«Έφερες βιβλίο;» αυτή η ερώτηση ήταν που με έκανε να νιώσω αμήχανα, αλλά και να συνειδητοποιήσω ότι δεν είχα καταλάβει μάλλον καλά πού είχα βρεθεί. Η αφίσα στο καφέ Floral έλεγε «Βραδιά ανταλλαγής βιβλίων» βέβαια, αλλά δεν μου πέρασε από το μυαλό όντως να φέρω μαζί μου ένα βιβλίο, αφού είχα αρχικά την περιέργεια να δω τι είναι αυτό που είχα δει τυχαία στο πόστερ του μαγαζιού.

Το βιβλίο είναι μια πηγή γνώσης και η αγάπη γι’ αυτό συνήθως εκφράζεται ατομικά, διαβάζοντας στον αναπαυτικό μας καναπέ ή στο τρένο, χαζεύοντας σε ένα βιβλιοπωλείο για να επιλέξουμε με το πάσο μας το βιβλίο που μας ενδιαφέρει ή πηγαίνοντας σε μια βιβλιοθήκη αναζητώντας συγκεκριμένο υλικό.

Κάποιοι δεν μπορούν να δανείσουν τα βιβλία τους είτε γιατί φοβούνται μην φθαρούν είτε γιατί φοβούνται μην χάσουν την πολύτιμη αυτή γνώση στην οποία έχουν επενδύσει. Το να μοιράζεσαι όμως την αγάπη σου για το βιβλίο είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια του υλικού και φτάνει στην ανταλλαγή εντυπώσεων και συναισθημάτων αλλά στην μυρωδιά που έχει το ίδιο το χαρτί όταν έχει πια ξαναδιαβαστεί.

Περνώντας μια βόλτα από το καφέ Floral στα Εξάρχεια, την περασμένη Κυριακή, συνάντησα ανθρώπους που έχουν αυτό το «μικρόβιο» να μοιράζονται την αγάπη τους για το βιβλίο ανταλλάσσοντας βιβλία, ώστε να δώσουν την ευκαιρία και σε άλλους να τα διαβάσουν.

 

foto1(2)

Το «booksharing» δεν είναι ακόμα «ένα παζάρι βιβλίου, αλλά μια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων» όπως μας λέει ο Γιάννης Πίτσικας, ένα από τα κύρια μέλη αυτής της κοινότητας. Η ιδέα ήρθε όταν «μια ομάδα ανθρώπων ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε μεταξύ μας αρχικά και να μιλάμε για βιβλία που είχαμε διαβάσει με σκοπό την ανταλλαγή» και στη συνέχεια είπαν «γιατί να μην το ανοίξουμε και να μην μοιραστούμε και με άλλους ανθρώπους την αγάπη μας για το βιβλίο;» μας λέει ο Γιάννης.

«Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα ανταλλακτικό παζάρι για να ξεφορτωθούμε τυχόν βιβλία που δεν θέλουμε ή δεν μας αρέσουν, αλλά να δώσουμε στον άλλον κάτι που πιστεύουμε ότι μας άγγιξε και έχει κάτι να δώσει και σε αυτόν» εξηγεί ο Γιάννης ο οποίος ήταν αυτός που καλωσόριζε τον κόσμο και συντόνιζε τη βραδιά αυτή ανταλλαγής βιβλίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

«Το νόημα είναι να μοιραστείς κάτι αξιόλογο με τους υπόλοιπους που έρχονται και να μπεις σε μια πιο φιλοσοφική λογική γύρω από το βιβλίο» μας εξήγησε η Ρώμη που συμμετέχει από την αρχή στις συναντήσεις αυτές. Η αγάπη για το βιβλίο είναι «το κοινό μας και θέλουμε να το μοιραστούμε, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων και όχι ένα απρόσωπο παζάρι για να τα ξεφορτωθείς και να ψάξεις πολύ για να βρεις κάτι που αξίζει» συνεχίζει αναφέροντας το λόγο ύπαρξης της ομάδας του booksharing.

Άλλοι που ήρθαν πρώτη φορά όπως η Υβόννη, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την «πρωτότυπη αυτή κίνηση» και την επιθυμία τους να ξανάρθουν και να μοιραστούν ξανά βιβλία που έχουν διαβάσει και αγαπήσει.

 

foto2

Εκτός βέβαια από την ανταλλαγή βιβλίων, όσοι παρευρέθηκαν είχαν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια παρουσίαση της σειράς βιβλίων του George Martin «Το τραγούδι του πάγου και της φωτιάς» στην οποία βασίζεται και η δημοφιλής σειρά «Game of Thrones» και έχει αποκτήσει εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες και θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια επόμενη κίνηση σύμφωνα με τον Γιάννη είναι «ίσως μια ομάδα ανάγνωσης όπου θα διαβάζουμε όλοι μαζί βιβλία και θα συζητάμε πάνω σε αυτά μοιράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας αλλά και βρίσκοντας το νόημα πίσω από τις λέξεις και τις ιστορίες αυτές». Η ανταλλαγή έχει λειτουργήσει «ως ένας τρόπος ανταλλαγής γνώσης αλλά και συναισθημάτων που δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά διάθεση» καταλήγει χαμογελαστή η Ρώμη, η οποία έχει κρατήσει επαφές με άλλα άτομα που έρχονται στις βραδιές αυτές.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Μελίνα Βελιμέζη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Σχετικά Άρθρα

X