Αρχίσαμε να μιλάμε για τις εποχές που αλλάζουν, για τους λαούς που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Μέσα μου, βέβαια, δεν το πολυπιστεύω αυτό με τους λαούς. Δεν έτυχε να το συζητήσουμε μεταξύ μας, δεν ξέρω τι πιστεύεις εσύ. Εγώ πάντως το θεωρώ βολικό ιδεολόγημα. Οι λαοί, όλοι οι λαοί του κόσμου, εάν τους δοθεί η δυνατότητα, θα γίνουν και κατακτητικοί και καταπιεστικοί, γιατί ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή κουλτούρας, είναι όργανο της τυφλής ανάγκης του να επιβληθεί και να επικρατήσει. Τα ανθρωπιστικά αισθήματα έπονται. Πρώτα θα κυριαρχήσει ο άλλος πάνω σου κι έπειτα θα ασχοληθεί με τους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να εμπεδώσει την κυριαρχία του. Και αυτό, όχι βέβαια επειδή σέβεται την οντότητά σου αλλά επειδή προαιώνια πείρα τον έχει διδάξει ότι τότε μόνο θα μπορέσει να σε καταστήσει υπηρέτη του, όταν θα σ’ έχει διαποτίσει με τα ιδεώδη που υποβαστάζουν τη δική του οντότητα. Μπορεί όμως και να κάνω λάθος, μη δώσεις βάση. Φοιτητής, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο που άλλοι από τους καθηγητές μου είχαν χαρακτηρίσει τολμηρό, άλλοι επικίνδυνο, με τις απόψεις αυτές έλεγαν, αθωώνω τα εγκλήματα, εξομοιώνω τους λαούς. Ήμουν νέος τότε κι είχα ενοχληθεί, επειδή με παρεξήγησαν, ποιοι; Οι Βρετανοί! Αργότερα κατάλαβα ότι δεν αρκεί να πιστεύεις κάτι, θα πρέπει αυτό που πιστεύεις , αν θες να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου, να είναι σύμφωνο με τις ιδεοληψίες των δυνατών της εποχής σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο Αθώοι και Φταίχτες,  εκδόσεις Πατάκη 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X