Το γύρο των social media κάνει μία φωτογραφία, η οποία απεικονίζει ένα σκύλο να κάθεται δίπλα σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται εγκλωβισμένος κάτω από χαλάσματα κτιρίου. Πολλοί θεωρούν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά το σημερινό φονικό σεισμό στην Αλβανία, όμως φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αν και πολλοί χρήστες του διαδικτύου και ιστοσελίδες αναπαράγουν ότι ο σκύλος «δίνει κουράγιο στο αφεντικό του», φαίνεται πως η εικόνα έχει ανέβει μήνες πριν από το σημερινό σεισμό και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2019.

Την αναφορά περί fake news έκανε πρώτος ο αλβανικός ιστότοπος almakos.com, ενώ μία απλή αναζήτηση στο google οδηγεί στον γνωστό ιστότοπο φωτογραφιών shutterstock.com, ενώ τα δικαιώματα να ανήκουν σε φωτογράφο από την Τσεχία.

photo skylos

Μάλιστα, η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία γράφει: «Σκύλος ψάχνει για τραυματίες σε συντρίμμια μετά από σεισμό». Μόνο που ο σεισμός δεν είναι ο σημερινός στην Αλβανία..

 Γιώργος Βασιλείου (alfavita)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια