Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ με επίκεντρο τη διαθεματικότητα («intersectionality») και τις διασταυρούμενες διακρίσεις. Ο λόγος για το Positively Different Short Film Festival, το οποίο συστήνεται στο κοινό εγκαινιάζοντας στο Exile Room τις δράσεις του σήμερα, Παρασκευή 10/1 (20.00), σε ένα δωρεάν event με κρασί και ποπκόρν πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ (13-15 Φεβρουαρίου).

Θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο, από τις οποίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει κάποιους από τους φιναλίστ οι οποίοι θα ενταχθούν στο τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ τον Φεβρουάριο. Στη λίστα των ταινιών που θα προβληθούν στις 10/1 θα προστεθούν κι άλλες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οι εξής:

At Intersections (Φερμ Μέι Σιμ, 2019)
Μια ταινία για τον φεμινισμό και τις διασταυρώσεις ταυτοτήτων.

Panic Attack! (Εϊλίν Ο’Μίρα, 2019)
Animation ζωγραφισμένο στο χέρι το οποίο εξερευνά το άγχος, τις εμμονές και τη δυσκολία μίας γυναίκας να κρατηθεί στην πραγματικότητα.


Soccer Boys (Κάρλος Γκιγέρμε Βόγκελ, 2019)
Οι παίκτες του Bees Cats Soccer Boys, της πρώτης γκέι ποδοσφαιρικής ομάδας του Ρίο ντε Τζανέιρο, προετοιμάζονται για ένα πρωτάθλημα συζητώντας σημαντικά θέματα, σχετικά με την ομοφυλοφιλία στον αθλητισμό και την ομοφοβία στη σύγχρονη κοινωνία.

Ex-Humation (Αντόνιο Γκαλάρζο, 2019)
Ο Μανουέλ είναι ένας ηλικιωμένος χήρος με αναπνευστικά προβλήματα. Λαμβάνει ένα γράμμα που τον ενημερώνει πως πρέπει να ανανεώσει την πληρωμή, αν θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το χώρο όπου είναι θαμμένη η γυναίκα του. Αν δεν πληρώσει μέχρι την ορισμένη ημερομηνία, θα προχωρήσουν σε εκταφή και η σορός θα αποτεφρωθεί και θα τοποθετηθεί στη συλλογική τεφροδόχο. Ο Μανουέλ, χωρίς λεφτά και με την προθεσμία για την πληρωμή να πλησιάζει, θα κάνει τα πάντα ώστε η γυναίκα του να μην αποτεφρωθεί.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί στην «ενδυνάμωση των “αόρατων” της σύγχρονης κοινωνίας, που βρίσκονται στο περιθώριο της κανονικότητας» και για αυτόν το λόγο χρησιμοποιούν «την μεγάλη οθόνη για την προβολή της κοινωνίας όπως την διεκδικούμε: πολύχρωμη, διαφορετική, πλούσια σε ιστορίες». Για τον λόγο αυτό η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ θα επιλέξει 30 από περισσότερες από 3.000 ταινίες που έχουν ήδη κατατεθεί και οι οποίες θα προβληθούν στον κινηματογράφο Τριανόν (13-15/2), διεκδικώντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού.

Περισσότερες πληροφορίες για το σημερινό προφεστιβαλικό event εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια