Για ενδέκατη χρονιά το, ανανεωμένο, Athens Digital Arts Festival θα γεμίσει το κέντρο της Αθήνα με εκθέσεις, προβολές, Live Performances, Workshops και Διεθνή Αφιερώματα που παρουσιάζουν έργα τέχνης τα οποία φέρουν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού μέσου και στοχάζονται πάνω στη γλώσσα και την αισθητική του.

Η φετινή του θεματική είναι αυτή του “Public Space_s” και δεν διαλέχθηκε καθόλου τυχαία καθώς όπως τόνισε ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Director και Corporate Manager του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Διπλάρειος Σχολή “Στόχος μας είναι να γίνει η Αθήνα ένα σημείο αναφοράς”.

Καθώς η έννοια του δημόσιου χώρου είναι δύσκολο να οριστεί πλέον οι διοργανωτές του φεστιβάλ μας εξήγησαν ότι: ”Με την εμφάνιση των τεχνολογιών δικτύου και επικοινωνίας, η εμπειρία μας σε σχέση με το δημόσιο χώρο έχει αλλάξει. Ο δημόσιος χώρος δε χαρακτηρίζεται πλέον μόνο από τον φυσικό χώρο αλλά και από τα δίκτυα και τη διανομή της γνώσης”.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 21 έως 24 Μάιοι στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Άλλωστε η φετινή θεματική του φεστιβάλ “δημόσιοι χώροι” δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο ταίρι από αυτό του κέντρου της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα,  σαν κεντρικός χώρος του φεστιβάλ θα χρησιμοποιηθεί η Διπλάρειος Σχολή ενώ οι εξωτερικοί χώροι που θα φιλοξενήσουν κάποιες από τις εκδηλώσεις του είναι δύο πολύ κεντρικές και πολύβουλες πλατείες της Αθήνας, αυτή του  Μοναστηρακίου και της Αγίας Ειρήνης.

Έχοντας ήδη 10 χρόνια ιστορίας πάνω του, το φεστιβάλ τον Ιανουάριο του 2015 μετανομάστηκε από Athens Video Art Festival σε Athens Digital Arts Festival. Η διοργάνωση σταδιακά εξελίχθηκε ενσωματώνοντας περισσότερες μορφές έκφρασης, όπως web art, interactive installations, animation, digital image, performances, applications και workshops, παρουσιάζοντας δημιουργικές πτυχές του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού Όπως εξήγησε ο Η. Χατζηχριστοδούλου “θέλαμε να εκφράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξέλιξη του φεστιβάλ και το πολυεπίπεδο πρόγραμμά του. Η αλλαγή του ονόματος σημαίνει και την αλλαγή πλεύσης του φεστιβάλ με πολλές διεθνείς συνεργασίες και περισσότερη εξωστρέφεια”.  Ένα από τα μεγάλα κατορθώματα του φεστιβάλ άλλωστε είναι η εξαγωγή του στα Νέα Εμιράτα.

Στο φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν τόσο νέοι όσο και παλιότεροι καλλιτέχνες από όλες τις μεριές του κόσμου  Η μεγάλη του κατάκτηση όμως, όπως τόνισε ο Η. Χατζηχριστοδούλου “είναι η φιλοξενία φεστιβάλ από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια 10 χρόνων ύπαρξης του φεστιβάλ, έχουμε φιλοξενήσει παραπάνω από 48 διεθνή φεστιβάλ στους χώρους μας”.

Μέσα από το φετινό πρόγραμμα, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές και εκδοχές του δημόσιου χώρου σχολιάζοντας τις συνθήκες του ψηφιακού κόσμου, την υποδομή των σύγχρονων πόλεων και των δικτύων, τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα επικοινωνιακά εργαλεία που επηρεάζουν τη δημόσια σφαίρα, τη σύγχρονη ηθική καθώς και άλλα επίκαιρα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγχρονη εμπειρία”, μας εξηγούν οι διοργανωτές του.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]