Επιμέλεια-Ελεύθερη Μετάφραση για την Ελληνοφρένεια: Χρήστος Αβραμίδης

Συγκλονιστικό είναι το ρεπορτάζ του BBC που κατάφερε να μπει μέσα στο στρατόπεδο της Μόρια. Σε ένα βίντεο 14 λεπτών θα μάθουμε για παιδιά που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν , για τις ουρές στο φαγητό και για τις ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνεται καν στις αναφορές.

«Μας έδωσαν μόνο 45 λεπτά να γυρίσουμε το καμπ. Έχω περιορισμένο χρόνο. Η πρόσβαση σε αυτό το μέρος ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Και έχω τον εκπρόσωπο τύπου, Γιώργο Ματθαίου ως συνοδεία» αναφέρει η δημοσιογράφος Catrin Nye πληροφορώντας μας από την αρχή του ρεπορτάζ για τους περιορισμούς που επιβάλλονται.

 

Όπως βλέπουμε, οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερες από 3 ώρες στην ουρά για να φάνε, ενώ αντιστοιχεί μία τουαλέτα ανά εβδομήντα άτομα.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα κρατάει τους ανθρώπους στα σύνορα, αντί να μπορέσουν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα

«Είναι παγιδευμένοι στο νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ βαδίζει προς το μέρος όπου υπό κανονικές προυποθέσεις θα έπρεπε να κατατίθενται αιτήσεις για άσυλο. Μόνο που αυτό είναι κλειστό

«Κανείς δεν μας ακούει. Όλοι μας αγνοούν και μας λένε να έρθουμε την επόμενη μέρα. Εγώ δεν μπορώ να περπατήσω. Δεν καταλαβαίνω τι κανόνες είναι αυτοί.» λέει μια πρόσφυγας στην κάμεσα κλαίγοντας.

Ενώ η δημοσιογράφος του BBC αναφέρει στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Γιώργο Ματθαίου ότι «η κατάσταση εδώ είναι πολύ αρρωστημένη». Με τον εκπρόσωπο να απαντάει ότι:

«όλοι εδώ είναι ευάλωτοι γιατί είναι πρόσφυγες.»

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος ενός νεαρού πρόσφυγα με τον κ. Ματθαίου

Ο πρόσφυγας αναφέρει ότι «Όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν στην χώρα σας πιστεύω ότι είχαν πρόβλημα. Δεν είναι τρελοί να έρθουν εδώ και να ρισκάρουν τον χρόνο και τη ζωή τους.»

Με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να τον διακόπτει και να λέει: «Και τι περιμένουν από μας; Να πάρουν τα χαρτιά σε μια μέρα και να ταξιδέψουν για Γερμανία Ολλανδία και αλλού;»

«Δεν έχω τέτοιες προσδοκίες» απαντά ο πρόσφυγας. «Ο Ελληνικός λαός είναι καλός, αλλά αυτή η κατάσταση, η κατάσταση στην Μόρια, είναι η χειρότερη.»

-«Αλλά η Μόρια είναι για 2.000 ανθρώπους και εσείς είστε 7.000. Δεν φτιάχνουμε αυτόν τον χώρο για να μείνετε. Τον κάνουμε για να έρθετε να μείνετε τέσσερις ή πέντε μέρες και μετά να πάτε μέσα» αναφέρει ο εκπρόσωπος, με την δημοσιογράφο να τον διακόπτει για να του πει πως αυτή τη στιγμή όλοι είναι αιχμάλωτοι.

Ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απαντάει γελώντας. «Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό».

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου και δείτε το βίντεο εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X