«Είμαστε πολλά παραπάνω από τα φορέματά μας, είμαστε πολύ χαρούμενες που βρισκόμαστε εδώ και που θα μιλήσουμε για τη δουλειά, την οποία έχουμε κάνει. Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα στο Hollywood, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία» ήταν τα λόγια της Reese Witherspoon στο κόκκινο χαλί των όσκαρ.

reese-witherspoon-ask-her-more

Η ηθοποιός, λίγες ώρες πριν την έναρξη των όσκαρ και την παρέλαση των διάσημων από το κόκκινο χαλί, ζητούσε μέσω των social media από τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν κάτι παραπάνω τις γυναίκες ηθοποιούς, πέρα από τις τετριμμένες ερωτήσεις του τύπου «ποιο σχεδιαστή φοράνε σήμερα» και «πώς έφτιαξαν τα μαλλιά τους», με το hashtag #ask her more.

H συγκεκριμένη hashtag εκστρατεία ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο από την οργάνωση Representation project, η οποία κατά τη διάρκεια μεγάλων απονομών καλούσε τους θεατές να twitarουν ερωτήσεις προς τις διάσημους που δεν αφορούσαν μόνο τα υψηλής ραπτικής φορέματά που φορούσαν στο κόκκινο χαλί, αλλά σημαντικότερα θέματα όπως η καριέρα και το ταλέντο τους. Λίγες ώρες πριν την απονομή, την καμπάνια στήριξαν και αρκετές άλλες ηθοποιοί μέσω των social media.

 

Τα φετινά όσκαρ ήταν αυτά που ξεσήκωσαν τις περισσότερες συζητήσεις όσον αφορά την ύπαρξη σεξισμού στο κόκκινο χαλί. Τη στιγμή που οι γυναίκες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με πάνες, υψηλή ραπτική και νύχια, οι άντρες μιλάνε για τους ρόλους και την επιτυχημένη καριέρα τους.

Δεν έχει περάσει καλά καλά ένας χρόνος από τότε που οι Jennifer Aniston, Julianne Moore και η Reese Witherspoon, κατά τη διάρκεια των « Screen Actors Guild Awards» αρνήθηκαν να τοποθετήσουν τα χέρια τους στην «mani-cam» του E!, θεωρώντας το προσβλητικό και υποτιμητικό. (Η mani-cam είναι μία μικρή κάμερα όπου οι διάσημες καλούνται να δείξουν τα χέρια τους ώστε να φανεί το μανικιούρ άλλα και τα κοσμήματα που φοράνε). Ενώ ένα χρόνο πριν στην απονομή των ίδιων βραβείων, η Cate Blanchett είχε σταματήσει ένα cameraman από το να «ανεβοκατεβαίνει» με την κάμερα του στο σώμα της με σκοπό να δείξει το φόρεμά της, ρωτώντας τον αν το κάνει αυτό και στους άντρες.

Τα παράπονα των ηθοποιών του Hollywood για τη σεξιστική τους αντιμετώπιση από τους δημοσιογράφους παίρνουν και αριθμητική υπόσταση καθώς με στoιχεία της Μ.Κ.Ο “Women Make Movies”, οι γυναίκες καταλαμβάνουν μονάχα ένα ποσοστό του 20% ανάμεσα στους σκηνοθέτες, στους παραγωγούς και στους σεναριογράφους των πιο επιτυχημένων ταινιών του Hollywood. Κατά τη διάρκεια του 2014 δε, οι άντρες πρωταγωνιστές σε ταινίες καταλάμβαναν το τεράστιο ποσοστό του 75%.

Tη στιγμή δεν που μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της τελετής απονομής των βραβείων ήταν ο πολύ δυναμικός ευχαριστήριος λόγος της Patricia Arquette με αφορμή το όσκαρ β’ γυναικείου ρόλο για την ερμηνεία της στο Boyhood, μέσω του οποίου φώναξε για ισότητα των μισθών μεταξύ των αντρών και των γυναικών ηθοποιών του Ηοllywood και καταχειροκροτήθηκε από όλους.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια δεν μπορεί να παραλειφθεί το γεγονός ότι πολλές φορές υπάρχουν χρηματικές συμφωνίες μεταξύ των οίκων μόδας και των ηθοποιών, κατά των οποίων οι δεύτεροι πρέπει , για διαφημιστικούς λόγους, να αναφέρουν στην κάμερα τον «οίκο» που φοράνε και ότι η παρουσία στο κόκκινο χαλί είναι προαιρετική.

Τα βραβεία Oscar, σαφώς έχουν να κάνουν και με την υψηλή ραπτική. Αλλά οι γυναίκες ηθοποιοί είναι πολλά παραπάνω από ένα λαμπερό φόρεμα Dior. Είναι άνθρωποι με τεράστιο ταλέντο, προσωπικότητα που δουλεύουν χρόνια για να μπορούν να περπατήσουν χαμογελώντας στο κόκκινο χαλί. Κανένα διαμάντι και κανένα ακριβό κόσμημα δεν είναι ικανό για να το κρύψει αυτό!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]