Με αφορμή την ολοκλήρωση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή η “Θύρα 9” της κυπριακής Ομόνοιας πραγματοποίησε αντιφασιστική πορεία στη Λευκωσία με προορισμό την ελληνική πρεσβεία, ενώ δημοσίευσε και σχετικό βίντεο.

“Σαν Θύρα 9 πάντα είχαμε ξεκάθαρο τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, με βασικό χαρακτηριστικό τον αντιφασισμό”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της και κάνει εκτενή ανάλυση στη συνέχεια για τον αντιφασιστικό αγώνα που δίνεται τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και Κυπρό.

Η ανακοίνωση της θύρας 9:

Αφού πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δίκη της νεοναζιστικής χρυσής αυγής φτάνει επιτέλους στο τέλος της στις 7 Οκτωβρίου όπως έχει ανακοινωθεί. Με αφορμή το γεγονός αυτό, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία ελευθερίας και πορεία προς την ελληνική πρεσβεία.

Σαν Θύρα 9 πάντα είχαμε ξεκάθαρο τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, με βασικό χαρακτηριστικό τον αντιφασισμό. Κάτι που δείξαμε πολλές φορές με τις παρεμβάσεις και την δράση μας στην κυπριακή κοινωνία. Έτσι στηρίξαμε ανεπιφύλακτα κι αυτή την κινητοποίηση. Η οργανωμένη μας παρουσία ήταν δυναμική και μαζική, μα και καταλυτική, καθώς το συγκροτημένο μας μπλοκ αποτέλεσε τον κύριο όγκο της πορείας που διασφάλισε την επιτυχημένη διεξαγωγή της δράσης αυτής.

Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της δίκης, ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι είναι η λαϊκή οργή και η ορμή του αντιφασιστικού κινήματος μετά την δολοφονία, που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να οδηγήσει σε δίκη την ηγεσία των νεοναζί (επιδιώκοντας κι αυτή να αποκομίσει πολιτικό όφελος) όταν μέχρι εκείνη την στιγμή δρούσαν εντελώς ανενόχλητοι με την συγκάλυψη των κρατικών μηχανισμών. Η Μάγδα Φύσσα, αυτή η μεγάλη αγωνίστρια και Μάνα κάθε αντιφασίστα, το είχε δηλώσει ξεκάθαρα στο δικαστήριο περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο γιος της, με τους μπάτσους να κινούνται μόνο αφού είχε ήδη μαχαιρωθεί ο Παύλος: αστυνομία και χρυσή αυγή είναι ένα.

Είναι η δράση του αντιφασιστικού κινήματος που αποδυνάμωσε εκλογικά και εκμηδένισε πολιτικά την χρυσή αυγή. Κι όσο συνέβαινε αυτό, το σύστημα δημιουργούσε νέες εφεδρείες. Όταν απέτυχαν στις τελευταίες εκλογές να μπουν στην βουλή, έμπαινε ο Βελόπουλος με ρητορική ‘’σοβαρής ’’ χρυσής αυγής κι η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση με ακροδεξιά πολιτική.

Σήμερα σχεδόν όλη η ηγεσία των νεοναζί αποχωρεί σαν τα ποντίκια που πηδάνε πρώτα όταν βουλιάζει ένα καράβι. Ο Λαγός προχώρησε πρώτος στη ίδρυση νέου ακροδεξιού μορφώματος μαζί με άλλα στελέχη, ενώ ο Κασιδιάρης αφού δεν κατάφερε να πάρει την αρχηγία από τον Μιχαλολιάκο, ίδρυσε το δικό του κόμμα, φιλοδοξώντας να ηγεμονεύσει στον εθνικιστικό χώρο. Στην Κύπρο οι ελαμίτες βλέποντας την μητρική τους οργάνωση να διαλύεται, δηλώνουν ξαφνικά ότι δεν έχουν οποιαδήποτε συνεργασία, αφού πλέον οι ίδιοι έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα και με τις ευλογίες κράτους και κεφαλαίου.

Όλα αυτά κάνουν ξεκάθαρο ότι όποιο και να ναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την δική μας δράση, όσο υπάρχει ο φασισμός ως πολιτικό φαινόμενο που γεννά ο καπιταλισμός ως η πιο βάρβαρη του έκφραση. Γι αυτό λέμε ότι τον φασισμό τσακίζουν πάντα αγώνες ταξικοί, όχι εκλογικοί και δικαστικοί.

Όχι μόνο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, αλλά σήμερα που ζούμε σε μια εποχή υποχώρησης των λαϊκών αντιστάσεων και κινημάτων, επιβάλλεται η σκληρή και ασυμβίβαστη μάχη για το τσάκισμα του φασισμού και την ανατροπή του καπιταλισμού.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια