Περισσότερα από 10.000 χελωνάκια αφέθηκαν ελεύθερα στη θάλασσα του Μπαλί, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο πληθυσμός ενός τόσο ευάλωτου είδους.

Ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος κουβάλησαν κλουβιά γεμάτα με δεκάδες μικροσκοπικές χελώνες στην παραλία του νησιού Gianyar, καλώντας ταυτόχρονα ντόπιους και εθελοντές να στοιχηθούν στην άμμο και να τις απελευθερώσουν όλοι μαζί.

Η Λεπιδόχελυς του Ειρηνικού, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος, συγκαταλέγεται στις πιο πολυπληθείς θαλάσσιες χελώνες, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτη καθώς υπάρχουν ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να φωλιάσει. Οι χελώνες ζυγίζουν συνήθως 34-50 κιλά ως ενήλικες, φτάνοντας σε μήκος μέχρι και τα 60-70 εκατοστά.

Ο Φλαβιάνους Πουτράντο, εθελοντής οικολόγος, είπε στον Guardian πως τα αυγά των χελωνών εμφανίζονταν προηγουμένως σε ολοένα και λιγότερα μέρη του Μπαλί, αλλά προγράμματα προστασίας τους στέφθηκαν με επιτυχία. «Καταφέραμε να τα συλλέξουμε και να τα σώσουμε. Ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να εκκολάψουμε περισσότερες χελώνες και να τις αφήσουμε ελεύθερες στον ωκεανό», πρόσθεσε.

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων χελωνών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του κυνηγιού, της απώλειας παραλιών κατάλληλων για εκκόλαψη, το υπερβολικό μάζεμα των αυγών τους και το γεγονός πως παγιδεύονται σε δίχτυα ψαράδων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια