Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τους τραυματισμούς των διαδηλωτών από σφαίρες με καουτσούκ στη Χιλή και την επίσημη δέσμευση για αναστολή της χρήσης τους από την κυβέρνηση (εκτός κι αν επρόκειτο για έκτακτη κατάσταση), η αστυνομία συνεχίζει να τις χρησιμοποιεί στις διαδηλώσεις σύμφωνα με καταγγελίες από γιατρούς στο Al Jazeera.

“Χρησιμοποιούν ακόμη τα βλήματα”, δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Φρανσίσκο Σεπούλβεδα στο Al Jazeera από την Αντοφαγάστα, πόλη η οποία βρίσκεται 1400 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο.

“Η αναστολή δεν άλλαξε τίποτα”, σημειώνει ο Φρανσίσκο Σεπούλβεδα, ένας από τους γιατρούς της περιοχής που συμμετέχουν σε εθελοντική επιτροπή, η οποία παρέχει πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους διαδηλωτές. Η επιτροπή συγκροτήθηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των διαμαρτυριών.

Την Τρίτη ο Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας Μάριο Ρόσας, ανακοίνωση την αναστολή της χρήσης βλημάτων από καουτσούκ, εκτός από περιπτώσεις “νόμιμης άμυνας, όταν υπάρχει απειλή για θάνατο”.

Το μέτρο διαδέχτηκε μελέτη του Πανεπιστημίου της Χιλής, στην οποία αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες σφαίρες αποτελούνται μόνο κατά 20% από ελαστικό, ενώ το υπόλοιπο 80% αποτελείται από άλλα στοιχεία όπως ο μόλυβδος.

Ο Ρόσας δήλωσε ότι το μέτρο θα διατηρηθεί, ενώ έγινε γνωστό πως διεξάγονται έρευνες για τις σφαίρες και σε εργαστήρια στο εξωτερικό. “Ο περιορισμός θα αξιολογηθεί όταν έχουμε στην κατοχή μας τα αποτελέσματα των μελετών”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 280 Χιλιανοί έχουν τραυματιστεί στα μάτια από στοχευμένες βολές αστυνομικών στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο σε άλλη χώρα, σε αυτό τον βαθμό.

Με ή χωρίς σφαιρίδια πάντως, η αστυνομία συνεχίζει να βιαιοπραγεί σε βάρος των διαδηλωτών ακάθεκτη. Μόνο στην Αντοφαγάστα, καταγράφηκαν την Παρασκευή 37 τραυματίες, από τους οποίους οι πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

“Πρόκειται για συνήθη εικόνα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες”, δήλωσε για τραυματισμούς που προκλήθηκαν από πυροβολισμούς αστυνομικών στα μάτια, η Ναταλία Σάντσες, γιατρός εκτάκτου ανάγκης στο νοσοκομείο της Αντοφαγάστα

Ακτιβισμός με ζωγραφική πάνω σε μπάλες πεζοδρομίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δεκάδες που τυφλώθηκαν από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών

Υπενθυμίζεται ότι οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της Χιλιανής κυβέρνησης ξεκίνησαν στο Σαντιάγο στις 14 Οκτωβρίου με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό κατά 30 σεντ.

Παρότι το μέτρο ανακλήθηκε από τον Πινιέρα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και μεγάλωσαν σε μέγεθος, καθώς οι Χιλιανοί αμφισβητούν στο σύνολό του το νεοφιλελεύθερο μοντέλο πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία 30 χρόνια και χαρακτηρίζεται από τη συρρίκνωση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων.

Από την αρχή των διαδηλώσεων εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Σεμπαστιάν Πινιέρα, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 950 από αυτούς παραμένουν φυλακισμένοι περιμένοντας να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Μετά από έξι εβδομάδες διαδηλώσεων, ο πρόεδρος της Χιλής υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την περασμένη Κυριακή ότι «υπήρξε υπερβολική χρήση βίας» από κρατικούς πράκτορες και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρξε σεβασμός στα δικαιώματα των διαδηλωτών.

*Με πληροφορίες από telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια