Τα περιστατικά απόλυσης εγκύων δυστυχώς μόνο μεμονωμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, πατώντας πάνω σε ένα πλέγμα αντεργατικής νομοθεσίας που η κυβέρνηση Σύριζα διατηρεί αναλλοίωτο όταν δεν το επεκτείνει. Πριν λίγους μήνες, δικαστήριο δικαίωσε την εργοδοσία για υπόθεση απόλυσης εγκύου στα Χανιά, επειδή “εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της”. Τώρα έρχεται στο φως μια νέα υπόθεση, σύμφωνα με την οποία γυναίκα απολύθηκε από τη “Γιώτης”, επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, η εταιρεία ισχυρίστηκε πως ως μητέρα θα έχει πολλές υποχρεώσεις, που θα την οδηγήσουν σε πιθανές απουσίες από την εργασία. Δε δίστασε μάλιστα να ομολογήσει πως προτιμά να προσλάβει μια νεότερη εργαζόμενη με μικρότερες απολαβές, καθώς η απολυμένη δούλευε 10 χρόνια στην επιχείρηση.

Η απαράδεκτη απόφαση φαίνεται ακόμα πιο προκλητική, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την περίοδο, η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται και στον τομέα των βρεφικών τροφών, διαφημίζει αυτή την περίοδο μια πρωτοβουλία “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης’, στην οποία, σε συνεργασία με ΜΚΟ στηρίζει νέες μητέρες σε 86 απομακρυσμένα χωριά, καλύπτοντας τα ιατρικά έξοδα την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όπως και τις βρεφικές τροφές κατά την πρώτη διετία του μωρού.

Η υπόθεση αυτή, αναδεικνύει όχι μόνο το τοπίο πλήρους εργοδοτικής ασυδοσίας, αλλά και την τεράστια υποκρισία της φιλολογίας για την “κοινωνικά υπεύθυνη” επιχειρηματικότητα, την “ιδιωτική πρωτοβουλία” που επιλύει τα προβλήματα και συναφή ιδεολογήματα. Όλ’αυτά την ώρα που είναι αναρίθμητες οι επιχειρήσεις που παρανόμως ρωτούν νέες γυναίκες σε συνεντεύξεις αν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες ή τις βάζουν να υπογράφουν ακόμα και σχετικές διαβεβαιώσεις, καθιστώντας τη μητρότητα από δικαίωμα σε διαβατήριο ανεργίας, χωρίς να υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση, παρά μόνο στη θεωρία.

Πηγή: Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια