Αποκαλυπτικό βίντεο σχετικά με τον θάνατο του πρόσφυγα, Μουχάμαντ Γκουλζάρ, πάρα πολύ πιθανό από πυρά από την ελληνική πλευρά των συνόρων, στις 4 Μαρτίου, έδωσαν στη δημοσιότητα τα ερευνητικά κέντρα Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, σε συνεργασία με το γερμανικό Spiegel, τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό Pointer (KRO-NCRV) και το βρετανικό SKY News.

Αναλύοντας εξονυχιστικά εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα και τηλεοπτικές κάμερες, συνδυάζοντας μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και αναλύσεις ειδικών, όπως και μεθόδους γεωεντοπισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης, το βίντεο τοποθετεί στον χώρο και στον χρόνο τους πυροβολισμούς, εντοπίζει τις κινήσεις των θυμάτων εκείνο το πρωί, όπως και τις κινήσεις πολλών δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που τρέχουν μακριά από τον φράκτη με κατεύθυνση το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Παζάρ Κιουλέ.

«Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί», συμπεραίνουν οι ερευνητικές ομάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα και εκτός της ανάλυσης εκατοντάδων βίντεο και φωτογραφιών εκείνης της ημέρας, αναφέρεται ότι Έλληνες στρατιώτες φέρουν όπλα ίδιου διαμετρήματος με τη σφαίρα που αφαιρέθηκε από το σώμα του νεκρού Μοχάμεντ Γκιουλζάρ, όπως περιγράφεται στο έγγραφο της αυτοψίας, ενώ δεν εντοπίζονται πουθενά Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί που φέρουν παρόμοιο οπλισμό σε εκείνη την περιοχή εκείνο το πρωί.

Σε όλο το οπτικοακουστικό υλικό από το πρωί της 4 Μαρτίου 2020, όταν ο Μ. Γκουλζάρ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, δεν φαίνονται πουθενά ένοπλοι από την τουρκική πλευρά. Αντίθετα, στην ελληνική πλευρά διακρίνονται καθαρά ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια