Την Τετάρτη, τα δύο σώματα του αργεντίνικου κοινοβουλίου κατέθεσαν ψηφίσματα κατά του πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε εναντίον του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Στη Γερουσία, η Αριστερά και η Δεξιά παρουσίασαν το δικό της προσχέδιο ψηφίσματος η καθεμία για να καταδικάσουν τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα των Άνδεων.

“Ο Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο σε ξένη χώρα επειδή ο στρατός και η αστυνομία παραβίασαν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, κάτι που συνιστά πραξικόπημα (coup d’état)”, δήλωσε ο γερουσιαστής Mario Pais.

Από την πλευρά της, η δεξιά πτέρυγα της Γερουσίας που υποστηρίζει τον απερχόμενο πρόεδρο της Αργεντινής Mauricio Macri, παρουσίασε ένα σχέδιο απόρριψης της κατάργησης της δημοκρατίας (coup to democracy).

Εν τέλει, οι αργεντινοί γερουσιαστές υιοθέτησαν την πρόταση της Αριστεράς, στην οποία χρησιμοποιούνταν οι λέξεις “coup d’etat” (πραξικόπημα).

“Ζήτω ο Έβο! Ζήτω η Πολυεθνοτική αδερφή Δημοκρατία της Βολιβίας! Σήμερα, από τη Γερουσία της Αργεντινής, αποκυρήσσουμε το πραξικόπημα και υπερασπιζόμαστε την λατινοαμερικάνικη δημοκρατία, παρά τη συνενοχή του Mauricio Macri με το πραξικόπημα.”

​​​​​​Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία συνήλθε για πρώτη φορά την Τετάρτη μετά από δύο μήνες, το Μέτωπο για τη Νίκη (Front for Victory – FV) και το περονικό PJ (Justicialist Party) παρουσίασαν ένα προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε με τις ψήφους των περισσότερων νομοθετών.

Το ψήφισμα των βουλευτών εκφράζει “την αποκήρυξη του πραξικοπήματος που διαπράχθηκε στη Βολιβία, το οποίο ανάγκασε τον πρόεδρο Έβο Μοράλες και τον αντιπρόεδρό του να παραιτηθούν για να διατηρηθεί η ειρήνη”.

“Επίσης κάνουμε έκκληση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατίας”, δήλωσε ο Agustin Rossi, εκ μέρους των FV και PJ, και προειδοποίησε για την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών με το πραξικόπημα.

Την ώρα που τα δύο σώματα του κοινοβουλίου συζητούσαν τα ψηφίσματά τους την Τετάρτη, η κυβερνητική διοίκηση του Macri απέφυγε γι άλλη μια φορά τα δημόσια σχόλια σχετικά με τα γεγονότα της Βολιβίας.

Η κρίση που έχει δημιουργηθεί κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του πραξικοπήματος στη Βολιβία έχει κοστίσει τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, 508 έχουν τραυματιστεί και 460 έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον βολιβιανό Συνήγορο του Πολίτη.

*Με πληροφορίες από Telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια