Ένα όμορφο ηλιόλουστο πρωινό, κάπου στα Εξάρχεια, βρεθήκαμε στην παρέα τον Altribe, ένα συγκρότημα που όταν άκουσα τον νέο δίσκο τους “Spooky Train”, είχα την αίσθηση ότι είμαι πάνω σε μια μηχανή και γυρίζω τον κόσμο. Ζόρικος και περιπετειώδης ο ήχος στα αυτιά μου.

Συναντήσαμε την φωνή της μπάντας, Φιόνα Λαμπρίδη, τον στιχουργό/μουσικό/φωνή του συγκροτήματος, κοινώς “ψυχή” των Altribe, τον Άλμπερτ Παναγιωτόπουλο και τον κιθαρίστα Απόστολο Καρατζά. Δεν μπορώ να τους περιγράψω ως blues rock μπάντα μόνο. Aν θέλει να τους προσδιορίσει κάποιος θα τους ταίριαζε το out-of-the-blues, αφού το ανακάλυψαν η ίδιοι. Πήγαν την blues μουσική ένα βήμα πιο πέρα, χωρίς να χάνει τη σύγχρονη δροσερή ματιά του νέου. Αυτό κάνει τους Altribe μοναδικούς στο είδος τους. Όλα τα κομμάτια του νέου τους δίσκους “Spooky train” που θα παρουσιάσουν επίσημα στiς 12 Μαΐου στην Σφίγγα έχουν ως έντονο στοιχείο την ελευθερία στην μουσική και στο ύφους τους, όπως και αν αυτή εκφράζεται.

Πώς άρχισε η ιστορία της μπάντας;

Ξεκίνησε από εμένα (Albert Panagiotopoulos)…είχα αρχίσει να κάνω κάποια προσωπικά cd με μουσική έθνικ, jazz, rock εξελικτικά. Μετά άρχισα να γράφω μουσική και στίχους και έτσι έγιναν οι Altribe. Γι’ αυτό έχουμε αυτόν τον ήχο του blues rock. Ξεκίνησε από το 2010 η ιστορία του γκρουπ. Για την ονομασία Altribe, αν κανείς αναγραμματισμό της λέξης, βγαίνει το Liberta .

Ποια είναι η ρίζα της μουσικής σας;

Θα μπορούσα να σου πω ότι τα στοιχεία που αποτελούν τη μουσική μας είναι το blues rock. Tο blues είναι η ρίζα. Όποιος δεν ξέρει blues, δεν μπορεί να κάνει ποπ μουσική. Έχουμε και πολλά στοιχειά post-rock. Eπίσης, μπορείς να περιγράψεις τη μουσική μας σαν το τραγούδι ενός μοναχικού ανθρώπου στην πολυσύχναστη μητρόπολη. Πιστεύουμε ότι οι Altribe είναι ένα γκρουπ που στο είδος του είναι μοναδικό. Το πιστεύουμε και το υποστηρίζουμε όχι μόνο με λόγια.

Αυτό μπορεί κάποιος ακούγοντας το cd μας ή ερχόμενος στις συναυλίες μας να το διαπιστώσει. Είναι μέσα στην εποχή του παρόλα αυτά, χωρίς να είναι κάτι παλιομοδίτικο. Αυτό δεν έχει γίνει με κάποια προσπάθεια μοντερνισμού, αλλά αν έχεις κεντράρει στον εαυτό σου και σε αυτό που θες να κανείς, είσαι πάντα σύγχρονος.

altribe (1)

Ποιες ήταν οι πιο έντονες στιγμές που βιώσατε αυτά τα δυο χρόνια;

Το μεγαλύτερο μπαμ που έγινε ήταν όταν πήγαμε στο Βερολίνο το 2014. Με αφορμή τον προηγούμενο μας δίσκο, βρεθήκαμε εκεί για συναυλίες. Ήταν για εμάς πολύ δυνατή εμπειρία το Βερολίνο. Συνέβησαν πολλά πράγματα, θετικά αλλά και δύσκολα. Δεν ήταν όλα σούπερ, αλλά εκεί αλλάξαμε βασικά ύφος· εκεί γεννήθηκε το “Out of the blues”. Γράφτηκαν καινούργια τραγούδια και ήταν καθοριστική στιγμή για το γκρουπ μας αυτό το ταξίδι. Γυρίζοντας πίσω αλλάξαμε ένα μέλος της μπάντας, τον κιθαρίστα και ήρθε ο Αποστολής. Έτσι ξεκινήσαμε εντατικές πρόβες εκείνο το καλοκαίρι και μπήκαν όλα σε νέες βάσεις.

Το επόμενο σας βήμα είναι περιοδείες και πάλι στο εξωτερικό;

Εμείς είμαστε έτοιμοι πλέον να παίξουμε οπουδήποτε θεωρούμε ότι μας ταιριάζει και να υποστηρίξουμε την δουλειά μας με οποιονδήποτε θεμιτό τρόπο. Σίγουρα υπάρχει πολύς δρόμος ,πολύ υλικό και πολύ μέλλον για τη μπάντα. Όταν ξέρεις ότι έχεις ένα περιβάλλον που γνωρίζεις ότι μπορείς να βασιστείς σε βάθος χρόνου για να κάνεις πράγματα, είναι πολύ σημαντικό.

Οι περισσότερες μπάντες πάνε στα τυφλά και στα χαμένα. Σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Εμείς πιστεύω ότι έχουμε λύσει τα βασικά θέματα της “οικογένειας”. Αυτό είναι το σημαντικότερο στο σκληρό πυρήνα μιας ομάδας. Όλα ξεκινούν από μικρούς πυρήνες που ξέρουν τι θέλουν, είναι αποφασισμένοι και προχωρούν.

altribe (5)

Ποιο είναι το μότο των Altribe ;

(Φιόνα Λαμπρίδη) Έχουμε την περιγραφή της μουσικής μας που είναι το Out of the blues που σημαίνει ότι προέρχεται από το blues, αλλά πάει και πέρα από αυτό. Όταν με ρωτάνε ποιο είναι το «ποιο σημαντικό πράγμα για σένα στην ζωή σου», αυτό που απαντώ είναι η ελευθερία. Σε πολλά τραγούδια μας είναι χαρακτηριστικό αυτό το στοιχείο. Μιλάμε συχνά για την ελευθερία, είτε αυτή είναι προσωπική είτε αυτή είναι για τη μπάντα είτε για όλους τους ανθρώπους. Θα πρέπει να την αποζητάμε, να την διεκδικούμε με οιονδήποτε τρόπο στη ζωή και την Τέχνη.

Τους στίχους τους γραφείς εσύ Άλμπερτ. Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Ναι τους περισσότερους στίχους τους γράφω εγώ. Σε κάποια τραγούδια όμως γράφει και μια φίλη, η Δήμητρα Μπεκιάρη. Η έμπνευση έρχεται από παντού. Από δύσκολες στιγμές, από όμορφες στιγμές. Αυτό που μου έρχεται τώρα να σου πω είναι ότι η πιο δημιουργική περίοδος μέχρι τώρα είναι στην εποχή της κρίσης στην Ελλάδα, που λειτουργεί ως έμπνευση. Μέσα σε αυτό το ζόρι βγήκαν πολλά πράγματα, όπως και στο Βερολίνο.

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να εξηγήσει την διαδικασία του να γράφεις στίχους. Όπως σε κάθε διαδικασία δημιουργίας, είναι πολυσύνθετο ζήτημα και πολύ απλό συγχρόνως. Υπήρχαν στίχοι που με είχαν ταλαιπωρήσει για μήνες μπορώ να σου πω. Υπάρχουν και στίχοι που μου βγήκαν μέσα σε μια ώρα. Συνήθως αυτοί που βγαίνουν πηγαία είναι και οι πιο καλοί. Έτσι βγήκε και το Spooky Train. Βγήκε ένα πρωινό στο Βερολίνο.

altribe (4)

Πώς πιστεύετε πως αντιμετωπίζεται η Τέχνη στην Ελλάδα; Αντιμετωπίζεται όπως της αξίζει;

Δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σε γενικό πλαίσιο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ψάχνονται να ακούσουν μπάντες και γενικά να ανοίξουν τους ορίζοντες τους περισσότερο. Υπάρχουν από την άλλη και αυτοί που δεν το κάνουν. Το βασικότερο πρόβλημα νομίζω είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί οι άνθρωποι πόσο σημαντική είναι η Τέχνη στην ζωή μας και ότι θέλει τέχνη και το να ζεις καθημερινά από το πρωί που θα ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ που θα πέσεις για ύπνο.

Μπορείς να φανταστείς την ζωή σου χωρίς μουσική; Δεν το συνειδητοποιούν οι άνθρωποι όμως ότι παίζει ρόλο στην διάθεση τους αυτό, ή μια ταινία που θα δεις ή μια σκέψη που θα κάνεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τέχνης στην ζωή σου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχεδία ;

Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα, με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, είναι η παρουσίαση του που θα γίνει στις 12 Μαΐου στη Σφίγγα και το καλοκαίρι συναυλίες παντού.

Μείνετε ενημερωμένοι για τους Altribe από τη fanpage τους.

Φωτογραφίες: Κίμωνας-Αλέξης Κοκκινάρης

altribe_spooky

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια