Για όσους νομίζουν ότι η Black Friday είναι η μαγική μέρα του καταναλωτή…

Καιρός να διαψευστούν όσοι νομίζουν ότι η Μαύρη Παρασκευή ή αλλιώς Black Friday, ο προερχόμενος από την Αμερική θεσμός, με «μοναδικές προσφορές για λίγες ώρες» τις οποίες προσφέρουν μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων «σε όσους προλάβουν», είναι η μαγική μέρα του καταναλωτή.

Καμία μαγεία.

Ούτε για τους εργαζόμενους στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που θα χρειαστεί για εκείνες τις ώρες να δουλέψουν κάτω από τις γνωστές συνθήκες εργασιακής γαλέρας που κυριαρχούν πόσο μάλλον σε ρυθμούς φρενίτιδας, αλλά και για τους καταναλωτές που επανειλημμένα περιστατικά στο εξωτερικό έχουν δείξει πως συμμετέχουν σε ένα εκπτωτικό Hunger Game από το οποίο δεν ξέρουν αν θα βγουν ζωντανοί. Κι όλα αυτά για να ξεπουλήσουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα (καθώς καμία μικρομεσαία επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να καλύψει τα τρέχοντα έξοδα δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το πανηγύρι) το λεγόμενο στοκ τους σε χαμηλότερες τιμές μεν, με κέδρος δε. Κι όλα αυτά για μια τηλεόραση ή ένα Play Station φθηνότερο…

Για να δούμε, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από τον θεσμό του Black Friday που κάποιοι περιχαρείς μας κότσαραν στην πνιγερή καθημερινότητά μας:

1. Black Friday στη Wal- Mart : Ένας 34χρονος εργαζόμενος ποδοπατείται από το πλήθος – Μια γυναίκα αποβάλλει

Το 2013, 2.000 άτομα έχουν στηθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής έξω από το πολυκατάστημα Wall Mart στο Λονγκ Άιλαντ της Αμερικής. Πέντε λεπτά πριν από το επίσημο άνοιγμα του καταστήματος και ενώ οι πόρτες παρέμειναν κλειστές, το μαινόμενο πλήθος ανοίγει σπάει τα στόρια και εισβάλλει στο κατάστημα. Αποτέλεσμα; Χάος. Το πλήθος σπρώχνεται και ποδοπατείται. Οι εργαζόμενοι του καταστήματος κάνουν αλυσίδες στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν και να ηρεμήσουν το πλήθος. Κανένα αποτέλεσμα. Το πλήθος ποδοπατείται μεταξύ του και μάλιστα ποδοπατάει και τον 34χρονο υπάλληλο του καταστήματος ο οποίος πεθαίνει, καθώς κανένας από τους συναδέλφους του δεν κατάφερε να τον σώσει από το μαινόμενο πλήθος. Επιπλέον, μια έγκυος γυναίκα επίσης ποδοπατείται και αποβάλλει. Ούτε καν η αστυνομία όταν έφτασε δεν κατάφερε να ηρεμήσει το πλήθος.

Κι όλα αυτά… για 20 δολάρια έκπτωση στο PlayStation 3!

2. Black Friday στο Toys R Us: Δυο άνθρωποι τσακώνονται και πυροβολούν

Κάπου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ στο πολυκατάστημα Toys R Us δυο γυναίκες με τα παιδιά τους δίπλα (!) πιάνονται στα χέρια για άγνωστο λόγο. Οι συζυγοί τους αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τραβώντας και οι δυο όπλα και αρχίζοντας να πυροβολούν μέσα στο κατάστημα. Αποτέλεσμα; Χάος με τον κόσμο να τρέχει τρομοκρατημένος και να τραυματίζεται στην προσπάθειά του να γλιτώσει, ενώ οι δυο άντρες αλληλοσκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια των παιδιών τους σε κατάστημα παιχνιδιών!

3. Black Friday στο West Virginia Target: Ένας άντρας καταρρέει αβοήθητος

Ένας 61χρονος φαρμακοποιός καταρρέει όταν παθαίνει έμφραγμα και ενώ μόλις είχε ανοίξει το κατάστημα για τις αναμένομενες «απίστευτες» προσφορές. Το πλήθος, όχι μόνο δεν βοήθησε τον 61χρονο, αλλά ούτε κοντοστάθηκε, προσπέρασε τον αβοήθητο φαρμακοποιό τρέχοντας για τις προσφορές! Ήταν πολύ αργά για τον ίδιο όταν του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

4. Black Friday στο Wal-Mart: 11χρονο κορίτσι ποδοπατείται

photo-friday-10

Το 2011 σε μια ακόμη Μαύρη Παρασκευή στο πολυκατάστημα Wal-Mart η φενίτιδα του κόσμου ήταν τέτοια που δεν δίστασαν να κλωτήσουν, σπρώξουν, ποδοπατήσουν και τελικά στείλουν στο νοσοκομείο ένα 11χρονο κορίτσι.

5. Black Friday στο Wal-Mart του Kingston: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας ψεκάζει με σπρέι πιπεριού τον κόσμο

Για να προλάβει πρώτος τα εκπτωτικά προιόντα, αστυνομικός ψεκάζει δεκάδες άλλους καταναλωτές με σπρέι πιπεριού, τραυματίζοντάς τους. Στο βίντεο ο κόσμος προσπαθεί να αναπνεύσει σε ένα χαοτικό σκηνικό.

6. Black Friday 2015 στις ΗΠΑ: Γυναίκα κλέβει προϊόν από τα χέρια ενός παιδιού

Πλήθος κόσμου πέφτει πάνω σε στοίβα από χύτρες που ήταν σε προσφορά! Το πλήθος κοπανιέται μεταξύ του. Μια γυναίκα κλέβει μια χύτρα από τα χέρια ενός παιδιού. Καλωσήλθατε στην καταναλωτική ζούγκλα!

Πηγή: left.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια