Caravan Project

Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

«Οι δράσεις του Caravan Project μέχρι τις 27 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη»

Το Caravan Project έχει πλέον εγκατασταθεί με τις σκηνές του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’) και το κοινό έχει ήδη αρχίζει να περιηγείται στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών που η ομάδα έχει συλλέξει τα τελευταία 5 χρόνια, μέσα από τα οδοιπορικά της στην Ελλάδα. Η πολυμεσική έκθεση που φιλοξενείται μέσα στα yurt θα παραμείνει ανοιχτή για όλο το κοινό καθημερινά 10:30-20:30 (εκτός Δευτέρας), μέχρι και τις 27 Μαρτίου, παρουσιάζοντας ιστορίες ανθρώπων με τη μορφή ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών, ημερολογίων, εικαστικών εγκαταστάσεων και αφηγήσεων.

Συγχρόνως, η ομάδα του Caravan Project έχει σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις που απευθύνονται στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, η έναρξη των οποίων θα δοθεί αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 19:00, με την παρουσίαση “Caravan Project: Μία οργανική εγκυκλοπαίδεια ανθρώπινων ιστοριών”. Τα μέλη της ομάδας Caravan Project προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης στα yurt να κουβεντιάσουν για το οδοιπορικό του Caravan στην Ελλάδα και το νόημα της καταγραφής και της μετάδοσης ανείπωτων ανθρώπινων ιστοριών. Κεντρικοί άξονες της κουβέντας θα είναι η επαναστατική πρακτική της μετάδοσης ανθρώπινων ιστοριών, η θεραπευτική δύναμη που ενέχουν οι ανθρώπινες ιστορίες, καθώς και η  αφήγηση και η διάδοση ιστοριών ως εν δυνάμει καταλύτες κοινωνικής αλλαγής.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του Caravan Project:

Παρασκευή 18 Μαρτίου

Έκθεση Φωτογραφίας – «Contacts in the city»

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A’, ώρα 20:00

Σε συνεργασία με το φωτογραφικό κέντρο “Stereosis”  και τον εικαστικό Νίκο Βαρυτιμιάδη. Νέοι φωτογράφοι αποτυπώνουν καθημερινές ιστορίες της πόλης χρησιμοποιώντας την τεχνική των contacts.

 

Σάββατο 19 Μαρτίου – Τρίτη 22 Μαρτίου

Κινηματογραφικό Εργαστήρι «Σεκάνς»

Εντατικό εργαστήρι με τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη για τη δημιουργία αφηγηματικών σκηνών (séquences) με γνώμονα άγνωστες πτυχές και ιστορίες της πόλης. Με εφαλτήριο την κινηματογραφική γλώσσα και τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, οι συμμετέχοντες θα ξανοιχτούν στην πόλη, προκειμένου να συλλέξουν αθέατες και ξεχωριστές όψεις της Θεσσαλονίκης. Καθένας τους θα κινηματογραφήσει μία σεκάνς και όλες μαζί στο σύνολο τους θα συνθέσουν ένα ντοκιμαντέρ, όπου διαφορετικές ματιές θα ιχνηλατήσουν το πορτραίτο της πόλης. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν δύο τετράωρες διαλέξεις, το Σάββατο & την Κυριακή, ώρες 12:00 – 16:00, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα των σεκάνς.

* Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Δηλώσεις συμμετοχής hello@caravanproject.org

Σάββατο 19 Μαρτίου

Eαρινή Ισημερία στο Caravan Project

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A’

Με αφορμή την εαρινή ισημερία και σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά από την ομάδα του Caravan Project με την Χλόη Φίνν, την Λίλη Σταμπουλή, και τη Βάσω Σταθοπούλου

11.00-13.00: θα πραγματοποιηθεί η εικαστική δράση “Μωσαϊκό Ιστοριών”. Ένα εικαστικό δρώμενο, με αναπαράσταση εικόνων, στιγμών, ήχων από τις αφηγήσεις των ιστοριών και των τοπίων που επισκέφθηκε το Caravan Project.

Τεχνικές: Ζωγραφική, φωτογραφία, κολάζ, ψηφιδωτό.

 

13.30-15.30: θα πραγματοποιηθεί η δράση “Κατασκευάζουμε τις δικές σας ιστορίες”. ‘Ένα εικαστικό δρώμενο με σημείο αναφοράς την τρισδιάστατη κατασκευή. Τα παιδιά κατασκευάζουν τις δικές τους ιστορίες, τα δικά τους τοπία, τους δικούς τους ήρωες με τη βοήθεια ανακυκλώσιμων υλικών.

Τεχνικές: Μακέτα, σχέδιο, τρισδιάστατη απεικόνιση με ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι ηλικίες που απευθύνονται  τα εργαστήρια είναι από 7-12 ετών.

16.00-19.00: θα πραγματοποιηθεί η δράση “Φτερουγίσματα της Άνοιξης”. Το Σάββατο 19 Μαρτίου στο χώρο του Caravan Project τα τρία Μουσεία της Α΄ Προβλήτας, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ, σας περιμένουν σε ένα δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής παραμυθένιων πουλιών για να γιορτάσουμε την Εαρινή Ισημερία. Για παιδιά από 4 έως 104 ετών.

20:00-20:45: θα πραγματοποιηθεί η δράση “Της Άνοιξης τα Παραμύθια”. Aφήγηση Παραμυθιών με την Ροδάνθη Δημητρέση, την Χρυσάνθη Βουδούρη (Ομάδα Αφηγητών ΑCTION ART) και τον Philippe Ilboudo, φυσικό αφηγητή από την Αφρική (μετάφραση-συναφήγηση).

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

Τετάρτη 23 Μαρτίου

Προβολές Ντοκιμαντέρ Caravan Project

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A’, ώρες 20:00 – 23:00

Ντοκιμαντέρ από το οδοιπορικό του Caravan Project στην Ελλάδα

Ταινίες:   Έλντα μία γέννα |  Παπόριας | Χρυσό Δάσος  | Τυφλός Ψαράς

Πέμπτη 24 Μαρτίου

Προβολές Ντοκιμαντέρ Caravan Project

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A’, ώρες 20:00 – 23:00

Ντοκιμαντέρ από το οδοιπορικό του Caravan Project στην Ελλάδα

Ταινίες: Μαύρη Γη  | Κοινωνικό Ωδείο |  Μετέωροι Άνθρωποι | Άνθρωπος στο Σπίτι του

Παρασκευή 25 Μαρτίου

«Πες μια Ιστορία» – Ανοιχτή Δράση Αφήγησης

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A’, ώρες 14:00 – 22:00

Το Caravan Project απευθύνει κάλεσμα σε ανθρώπους από την πόλης της Θεσσαλονίκης να προσέλθoυν στο μικρό yurt και να αφηγηθούν προσωπικές τους ιστορίες, ιστορίες που τους έχουν αγγίξει, αφυπνίσει και διαμορφώσει εμπλουτίζοντας το αρχείο ιστοριών του Caravan και βοηθώντας στη μετάδοση βιωματικής γνώσης μέσα από το μοίρασμα ανθρώπινων ιστοριών.

Σάββατο 26 Mαρτίου

Live Modified dog

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A’, ώρα 18:30 & 20:30

Η οπτικοακουστική κολλεκτίβα modified dog πειραματίζεται και αυτοσχεδιάζει προτείνοντας μια νέα μουσική αφήγηση εμπνεόμενη από τις ιστορίες του Caravan Project. Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Δαλέζης – τρομπέτα, κρουστά, electronics, Δημήτρης Τασούδης – τύμπανα Χρύσανθος Χριστοδούλου – electronics, πλήκτρα.

* Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Δηλώσεις συμμετοχής hello@caravanproject.org

————————————————–

Το Caravan Project θα βρίσκεται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α ως τις 27 Μαρτίου 2016, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης,  υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και την υποστήριξη των Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του φωτογραφικού κέντρου Stereosis.

Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

 

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project και μείνετε συντονισμένοι εδώ:

www.caravanproject.org

 

Ακολουθήστε το Caravan Project

facebook.com/caravanproject.org

twitter.com/caravanproject_

instagram.com/caravanproject

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια