Την ώρα που το σύστημα υγείας δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που συνάνθρωποί μας διασωληνόνονται σε απλές κλίνες, την ώρα που η ψυχολογία των πολιτών της χώρας έχει πιάσει πάτο, την ώρα που η καταστολή θεριεύει, την ώρα που οι περισσότεροι συμπολίτες μας ζουν με τον φόβο μιας ακόμα οικονομικής καταστροφής, σε αυτή την τραγική συγκυρία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για μια μεγαλειώδη γιορτή που θα οργανώσει η κυβέρνηση για τους πολίτες με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής επανάστασης.

Ηγέτες ξένων κρατών θα επισκεφθούν την χώρα για να συμμετέχουν σε μια «privé» φιέστα η οποία θα αποτελείται από παρελάσεις, ακριβά γεύματα, άνοιγμα της Εθνικής πινακοθήκης και πολλά άλλα. Η κυβέρνηση προσδοκά με αυτή την κίνηση της να συσπειρώσει το σκληρά δεξιό ακροατήριο, που ίσως και σε έναν βαθμό να νιώσει δέος με την εικόνα των τανκς στους δρόμους και τις γαλανόλευκες να ατενίζουν στα μπαλκόνια και στις πλατείες.

Πίσω από την αύρα της εθνικής παλιγγενεσίας θα επιχειρηθεί να αποσπαστεί η προσοχή του λαού από όλες τις τρομακτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για το οριακό σημείο που έχει φτάσει το σύστημα υγείας αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών. Άραγε πόσο διαφορετική θα ήταν η παρούσα κατάσταση αν τα χρήματα που δόθηκαν στην επιτροπή για τον εορτασμό της επετείου, δινόντουσαν στη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ;

Άρτον και θεάματα λοιπόν. Όμως αυτή την φορά η πραγματικότητα ξεπερνάει το οποιοδήποτε θέαμα ή τα κάποια ψίχουλα που θα προσφέρουν οι κυβερνόντες. Όταν έχεις ανθρώπους στα νοσοκομεία που αργοσβήνουν εκτός Μ.Ε.Θ, την ίδια ώρα που σε λίγα μέτρα απόσταση υπάρχουν άδειες Μ.Ε.Θ σε ιδιωτικές κλινικές, όταν ο μέσος πολίτης αγωνιά για το μέλλον του και στρέφεται προς κάθε είδους διέξοδο από την σκληρή καθημερινότητα, δεν είναι τυχαίο ότι ο ρυθμός κατανάλωσης ψυχοτρόπων ουσιών έχει αυξηθεί ραγδαία, τότε το μόνο που καταφέρνουν αυτές οι εκδηλώσεις είναι να κάνουν ξεκάθαρο αυτό που φαινόταν από τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.  Υπάρχουν οι πολίτες που θα δέχονται άγρια επίθεση επειδή βρέθηκαν στο πάρκο της Νέας Σμύρνης και οι πολίτες που θα κάνουν ανέμελες βόλτες στην Πάρνηθα. Υπάρχουν οι πολίτες που τρώνε πρόστιμο αν θα κάθονται σε ένα τραπέζι πάνω από εννιά άτομα και οι πολίτες που θα βρίσκονται σε γλέντι στην Ικαρία. Υπάρχουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι που θα δίνουν σκληρό αγώνα κάθε μέρα στα νοσοκομεία και οι πολίτες που θα παρευρίσκονται σε μεγαλοπρεπείς φιέστες.

Αν μη τι άλλο, ως ένδειξη εν συναίσθησης πρωτίστως και χωρίς αυτό να μειώνει την αξία της επετείου, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αρκεστεί σε μια σεμνή και βαθιά ουσιαστική εκδήλωση που θα μας έκανε να στοχαστούμε πάνω στο τι κάναμε καλά και τι όχι στα χρόνια της ανεξαρτησίας μας, αντί για μια φαφλατάδικη φιέστα την ίδια ώρα που μερικά οικοδομικά τετράγωνα μακριά ασθενείς και υγειονομικοί δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια