Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε όλοι στο ίδιο σπίτι. Στην καταγγελία περιστατικού, σύμφωνα με την οποία αστυνομικό τμήμα αρνήθηκε να εξυπηρετήσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας. Όπως αναφέρει η αστυνομία επικαλέστηκε την κρίση του κορωνοϊού ώστε να μην εξυπηρετήσει την καταγγέλλουσα, την οποία είχε χτυπήσει ο σύζυγός της και είχε καταφύγει εκεί μαζί με τα ανήλικα παιδιά της για να κάνει μήνυση. Για το περιστατικό υπάρχουν μάρτυρες, οι οποίοι επίσης ήθελαν να υποβάλλουν μήνυση.

Σύμφωνα με το νόμο οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες: να ερευνήσουν την καταγγελία, να καταγράψουν το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, να ενημερώσουν εγγράφως τον/ την Εισαγγελέα.

Αντ’ αυτού, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα.

Ολόκληρη η καταγγελία του κέντρου Διοτίμα

Το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας από τις αστυνομικές αρχές, εν μέσω πανδημίας και γενικευμένου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών:

Όπως μας έγινε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα, εξυπηρετούμενη του φορέα μας, που μόλις είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία και σωματική κακοποίηση από το σύζυγό της, κατέφυγε μαζί με τα ανήλικα παιδιά της στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να υποβάλει μήνυση στον κακοποιητή, όπως προβλέπει ο νόμος 3500/2006.

Μάλιστα η γυναίκα είχε μαζί της και μάρτυρες, που αποδείκνυαν το περιστατικό, καθώς και αυτοί είχαν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να την προστατέψουν. Και αυτοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποβάλουν μήνυση κατά του δράστη.

Σύμφωνα με το νόμο οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες: να ερευνήσουν την καταγγελία, να καταγράψουν το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, να ενημερώσουν εγγράφως τον/ την Εισαγγελέα.

Αντ’ αυτού, αρνήθηκαν κατηγορηματικά στην επιζώσα και τους μάρτυρες να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα.

Ως δικαιολογία για την πρακτική τους ανέφεραν τις νέες έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν θα παραλαμβάνουν μηνύσεις μέχρι νεωτέρας.

Μάλιστα για να αποτρέψουν τη γυναίκα από οποιαδήποτε ενέργεια προέβαλαν για πολλή ώρα, σωρευτικά με τις νέες συνθήκες, και τη συνήθη επιχειρηματολογία που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιζώσες στα ΑΤ, ότι δλδ: «η μήνυση για ενδοοικογενειακή βία δεν έχει νόημα γιατί οδηγεί σε νέες μηνύσεις», «ο δράστης δεν πρόκειται να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου», «ακόμη αν υποθέσουμε ότι τελικά συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου θα υποβάλει και αυτός μήνυση με αποτέλεσμα να συλληφθεί και η γυναίκα», « τα δικαστήρια αργούν να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις» και σε κάθε «περίπτωση αυτά δεν είναι θέματα που λύνει η αστυνομία και η ποινική δικαιοσύνη αλλά ένα διαζύγιο» !!!

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης συνθήκη, στην οποία οι επιζώσες έμφυλης βίας είναι αναγκασμένες να #μενουμεσπίτι 24/7 με τους κακοποιητές τους. Συνθήκη που γνωρίζουμε ότι αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο έξαρσης της ενδοοικογενιακής βίας. Αυτό άλλωστε καταγράφουν και όλες οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες.

Το Κέντρο #Διοτίμα τονίζει τον έντονο προβληματισμό του για την άρνηση εφαρμογής του νόμου από τις αστυνομικές αρχές, με την επίκληση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εν μέσω πανδημίας.

Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία και όλες τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία των επιζωσών έμφυλης βίας.

Στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στις επιζώσες έμφυλης βίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια