«Όχι στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φασισμό, όχι στο Σαλβίνι», φώναξαν πάνω από 40 χιλιάδες σαρδέλες στη Φλωρεντία, 25 χιλιάδες στο Μιλάνο και πάνω από 10 χιλιάδες στη Νάπολη τραγουδώντας το Bella Ciao και ζητώντας το σεβασμό του δημοκρατικού συντάγματος της χώρας. Το μεγάλο λαϊκό και λαϊκίστικό κίνημα της «σαρδέλας» συνεχίζει να κινητοποιεί χιλιάδες πολιτών, ενώ στις δημοσκοπήσεις η ρατσιστική και φασιστική δεξιά της Λέγκας του Σαλβίνι και των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι ξεπερνούν το 40%.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ: 40 χιλιάδες “σαρδέλες” δίπλα στον… Άρνο  

Το κέντρο της Φλωρεντίας το Σάββατο πλημμύρισε αυτή την φορά όχι από τον Άρνο, αλλά από πάνω από 40 χλιάδες… σαρδέλες πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του κινήματος. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί ξεπεράσατε τη συγκέντρωση που κάναμε στη Μπολόνια», τόνισε ένας από τους  ιδρυτές του κινήματος, ο Ματία Σαντόρι, που είχε οργανώσει την πρώτη συγκέντρωση στη Μπολόνια, με την παρουσία τουλάχιστον 15 χιλιάδων ατόμων.

«Εδώ υπάρχει χώρος για όλες τις «σαρδέλες», αλλά όχι για τα πιράνχας», τόνισε ο 20χρονος Ντανίλο Μάλιο, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης στη κεντρική Πλατεία της Δημοκρατίας στη Φλωρεντία.

ΜΙΛΑΝΟ: 25 χιλιάδες.. ομπρέλλες εναντίον του ρατσισμού και του Σαλβίνι

Στο Μιλάνο 25 χιλιάδες «σαρδέλες» αδιαφόρησαν την Κυριακή για την καταρρακτώδη βροχή και γέμισαν την Πλατεία του Καθεδρικού Ναού του Ντουόμο, φέρνοντας  μαζί τους και ένα κουτί… πραγματικές σαρδέλες για να δοθούν σε ΜΚΟ που προσφέρει καθημερινά 3 χιλιάδες γεύματα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσία του συγγραφέα Σαβιάνο, ο οποίος βρίσκεται σε μια διαρκή σύγκρουση με το Σαλβίνι. «Αυτή η πλατεία δεν είναι μόνο “κατά”, αλλά είναι “υπέρ” της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, που έρχονται πρώτα απόλα. Οι «σαρδέλες» εμποδίζουν τη διάβρωση της δημοκρατίας», τόνισε ο Ρομπέρτο Σαβιάνο

ΝΑΠΟΛΗ: 10 χιλιάδες “σαρδέλες” λένε “όχι στον πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς του Σαλβίνι”.

«Αυτή τη φορά κανείς δεν μπορεί να έχει άλλοθι ότι δεν ήξερε, κανείς δεν μπορεί να σιωπήσει. Η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν μας ανήκουν. Αφού δεν μπορούν τα κόμματα και η πολιτική να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τον πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς που μας οδηγεί ο Σαλβίνι εμείς βγαίνουμε στους δρόμους για να δείξουμε ότι υπάρχει μια λαϊκή αντίσταση στα σχέδια του», τόνισε ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης του κινήματος της «σαρδέλας» στη Νάπολη το Σάββατο το απόγευμα.

Του Αργύρη Παναγόπουλου – Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια