Ολοένα και πληθαίνουν τα νέα κρούσματα του πιο μολυσματικού ιού που μαστίζει την κοινωνία μας, αυτά του ρατσισμού

Γράφει ο Ορέστης Ρούσκας

Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, ότι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός. Ο διαχωρισμός σε κρούσματα πολιτών πρώτης κατηγορίας και σε κρούσματα Ρομά, που επιδιώκεται από διάφορους τηλεπαρουσιαστές και πολιτικούς, δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο. Τους ξέρουμε πλέον πολύ καλά, για να πέφτουμε απ΄τα σύννεφα. Αυτό που πραγματικά όμως είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό, είναι η τρομακτικά εκκωφαντική σιωπή, καθώς και η αδράνεια των πολιτών μπροστά σε τέτοιες δηλώσεις και διαπιστώσεις.

Τελευταία φορά ήταν πριν λίγες μέρες στην τηλεόραση του mega, όπου ο γνωστός και μη εξαιρετέος “δημοσιογράφος” Νίκος Ευαγγελάτος, ανέφερε με χαλαρότητα, πως αν βγάλουμε τα κρούσματα των ρομά πάμε καλά. Και μαντέψτε…”Δεν άνοιξε ρουθούνι”, αφού πέρα από μεμονωμένα αρνητικά σχόλια, δεν είχαμε καμία απολύτως μαζική αντίδραση.

Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα αυτό. Την Τετάρτη που μας πέρασε, ένας άνδρας καθώς περίμενε στην ουρά των ATM, ζαλίστηκε και λιποθύμησε. Οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν γι’ άλλη μια φορά “συγκινητικές”. “Μην τον πλησιάζετε, μπορεί να είναι μολυσμένος”, “Τι θα γίνει θα προχωρήσει η σειρά;” Έτσι θυμήθηκα ένα περιστατικό, σχετικά πρόσφατο που μου συνέβη. Καθημερινή πρωί, το μετρό όπως πάντα πήχτρα, μια εικόνα που δεν προοϊκονομούσε ότι σε λίγες μόνο μέρες, όλο αυτό θα αποτελούσε παρελθόν λόγω του κορωνοϊού. Μπαίνοντας λοιπόν στο βαγόνι, ρίχνοντας τις καθιερωμένες σπρωξιές για να μπορέσω να σταθώ κάπου, άκουγα κάτι σαν “μουγκρητό” με μορφή παρακαλετού. Λόγω του συνωστισμού, δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς από που προέρχεται ο ήχος, μέχρι που κοίταξα κάτω. Ένας άνδρας πεσμένος να σέρνεται σαν “σκουλήκι” και να παρακαλάει για μια βοήθεια, για λίγα χρήματα. Ο κόσμος όχι απλά δεν τον βοήθησε, αλλά περνούσε από πάνω του για να πάρει καλύτερη θέση, ενώ άλλοι προκειμένου να μπουν και να μην πάρουν το επόμενο συρμό, που ερχόταν κυριολεκτικά σε ένα λεπτό, δεν δίστασαν και να τον κάνουν πιο πέρα με το πόδι τους, λες και πρόκειται για αντικείμενο και όχι για άνθρωπο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πλέον δεν μιλάμε για μικροαστική αντίληψη, ούτε για έλλειψη αλληλεγγύης. Είναι πολύ “αθώοι” χαρακτηρισμοί για να περιγράψουν το φαινόμενο αυτό, που δεν είναι άλλο από την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης.

Δεν γνωρίζω πως θα λέγεται ο επόμενος ιός που θα μας πλήξει, ή το επόμενο οικονομικό μέτρο που θα χαρακτηριστεί ως ανάπτυξη και άνοιγμα των αγορών. Αυτό που είναι όμως βέβαιο, είναι ότι ούτε αυτό θα μας ξυπνήσει για να γίνουμε ανθρώπινη κοινωνία.

 

*Στείλτε μας τα δικά σας κείμενα είτε στο στο email μας info@3pointmagazine.gr, είτε στο inbox της σελίδας μας στο facebook

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια