Ιστοσελίδα που παρουσιάζει τις ομορφιές της Ελλάδας, γραμμένη στα αγγλικά. Δεν θα το βρεις στα ‘gr’ αλλά στα ‘com’. To AlternaGreece είναι μια ιστοσελίδα που δεν φιλοξενεί ωστόσο μόνο τοπία και άγνωστες γωνιές της Ελλάδας. Φιλοξενεί όνειρα. Τα όνειρα όλων εκείνων που αναζητούν κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από την ξεγνοιασιά των διακοπών και τη γνωριμία με νέους τόπους. Αναζητούν τον ίδιο τους τον εαυτό και τις δυνατότητές του στην ταύτιση με την περιπέτεια και τη φύση.

Η Μυρσίνη εμπνεύστηκε, δημιούργησε και πλέον λειτουργεί την διαδικτυακή εναλλακτική Ελλάδα. Πιστεύει πως τούτος ο τόπος αποτελεί μία διαφήμιση του εαυτού του. Από τα φαράγγια μέχρι τα καφενεία της κι από τα μονοπάτια του Πηλίου μέχρι τα surf school που “ξεφυτρώνουν” στις αμμουδιές των νησιών.

alterna1_kalymnosΚάλυμνος

AlternaGreece για όλους!
Γιατί η ιστοσελίδα είναι στα Αγγλικά; Η Μυρσίνη μας εξηγεί πως: «…δεν απευθύνεται μόνο σε Έλληνες. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, κάθε φύλου, φυλής και ηλικίας, που έχουν ακόμα ανάγκη την απόδραση από την σκληρή καθημερινότητα στην φύση. Στην πολύχρωμη, ζωντανή και μονίμως ανήσυχη κοινωνία εκείνων που επιδιώκουν αυτό που ονομάζουμε συμβατικά, εναλλακτικό τουρισμό.

alterna2_pelionΠήλιο

Και όσο με αφορά, θέλω να είναι μια εκδήλωση έρωτα για τη φύση και για την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που δεν προσφέρεται σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά απαιτεί να περπατήσει κανείς σε μονοπάτια, να σκαρφαλώσει σε βουνά, να διαβεί φαράγγια, για να τη γνωρίσει. Με τους δικούς της όρους, όχι με τους δικούς του».

Η Ελλάδα είναι διαφήμιση του εαυτού της
Ο σκοπός της ιστοσελίδας δεν είναι να διαφημίζει επιχειρήσεις: «Κανέναν δεν διαφημίζει, γιατί από κανέναν δεν ζητάει τίποτε για να φιλοξενήσει τη δραστηριότητά του. Πιστεύω ότι η Ελλάδα διαφημίζει τον εαυτό της. Αρκεί να έχει ο καθένας τη διάθεση και την ευκαιρία να τον γνωρίσει. Κάθε επιχείρηση συνεπώς, που φιλοδοξεί να συμμετέχει στο μεγάλο ρεύμα του εναλλακτικού τουρισμού, έχει τη θέση της στην AlternaGreece. Συχνά κόντρα στη γραφειοκρατία και στα εμπόδια που τους βάζει ένα κράτος το οποίο υποτίθεται ότι έχει σαν πρώτη προτεραιότητα του τον τουρισμό.

alterna3_litochoroΛιτόχωρο

Αυτή είναι εξάλλου η βασική ιδέα: Μια βάση δεδομένων που περιέχει όλες τις επιχειρήσεις του εναλλακτικού τουρισμού της Ελλάδας. Δεν μιλάω αναγκαστικά για επιχειρήσεις άγνωστες, αλλά για επιχειρήσεις που η καταγραφή τους αποτελεί σημαντική προσφορά για τις ίδιες και για τον τόπο που δραστηριοποιούνται.

Υπάρχουν τόσα μέρη για να πας, τόσες ομάδες που οργανώνουν events και φεστιβάλ. Αν ο τουρίστας αναρωτηθεί τι μπορεί να κάνει σε αυτή την χώρα, πρέπει να ξέρει πως υπάρχει κάτι πέρα από τον συμβατικό τουρισμό. Υπάρχουν τόποι, τοπία, δράσεις και κυρίως άνθρωποι που κάνουν την Ελλάδα όχι απλώς ωραία, αλλά συναρπαστική. Αυτοί έχουν τη θέση τους στην ιστοσελίδα».

alterna9_zagorohoriaΖαγοροχώρια

Εναλλακτικός τουρισμός σε κάθε γωνιά της χώρας
AlternaGreece = Εναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα. Μόνο που ο όρος αυτός διαφέρει στο μυαλό του καθενός: «Όταν ακούμε εναλλακτικό τουρισμό, το μυαλό όλων πάει στα extreme sports. Για μένα δεν ισχύει αυτό. Για μένα εναλλακτικός τουρισμός είναι μία φωτιά στην παραλία, το camping, ο περίπατος στα μονοπάτια του Ολύμπου ή το φαΐ σε ταβερνάκι στο Πήλιο. Είναι όλα. Δεν μπορείς να το φυλακίσεις σε ένα ορισμό.

alterna4_volosΒόλος

Αν θέλει κάποιος σώνει και καλά ένα ορισμό, τότε μπορώ να πω ότι εναλλακτικός τουρισμός είναι αυτός που δεν χωράει σε ορισμούς. Ο καθένας το βλέπει διαφορετικά. Ξέρω όμως τι δεν είναι εναλλακτικός τουρισμός και σίγουρα δεν είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Τον εναλλακτικό τουρισμό μπορείς να τον βρεις παντού. Από την Αθήνα μέχρι το τελευταίο χωριό της Ελλάδας, θα υπάρχει ένας άνθρωπος για να σου δείξει τα μυστικά του τόπου».

alterna5_syrosΣύρος

Όσο για το πώς της ήρθε η ιδέα της AlternaGreece, η Μυρσίνη απαντά: «Όταν η καθημερινότητα σε τρώει, θες ένα όνειρο. Για μένα ήταν και είναι το AlternaGreece. Χρώματα, τοπία, άνθρωποι, ένας συνδυασμός ομορφιάς που θα ήθελα να κάνει όσους μπαίνουν στην ιστοσελίδα να ξεχνούν για λίγο τη δική τους καθημερινότητα και να θυμούνται ότι υπάρχει ομορφιά έξω απ΄ αυτήν».

Το μέλλον του AlternaGreece
Το project του AlternaGreece όμως δεν σταματά εδώ: «Το όνειρό μου είναι αυτή η βάση δεδομένων κάποια στιγμή να βγει στο εξωτερικό. Να υπάρξει μια εξωστρέφεια του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Και κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα meeting point στο Βερολίνο, στο οποίο όλα αυτά θα παρουσιάζονται με εκθέσεις και εκδηλώσεις. Σαν ένα σύγχρονο γραφείο πληροφοριών.

alterna6_ithakiΙθάκη

Βέβαια, όσο προχωρά η πληρότητα της ιστοσελίδας, τόσο γεννιούνται νέες ανάγκες, αλλά και νέες δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή όλη η παρουσίαση και προώθηση επιχειρήσεων και δράσεων γίνεται εντελώς δωρεάν. Στο άμεσο μέλλον υπολογίζουμε να συμμετάσχουμε σε διάφορες δράσεις, προσφέροντας έναντι κάποιας αμοιβής υπηρεσίες επικοινωνίας και προβολής. Επίσης να δημιουργήσουμε κάποια πακέτα προσφοράς. Θα υπάρξει στο site μία ειδική κατηγορία με προσφορές της επιλογής μας και μία φόρμουλα tailor made, όπου ο καθένας θα μπορεί να φέρει στα μέτρα του τις επιλογές του».

alterna7_athens_thiseioΑθήνα, Θησείο

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου στο AlternaGreece, τα νούμερα που μας έδωσε η Μυρσίνη μιλάνε από μόνα τους: «55 χώρες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το site. Προχθές είχαν μπει 109 άτομα από Ινδία και 120 από το Πακιστάν. Άλλα τόσα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και φυσικά επισκέπτονται το site πάρα πολλοί Ευρωπαίοι».

Φωτογραφίες με βάση τον άνθρωπο
Για το τέλος κρατήσαμε την απάντηση για το τεράστιο και εντυπωσιακό φωτογραφικό αρχείο που υπάρχει τόσο στο site του AlternaGreece, όσο και στην fanpage του στο Facebook: «Ναι είναι άπειρες! Είναι δικές μου, είναι από τις επιχειρήσεις, αλλά αν προσέξετε και οι φωτογραφίες υπηρετούν το όνειρο. Οι άνθρωποι δεσπόζουν σ΄ αυτές, μέσα βέβαια στα τοπία. Οι άνθρωποι που ρίχνονται στην περιπέτεια της γνωριμίας με την ελληνική φύση. Ή, αν θέλετε, οι συναρπαστικές στιγμές που ζουν οι άνθρωποι στην ελληνική φύση».

alterna8_ikariaΙκαρία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια