Έχετε ακούσει περίεργες ιστορίες για φυλές, σε μακρινά δάση και μακρινές χώρες; Για φυλές που οι άνθρωποι τους πουλιούνται και αγοράζονται; Για φυλές που εξαφανίζονται όταν κάποιος κατακτά την περιοχή τους και δεν μπορούν να αμυνθούν; Άπιαστες ιστορίες, από ταινίες, κάτι σαν το Game of Thrones, που απέχουν αιώνες και μίλια από την πραγματικότητά μας. Δεν είναι έτσι όμως. Στην παρακάτω φωτογραφία είναι η Naelyn Pike. Ζει σε αυτό τον κόσμο, σε αυτή την εποχή και ανήκει στην φυλή των Apache.

katniss

Στη φυλή των Apache υπάρχουν περίπου 300 άνθρωποι. Η ιερή περιοχή τους άνηκε στην Αμερική και πλέον πωλείται σε μια βρετανο-αυστραλιανή εταιρία εξόρυξης. Η περιοχή τους, το δικό τους σπίτι, έχει μια ιστορία και μια παράδοση αιώνων. Φαντάζομαι ότι όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει το όνομα αυτής της φυλής, ακόμα κι αν δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Οι εκτάσεις της φυλής έχουν προστατευτεί από το κράτος και τους ανήκουν από το 1955 με ειδική νομοθεσία, αντίστοιχη αυτής που υπάρχει για την προστασία των δασών.

Εντελώς παράδοξα και παρ’ όλη τη νομοθεσία, τον Δεκέμβρη του 2014 το Κογκρέσο αποφάσισε να δώσει αυτή την έκταση στην προαναφερόμενη εταιρία εξόρυξης. Ένα μέρος, το οποίο αποτελεί πρώτη κατοικία των ανθρώπων αυτών, αλλά και έναν ιστορικό τόπο της ηπείρου, δίνεται ως αντάλλαγμα σε μια αλλοφερμένη επιχείρηση.

Οι Apache έκαναν κατάληψη στο «δάσος» τους και διαμαρτυρήθηκαν για τη βέβηλη αυτή πράξη φωνάζοντας «Πού θα πάμε να προσευχηθούμε;». Το μέρος θα καταστραφεί σίγουρα και η μόνη αιτία καταστροφής του θα είναι η εξόρυξη. Η εταιρία Resolution Copper Mining θα σκάψει ένα βαθύ λάκκο και θα ξεριζώσει το μέρος μαζί με την ιστορία των ανθρώπων.

Η αρπαγή της γης είναι σίγουρα αντι-δημοκρατική, ειδικά αν αναλογιστούμε και τους κανονισμούς που έχουν τεθεί από το Κογκρέσο. Η «ανταλλαγή» ορίζει πως θα δοθούν 5.300 στρέμματα ιδιωτικών αγροτεμαχίων και 2.400 στρέμματα των εκτάσεων που ανήκουν στους Apache. Τα στρέμματα θα εξορυχθούν χωρίς επίβλεψη. Το Κογκρέσο είχε προσπαθήσει πολλές φορές να νομοθετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά πάντα αποτύγχανε γιατί δεν υπήρχε στήριξη. Αυτή τη φορά έγινε δεκτό, γιατί κατάφεραν να παρακάμψουν το δημόσιο έλεγχο. Υποστηρίζετε ότι το έργο θα αυξήσει την τοπική οικονομία και θα δώσει άνοιγμα σε θέσεις εργασίας. Η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο, παρεμπιπτόντως, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για περιβαλλοντική καταστροφή.

oak_flat

Γιατί αυτό το μέρος είναι ιερό;

Ο πρώην πρόεδρος της φυλής αναφέρει πως το μέρος δεν έχει διαφορά από το όρος Σινά. Η ιστορία των Apache έχει γραφτεί σε αυτό το μέρος. Εάν ήταν θέμα θρησκείας, θα παρενέβαιναν οι γερουσιαστές και θα κάλυπταν τα κόστη για να μη καταστραφεί. Η ιερότητα δεν έχει σχέση με τη θρησκεία. Έχει σχέση με την ιστορία και την διατήρηση της έννοιας της δημοκρατίας. Αν τελικώς χάσει τη γη της, η φυλή θα μοιάζει με φάντασμα, ένα απομεινάρι αυτής της “γραφικής” ιδεολογίας της δημοκρατίας.

Το δάσος μπορεί ακόμα να σωθεί, αν και με δυσκολία, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει απλώς πως 60 μέρες μετά την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που πρέπει να υλοποιηθεί, η γη θα ανήκει στο κράτος, ασχέτως με τα αποτελέσματα της έκθεσης. Αλλά οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν και να αντιστραφούν όπως έχει φανεί. Αν και συνήθως οι αλλαγές ευνοούν αυτούς που έχουν κλείσει τις συμφωνίες, παραμένουμε αισιόδοξοι, πως αυτή τη φορά θα είναι με το μέρος αυτών που έχουν το δίκιο.

H Naelyn Pike μαζί με αρκετούς από τη φυλή της ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη από την Αριζόνα προσπαθώντας να φέρει το θέμα στην επιφάνεια και να το γνωστοποιήσει στον κόσμο. Μεταφέρουμε κι εμείς την ιστορία τους από εδώ, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και θέλοντας να δείξουμε πως είμαστε δίπλα τους. Σε λίγες ώρες οι αρχηγοί των Apache θα συναντηθούν με τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει το ζήτημα. Όσο περισσότερο αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μπορέσουν να καταλάβουν πως κάποια μέρη είναι τέτοιας ιστορικής αξίας, που δεν γίνεται να αποτελούν διακύβευμα όποιας συμφωνίας.

Petition: secure.avaaz.org/en/stand_with_the_apache_global_loc_dn/?auqZUfb

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια