Γράφει ο Νίκος Μορφονιός

Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η δεξιά διαχείριση, όχι μόνο γιατί προχώρησε σε νέα απαγόρευση συναθροίσεων και στην τρίτη αναστολή του αρθρου 11 του Συντάγματος μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά γιατί φανέρωσε παράλληλα και την πτυχή με το τεράστιο χειριστικό πολιτικό παιχνίδι με τις δύο Επιτροπές για την covid19 χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τη γνωμοδότηση αυτών, ανάλογα με την περίσταση και την πολιτική σκοπιμότητα.

Ενώ λοιπόν κυκλοφορεί από το πρωί (σ.σ. χθες) η δήλωση στο ΣΚΑΙ του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (πιο γνωστής ως Επιτροπής Λοιμωξιολόγων) Αλ. Βατόπουλου ότι έμαθε από τους δημοσιογράφους για την απαγόρευση και ότι δεν είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο, εν τούτοις το ΦΕΚ της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ Καραμαλάκη για την απαγόρευση δεν επικαλείται την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αλλά «την από 22.01.2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».

Η εθνική επιτροπή προστασίας δημόσιας υγείας, ΔΕΝ είναι ίδια με την Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που αποτελείται από άνω των 30 επιστημόνων, γιατρών, λοιμωξιολόγων κλπ. Αλλά είναι η δοτή και διορισμένη επιτροπή από τον Πρωθυπουργό και τον υπ. Υγείας Βασ. Κικίλια, με τα μόλις μια δεκάδα μέλη της να αποτελούν γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, υπηρεσιακά στελέχη και πρόεδροι οργανισμών, διορισμένοι αμέσως μετά την εκλογή της ΝΔ. Όπως οι γεν. γραμματείς Παν. Πρεζεράκος και Ιωαν. Κωτσιόπουλος, και οι πρόεδροι οργανισμών Δημήτρης Φιλίππου και Αρκουμανέας Παναγιώτης, του ΕΟΦ και του ΕΟΔΥ αντίστοιχα, διορισμένοι στις θέσεις αυτές απευθείας από την κυβέρνηση.

Την εισήγηση της ίδιας επιτροπής είχε επικαλεστεί ο Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και στις απαγορεύσεις στις επετείους της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη, όπως φαίνεται στα ΦΕΚ, και όπως και τώρα, αντίστοιχα είχε βγει τότε διαρρηγνύοντας τα ιμάτια του το μέλος επίσης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Γκ. Μαγιορκίνης διακηρύσσοντας ότι δεν υπάρχει θετική εισήγηση για την απαγόρευση. Και πώς να υπάρχει, αφού μόνο για τα θέματα που επιθυμεί η κρατική διαχείριση ερωτάται.

Για να φάνει καλύτερα η μεθόδευση της αλα κάρτ χρήσης των Επιτροπών, ανάλογα με το ποια απόφαση θέλουμε και μας βολεύει να πάρουμε, για παράδειγμα στην πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για το άνοιγμα των δημοτικών στις 11 Ιανουαρίου, η υπουργός αναφέρεται στην θετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως αναφέρει στο σχετικό Δελτίο Τύπου μάλιστα «κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021».

Και γεννάται το ρητορικό ερώτημα, γιατί άραγε με το άνοιγμα των σχολείων, καταστημάτων, κλπ, ζητείται η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, και αντιθέτως για την απαγόρευση συναθροίσεων δεν ζητείται και δεν υπάρχει καν γνωμοδότηση αυτής, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες δηλώσεις των μελών της;

Ρητορική ερώτηση που ενισχύεται και από το τυπικό νομικό σκέλος του γιατί τα ΦΕΚ των απαγορεύσεων συναθροίσεων επικαλούνται την εισήγηση της δοτής και διορισμένης Εθνικής Επιτροπής Προστασίας. Γιατί στη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 20/3/2020, που φρόντισε να ψηφίσει εξαρχής η ίδια η κυβέρνηση (άρθρο 68), προβλέπεται ότι για να απαγορευτούν οι συναθροίσεις, απαιτείται η γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, και ουχί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, που εκφέρουν όμως τη «βαρύνουσα» γνώμη τους για όλες τις άλλες πτυχές των μέτρων της covid19 και προς την ίδια την Εθνική Επιτροπή Προστασίας!!

Και κάπως έτσι, τελικά δεν μαθαίνει και ποτέ ο κόσμος, ποια επιτροπή αποφασίζει και τι κάθε φορά, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι κυβερνητικοί διαχειριστές μέσα σε μια συγκεχυμένη σφαίρα απροσδιοριστίας.

Η αλά κάρτ λοιπόν και δόλια χειριστική επιλογή των επιτροπών, φωτίζει περισσότερο τα πραγματικά κίνητρα της κρατικής διαχείρισης που έχουν φανεί από την πρώτη στιγμή: ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων δεν έχει καμία σχέση με την υγεία, γι’ αυτό δεν χρειάζεται καν να ρωτηθούν οι λοιμωξιολόγοι. Αλλά έχει να κάνει ξεκάθαρα με πολιτική απόφαση προληπτικού ασφυκτικού περιορισμού των κοινωνικών αντιδράσεων και συρρίκνωσης της πολιτικής/κοινωνικής δράσης στον δημόσιο χώρο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια