Αυτή είναι η Jawahir. Είναι η πρώτη γυναίκα μουσουλμάνα διαιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν η Jawahir ήταν δέκα χρονών, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δραπετεύσει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σομαλία. Μακριά από κάθε τι οικείο και χωρίς να γνωρίζει καθόλου αγγλικά, το ποδόσφαιρο έγινε τελικά ο χώρος που θα αισθανόταν σα σπίτι της.

“Το ποδόσφαιρο με βοήθησε τόσο πολύ, με ανέπτυξε ως άνθρωπο”, εξηγεί. “Έτσι άρχισα να μαθαίνω τη γλώσσα. Η μόνη φορά που προσπαθούσα πραγματικά να μιλήσω ήταν όταν έπαιζα με τα άλλα παιδιά. Θα έλεγα ‘πέρασε μου σε παρακαλώ τη μπάλα’, ‘σ’ ευχαριστώ’ και ‘σούταρε’. Οι λέξεις θα έβγαιναν φυσικά και ήμουν σε φάση “φίλε, μιλάω Αγγλικά”.

Τώρα στα 25 της, η Jawahir, έχει βλέψεις να διατητεύσει στην Πρέμιερ λιγκ. Ανέβηκε γρήγορα τα επίπεδα στο σύστημα κατάταξης και τώρα πλέον κατέχει την πιστοποίηση επιπέδου έξι του αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Σημειώστε το όνομα Jawahir Roble. Πιστεύουμε ότι θα τη βλέπουμε σύντομα πολύ περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει όταν οι πρόσφυγες είναι σε θέση να νιώσουν ασφάλεια. Ανθίζουν.

*Μετάφραση από τη σελίδα Choose Love

Ολόκληρη η ιστορία  της Jawahir Roble:

Jawahir Roble: Ξεπερνώντας τα στερεότυπα

 

 

Διαβάστε επίσης:

Σομαλία: Νομοσχέδιο νομιμοποιεί των γάμο παιδιών ακόμα και πριν τα 10 τους χρόνια

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια