Την αποσυμφόρηση των φυλακών ζητούν οι κρατούμενες γυναίκες των φυλακών Ελαιώνα Θήβας, απαντώντας  στις δηλώσεις της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, σχετικά με τη σημερινή εξέγερση τους, που προκλήθηκε από το θάνατο συγκράτουμενής τους που ενώ εμφάνισε συμπτώματα κορωνοϊού δεν μεταφέρθηκε ποτέ σε νοσοκομείο.

Καταγγέλλουν επίσης την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας των κρατουμένων, καθώς οι θάλαμοι είναι υπερπλήρεις ενώ δεν υπάρχουν απολυμαντικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Οι δηλώσεις της γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου, σχετικά με την εξέγερση στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θήβας, για το θάνατο της συγκρατούμενης μας και για τις συνθήκες κράτησης, είναι ψευδείς και προκλητικές. Αρχικά, χωρίς να έχει γίνει ιατρική διάγνωση, για τα αίτια του θανάτου της, έβγαλε η ίδια διάγνωση και τη δήλωσε δημόσια. Αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης και τον αριθμό των κρατουμένων, η κατάσταση έχει ως εξής. Στην πτέρυγα Ε, που κρατούνται κατά κύριο λόγο Ρομά, εκεί που πέθανε η συγκρατούμενη μας, ζούνε 17 άτομα ανά μέσο όρο κατά θάλαμο, ενώ σε κάποιους άλλους φτάνουν τα 19, όταν ο θάλαμος αντιστοιχεί σε 12. Σε άλλες πτέρυγες οι θάλαμοι είναι υπερπλήρεις. Επειδή είπε ότι, η φυλακή είναι μισογεμάτη, τι εννοεί ότι, πρέπει να διαμένουν 35 γυναίκες, για να είναι πλήρης;

Η κ. Νικολάου, που επισκέφτηκε τη Θήβα, έχει σκεφτεί ποτέ, να πάει στις πτέρυγες, για να διαπιστώσει τις συνθήκες; Οχι.

Σχετικά με τα μέτρα, που αναφέρει ότι, έχουν ληφθεί, πέρα από απαγορεύσεις εις βάρος κρατουμένων, γράμματα, επισκεπτήρια και μία απολύμανση, δεν έχει γίνει τίποτα άλλο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, το Υπουργείο δεν θέλει να κάνει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η απάντηση τους στη δίκαιη εξέγερση μας, ήταν η βίαιη καταστολή, με αποτέλεσμα πολλές κρατούμενες, να πάνε στο νοσοκομείο χτυπημένες.

Με βάση την πολιτική, που ακολουθούν, η εξέγερση ήταν ο μόνος δρόμος, που μας έχει απομείνει.

Εμμένουμε στα αιτήματα μας, να αποσυμφορηθούν ΤΩΡΑ οι φυλακές.

Εκ μέρους όλων των κρατουμένων γυναικών του Ελαιώνα Θήβας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια