους τις ιδέες τους, τα όνειρά τους και τις απόψεις τους. Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η προαγωγή μιας πολυπολιτισμικής κουλτούρας αποτελούν βασική αρχή του project, του οποίου τα έργα έχουν πολλές φορές αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό περιεχόμενο.

agora1

agora6

Μέσα από ένα workshop τέχνης στις ακτές του Δούναβη, άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες αλλά και να απευθυνθούν σε ντόπιους αλλά και σε τουρίστες που περνούν από το σημείο.

agora8

Αν βρεθείτε ποτέ στην αυστριακή πρωτεύουσα με καλό καιρό, μια βόλτα στο κανάλι του Δούναβη θα σας πείσει ότι η τέχνη δεν είναι μόνο για να «κλείνεται» σε μουσεία αλλά και για να ομορφαίνει τους δημόσιους χώρους μιας πόλης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts