Την άρση της τριετούς κυβερνητικής απαγόρευσης της Wikipedia στην Τουρκία αποφάσισε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και λίγες ώρες αργότερα χρήστες του διαδικτύου στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπουλη ανέφεραν ότι επανήλθε η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.

Οι τουρκικές αρχές είχαν αποκλείσει τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στις 29 Απριλίου του 2017, λόγω της άρνησής του να αφαιρέσει περιεχόμενο με αναφορές στις σχέσεις της Τουρκίας με Σύριους αντάρτες και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Wikipedia, από την πλευρά της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας τον Μάιο του 2017, ζητώντας να αρθεί το μπλοκάρισμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας βάσισε την απόφαση για τη Wikipedia σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης και του διαδικτύου.

Η Τουρκία και οι Κίνα είναι οι μόνες χώρες που είχαν μπλοκάρει εντελώς την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Όμως, δεκάδες χιλιάδες ιστότοποι εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμοι στην Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Με πληροφορίες από Reuters, DW και Sabah

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια