Η «CanadaGoose σκοτώνει» ήταν το tweet που έγινε viral τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, αλλά και χρήστες του Διαδικτύου, μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί αληθινή γούνα από κογιότ και πούπουλα χήνας. Το κογιότ ανήκει στην οικογένεια των κυνιδών και ζει κυρίως στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής και του Καναδά.

Η Canada Goose ήταν άγνωστη μέχρι το 2013, όταν η γνωστή ηθοποιός Kate Upton φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο του Sports Illustrated φορώντας ένα παλτό της εταιρείας. Το παλτό φόρεσαν και άλλοι διάσημοι και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα οι πωλήσεις του με το χαρακτηριστικό σηματάκι του Αρκτικού Κύκλου και τη γούνινη κουκούλα άρχισαν να εκτοξεύονται, παρά την τσουχτερή τιμή του (οι τιμές των παρκά της εταιρείας ξεκινούν από τα 800 ευρώ!).

Η αύξηση της ζήτησης του παλτό, με την γούνα από κογιότ, είχε, όπως ήταν φυσικό, και τεράστιο αντίκτυπο στο εμπόριο γούνας από κογιότ, το οποίο κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε.

Κυνηγοί στήνουν παγίδες οι οποίες εγκλωβίζουν βάναυσα το πόδι των κογιότ και ύστερα τα βρίσκουν και τα σκοτώνουν. Αν η περιγραφή δεν πείθει, το παρακάτω βίντεο, τα λέει όλα. Το ζώο τρομοκρατημένο κυριολεκτικά παλεύει να ελευθερωθεί και όταν βλέπει το όπλο στραμμένο πάνω του κάνει μια ύστατη τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να απελευθερωθεί και να σωθεί. Μάταια. Ο κυνηγός το σκοτώνει εν ψυχρώ.

Πολλά από τα κογιότ πεθαίνουν αργά και βασανιστικά πριν θανατωθούν από τους κυνηγούς είτε από την πληγή τους, είτε από αφυδάτωση είτε ακόμα επειδή μασούν το πόδι τους για να ελευθερωθούν.

 

 

Αντίστοιχη μοίρα, έχουν και οι χήνες οι οποίες μαδούνται ζωντανές και, είτε παραλύουν από το φόβο και τις πληγές, είτε πολύ συχνά πεθαίνουν κατά τη διαδικασία.

Οι παραπάνω εικόνες ξεσήκωσαν ακτιβιστές, αλλά και απλούς χρήστες οι οποίοι προσπαθούν μέσα από το hashtag #CanadaGooseKills να ενημερώσουν τον κόσμο για τις ανήθικες πρακτικές της εταιρείας όσο αναφορά τα ζώα.

Η PETA από πέρσι καλεί σε μποϊκοτάζ της εταιρείας και των προϊόντων της, τα οποία φτιάχνονται από πούπουλα της χήνας και τη γούνα από κογιότ, καταδικάζοντας όλη την επιχείρηση εκμετάλλευσης των ζώων από τον κυνηγό, την εταιρεία, τους προμηθευτές αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές που ενισχύουν μια αλυσίδα. Η PETA τονίζει ότι η χρήση γούνας κογιότ δεν είναι αναγκαία καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες τάσσονται κατά της χρήσης αληθινής γούνας και πούπουλων.

Μάταια όμως, η εταιρεία – η οποία από πλευρά της όχι μόνο δεν αναφέρει πάνω στα προιόντα της την εκμετάλλευση των ζώων αλλά υποστηρίζει πως λειτουργεί ηθικά- το 2018 σημείωσε κέρδη 200 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 50%.

Μάλλον το μήνυμα της PETA δεν διαδόθηκε τόσο καλά ή απλά κάποιοι δεν ενδιαφέρονται καθώς η Canada Goose είναι in και η απόκτηση ενός τέτοιου παλτού προσδίδει στάτους…

 

Την 1 Μαρτίου ακτιβίστριες διαμαρτυρήθηκαν με έναν μοναδικό τρόπο έξω από κατάστημα της εταιρείας στην πολυσύχναστη Regent Street του Λονδίνου.

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια