Τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών σε περίοδο 40 χρόνων ανακοίνωσε η κυβέρνηση του αριστερού Λόπες Ομπραδόρ στο Μεξικό. Το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί κατά 20% και είναι η δεύτερη αύξηση στους μισθούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας της.

Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ με την έναρξη του νέου έτους. Είχε προηγηθεί στο τέλος του 2018 αύξηση της τάξης του 16%.

Από το μέτρο θα ωφεληθούν περίπου 3,44 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση το ημερομίσθιο θα φτάσει τα 6,5 δολάρια και στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, θα φτάσει τα 9,7 δολάρια.

Αυτή η αύξηση, η οποία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργαζομένων και της κυβέρνησης, είναι η υψηλότερη τα τελευταία 44 χρόνια στο Μεξικό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Λουίσα Μαρία Αλκάλδε, θα έχει οφέλη για την οικονομία. Η κυβέρνηση του Μεξικού εκτιμά ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με την υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα χαρακτήρισαν την απόφαση σημαντική, ενώ οι εκπρόσωποι των εργοδοτών τόνισαν ότι αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει συναίνεση με την κυβέρνηση.

*Αλιευμένο από την ΕΦΣΥΝ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια