Σε αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες για την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, με την προσφυγική κρίση, ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που όχι μόνο σκέφτονται ή θέλουν να κάνουν τη διαφορά, αλλά την κάνουν με πράξεις. Μιλήσαμε με τον Anas Sarwar, έναν Βρετανό πολιτικό, γεννημένο στη Γλασκώβη, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και ο συντονιστής μιας πρωτοβουλίας αλληλεγγύης που σπάνια βλέπει κανείς.

Με την βοήθεια του IRC (International Rescue Committee), και της Rangers Charity Foundation, (με τον υπεύθυνο της οποίας μιλήσαμε επίσης) αλλά και την αντίστοιχη της Σέλτικ, κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοραστούν δύο ασθενοφόρα, τα οποία έφτασαν οδικώς  μέχρι την Λέσβο για να προσφέρουν βοήθεια στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που οδήγησαν περισσότερα από 2.000 μίλια για να γίνει αυτό. Διαβάστε τι είπε ο ίδιος στο 3pointmagazine.gr:

Πείτε μας δυο λόγια για την πρωτοβουλία σας για να την μάθει ο κόσμος. Ποια ήταν η αφορμή για να γίνει αυτή η σπουδαία κίνηση γενναιοδωρίας και ανθρωπιάς;

«Μας στεναχώρησε πάρα πολύ η εικόνα του μικρού Αϊλάν που είχε ξεβραστεί στην ακτή. Ήταν μια πολύ θλιβερή και βίαιη εικόνα, η οποία μας παρακίνησε να κινητοποιηθούμε άμεσα για να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επικοινωνήσαμε με το IRC και μας είπαν πως υπήρχε μεγάλη ανάγκη στη Λέσβο από ασθενοφόρα και ιατρικά βοηθήματα. Θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά με κάποιο τρόπο και τα καταφέραμε με τη βοήθεια της Ρέιντζερς και της Σέλτικ.

Με τη βοήθεια των ομάδων, που έβαλαν ένα γενναιόδωρο ποσό, αλλά και από τις δωρεές απλών φιλάθλων, μαζεύτηκαν χρήματα και αγοράστηκαν δύο ασθενοφόρα τα οποία εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται στη Λέσβο».

Ήταν δύσκολο να συνεργαστούν Ρέιντζερς και Σέλτικ για καλό σκοπό; Αφήνοντας στην άκρη τις μεγάλες διαφορές τους;

«Οι άνθρωποι κατανοούν τις δυσκολίες και σε τέτοιες στιγμές δεν υπάρχουν ούτε έχθρες ούτε αντιπαλότητες. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να συνεργαστούν οι Ρέιντζερς με την Σέλτικ, αντίθετα, όλα έγιναν σχεδόν μόνα τους. Αυτόματα. Άσχετα από το τι χωρίζει τις δύο ομάδες αγωνιστικά και όχι μόνο».

Πώς έφτασαν να ασθενοφόρα μέχρι τη Λέσβο;

«Ήμουν ένας από τους ανθρώπους που ανέλαβε τη μεταφορά των ασθενοφόρων στη Λέσβο. Τα παραλάβαμε από την Ολλανδία και τα μεταφέραμε οδικώς μέχρι τη Λέσβο. Οδηγήσαμε περισσότερα από 2.000 μίλια, μέσα από Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, αλλά άξιζε τον κόπο. Όλοι μας είμαστε περήφανοι για αυτήν την πρωτοβουλία και το κάναμε με την καρδιά μας».

glasgow cares

Τι γνωρίζουν οι άνθρωποι στη Σκωτία για τη μεταναστευτική κρίση και τα όσα γίνονται στη Λέσβο;

«Οι άνθρωποι στην Σκωτία ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και όχι μόνο, με τους πρόσφυγες. Κάθε μέρα υπάρχει αναφορά στην τηλεόραση και τις ειδήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που κινητοποιούνται και μαζεύουν ρούχα, φαγητό και φάρμακα και τα στέλνουν στην Ελλάδα ή όπου αλλού υπάρχει ανάγκη».

Ως πολιτικός, ποια είναι η λύση που προτείνετε για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

«Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι μία. Η ειρήνη. Αν υπάρχει ειρήνη σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν θα είναι αναγκασμένος να φύγει από πουθενά. Αν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Προφανώς δεν είναι εύκολο, αλλά κάθε μέρα παλεύουμε για αυτό».

Πόσο σημαντικό είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας κι άλλες ομάδες;

«Είναι απαραίτητο κι άλλες ομάδες να παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες και να βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. Σίγουρα το κάνουν ήδη, με διάφορες πρωτοβουλίες, αλλά έχουν πολλές δυνατότητες και πρέπει να τις εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινό καλό».

Υπάρχει ρατσισμός στο ποδόσφαιρο της Σκωτίας και γενικότερα στη χώρα;

«Ο ρατσισμός υπάρχει παντού, αλλά στη Σκωτία και ειδικά στην Γλασκώβη δεν έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ούτε εντός ούτε εκτός γηπέδων. Πάντως, ακόμα κι αυτό το μικρό ποσοστό, προσπαθούμε να το καταπολεμήσουμε με διάφορες πρωτοβουλίες πριν τους αγώνες».

celtic

Από τη μεριά του, ο Fοundation Manager της Ρέιντζερς, Connal Cochrane, μας είπε για την πρωτοβουλία:  «Η Ρέιντζερς, μαζί με την Rangers Charity Foundation, συγκινήθηκαν πάρα πολύ από την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες που αφήνουν τις χώρες τους, καθώς και από τις προσπάθειες των ανθρώπων της Λέσβου να βοηθήσουν. Ελπίζουμε το ασθενοφόρο να κάνει τη διαφορά και για τις δύο μεριές, που χρειάζονται την βοήθειά του και στέλνουμε τις πιο θερμές ευχές μας σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή την δύσκολη και τραγική κατάσταση».

ΥΓ. Ευχαριστούμε πολύ τον Connal Cochrane για την πολύτιμη βοήθειά του για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]