Στη Χιλή η καταστολή έχει φτάσει σε επίπεδα συμμοριτικής εγκληματικότητας από τη μεριά των δυνάμεων ασφαλείας και του κράτους που τους δίνει τις εντολές.

Ενώ περνούν οι μέρες και ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων καταλήγει με σοβαρούς τραυματισμούς, γίνεται φανερό ότι μια από τις πιο άγριες στρατηγικές της αστυνομίας είναι να βγάζει μάτια. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με απώλεια της όρασης στο ένα ή και τα δύο μάτια, ολοένα και αυξάνεται και τώρα έχει φτάσει περίπου στους 200.

Η πρακτική είναι μακάβρια και ξεκάθαρα εγκληματική. Οι αστυνομικοί στοχεύουν στα μάτια με πλαστικές σφαίρες. Αποτέλεσμα είναι ο σοβαρός τραυματισμός και πολλές φορές η απώλεια της όρασης. Πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου έκανε έκκληση σε συναδέλφους του οφθαλμιάτρους να σπεύσουν προς βοήθεια, επειδή οι ανάγκες για παροχή ιατρικής βοήθειας είναι μεγάλες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν επείγουσες περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται επέμβαση στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια, έχει εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες στο πρόσφατο παρελθόν, ξεκινώντας από τα κατεχόμενα στην Παλαιστίνη, όπου οι Ισραηλινοί τη χρησιμοποίησαν για να καταστείλουν τις αντιδράσεις, μέχρι τη Γαλλία την περσινή χρονιά, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας του Μακρόν χρησιμοποίησαν την επίθεση στα μάτια εναντίον των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες ανθρώπους με απώλεια όρασης λόγω αυτής της εγκληματικής αντιμετώπισης. Τώρα χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική στη Χιλή.

Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Χιλής έχουν εκπαιδευτεί από Ισραηλινούς. Από ό,τι φαίνεται πρόκειται για εξαγωγή τεχνογνωσίας από το Ισραήλ.

Η πρακτική στη Χιλή έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, πολιτικό σάλο, μια και το πράγμα δεν είναι πλέον δυνατόν να κρυφτεί όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και μιλάει για μεμονωμένα ατυχή περιστατικά. Το θέμα έχει φτάσει και στη βουλή, με συγκεκριμένες καταγγελίες από το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν κάνει πολλές δηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Πινιέρα, προκειμένου να καλύψει επικοινωνιακά το θέμα, γιατί προφανώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, πριν από μερικές μέρες επισκέφτηκε στο νοσοκομείο έναν από τους ανθρώπους που δέχτηκαν πλαστική σφαίρα στο πρόσωπο, έναν εργαζόμενο σε ιδιωτική παραϊατρική υπηρεσία, που επέστρεφε από τη δουλειά του στο σπίτι του και πέρασε μπροστά από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου δέχτηκε μια σφαίρα στο μάτι χωρίς να συμμετάσχει σε καμία διαμαρτυρία. Ο πρόεδρος πήγε στον ασθενή, τον άκουσε με το κεφάλι σκυφτό, του υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τον βοηθήσει, και μετά έβγαλε μια φωτογραφία μαζί του την οποία κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και στον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας, με τον προφανή στόχο να ξεπλυθεί επικοινωνιακά.

Η πρακτική πάντως δε φαίνεται να σταματάει από την αστυνομία, παρά τις αντιδράσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είναι στο πόστο του εδώ και 15 μέρες περίπου, σε ερώτηση σχετική με το αν πρέπει να απαγορευτούν οι πλαστικές σφαίρες, απάντησε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να απαγορεύουμε μέτρα και να οδηγηθούμε σε ακόμα περισσότερη βία. Σα να λέμε ότι το μέτρο δε θα απαγορευτεί γιατί εμποδίζει το φαινόμενο των διαδηλώσεων να διογκωθεί. Αυτό πιστεύει η κυβέρνηση. Αν δηλαδή οι επίδοξοι διαδηλωτές στο μέλλον σκέφτονται ότι το να κατέβουν σε μια διαδήλωση μπορεί να σημαίνει ότι θα τους βγάλουν τα μάτια θα κάτσουν στο σπίτι τους.

Δεν είναι βεβαίως καινούργια όλα αυτά ούτε στη Χιλή και έρχονται από πολύ παλιά, από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Όταν τη Χιλή κατέκτησαν τα στρατεύματα του Πέντρο ντε Βαλντίβια, χρειάστηκε να έρθουν σε πόλεμο με τις φυλές που ζούσαν μέχρι τότε εκεί, κυρίως με τους Μαπούτσε, που τώρα βρίσκονται κυρίως στο Νότο της χώρας, και είναι διασπαρμένοι μεταξύ Χιλής και Αργεντινής. Στη Χιλή είναι μια μειοψηφία. Στο όχι και πάρα πολύ μακρινό παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που μπορούσε κανείς να συναντηθεί στο δρόμο με κάποιον από αυτούς, που είχαν ένα σημάδι στο πρόσωπο, συνήθως μια κομμένη μύτη ή ένα κομμένο αυτί. Ήταν το σημάδι της καθυπόταξής τους. Μια πληγή που έλεγε «Εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς», και ταυτόχρονα ήταν και μια προειδοποίηση προς όποιον είχε σκοπό να αμφισβητήσει την τάξη πραγμάτων και το σύστημα της εξουσίας των λευκών και Ευρωπαίων. Τον ίδιο ακριβώς στόχο έχει η πρακτική της τύφλωσης των διαδηλωτών και σήμερα. Η νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων δεν ανέχεται καμία αντίδραση και αν αμφισβητηθεί τότε θα απαντήσει με μαζική τύφλωση.

Στην τελευταία μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου στο Σαντιάγκο, που μάζεψε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, ο 21χρονος Gustavo Gatica, φοιτητής, δέχτηκε κάποια στιγμή μια αναίτια επίθεση από αστυνομικούς και στα δύο του μάτια. Πρώτα στο ένα, με μια πλαστική σφαίρα που οδήγησε στην άμεση απώλεια της όρασης στο μάτι. Αμέσως μετά δέχτηκε μια δεύτερη σφαίρα και στο άλλο μάτι και μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο κέντρο υγείας που ήταν κοντά και μετά στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το ένα μάτι έχει χαθεί από το χτύπημα της σφαίρας και δίνουν ακόμα μάχη, δυσοίωνη, για να σώσουν τουλάχιστον το δεύτερο. Η περίπτωσή του είναι η τελευταία μεγάλη ιστορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας και έχει εξαγριώσει τους πάντες. Η ένταση έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που σήμερα χάκερς δημοσίευσαν στο διαδίκτυο τα στοιχεία με ονόματα, αριθμό μητρώου και διεύθυνση κατοικίας, των αστυνομικών που μετέχουν στις ειδικές ομάδες που αυτές τις μέρες επιχειρούν εναντίον των διαδηλωτών και τους βγάζουν τα μάτια. Είναι η τελευταία κίνηση μιας βεντέτας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο ομάδων, διαδηλωτών και αστυνομίας, και είναι κόλαφος ενάντια στη λογική της κυβέρνησης περί μείωσης της βίας με τη χρήση αυτής της πρακτικής.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια