Έντονες αντιδράσεις κατοίκων και του Δημάρχου Λέρου αναφορικά με την μεταφορά νέων προσφύγων και μεταναστών από τη Σύμη, στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού.

Ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί, στο οποίο ήδη φιλοξενούνται περίπου 3000 μετανάστες και τόνισε ότι η Λέρος δεν αντέχει και άλλους μετανάστες.

«Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις να φέρουν και άλλους μετανάστες εδώ, και εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο νησί. Οι δομές είναι για 800 άτομα και έχουμε 2000 κόσμο εκτεθειμένους στην παραλία με μια κουβέρτα και ένα σεντόνι!» σημείωσε.

Ο κ. Κόλλιας κάλεσε όλους τους κατοίκους του νησιού να κλείσουν το λιμάνι και να μην επιτρέψουν το καταμαράν να προσεγγίσει, το οποίο θα έφερνε από τη Σύμη 40 νέους μετανάστες.

«Υπάρχει κίνδυνος της ζωής των μεταναστών πλέον. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο, δεν έχω προσωπικό, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αποκομμιδή απορριμάτων» τόνισε, ενώ συνέχισε αναφέροντας «εμείς θα κατεβούμε στο λιμάνι και καλώ τον κόσμο να έρθει να διαμαρτυρηθεί και από εκεί και ύστερα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Είναι δυνατον σε ένα νησί 8000 κατοίκων, το 40% να είναι μετανάστες; Δεν γίνεται αυτό, ας τους κρατήσουν στη Σύμη νοικιάζοντας ένα ξενοδοχείο, ας τους πάνε στη Ρόδο, ας τους πάνε στο Μαξίμου! Εδώ δεν χωράνε άλλοι μετανάστες» τόνισε ο κ. Κόλλιας.

Μάλιστα σήμερα ο Δήμος Λέρου θα παραμείνει κλειστός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τελικά οι πρόσφυγες και μετανάστες αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Κω.

Οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη

Την άποψη ότι η κατάσταση στη Λέρο έχει ξεφύγει, εξέφρασε -μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου- ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Θεμέλαρος.

«Το νησί πνίγεται αυτή τη στιγμή και οι κυβερνώντες δείχνουν να μας έχουν ξεχάσει» είπε, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ξεσηκωθούν, λόγω των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες διαβιούν.

Εν τω μεταξύ, για ανείπωτη κρίση συνθηκών υποδοχής, κάνει λόγο η Οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο». Αναφέρεται στις άκρως επισφαλείς και ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών σε επαρκή ιατρική και νομική στήριξη.

Με πληροφορίες από Αυγή και ΕΡΤ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X