Σε κάποιες πόλεις έχουν αρχίσει ήδη να στολίζουν για τα Χριστούγεννα. Από τον προηγούμενο μήνα. Αν είσαι από αυτούς που το απολαμβάνουν και τρέχουν ήδη στα μαγαζιά να αποφασίσουν τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού τους, συγνώμη αλλά είσαι στο λάθος άρθρο.

Στο Δουβλίνο ξεκίνησε ήδη το κίνημα “Don’t Fucking Mention Christmas Zone” ή σε μια ωραία μετάφραση “Μη τολμήσεις και μου μιλήσεις για τα Χριστούγεννα”! Δεν είναι ότι αν μιλήσεις για τα Χριστούγεννα δε θα μπορείς να κυκλοφορήσεις στο δρόμο. Είναι απλά μια ιδέα που προσπαθεί να σπάσει όλη αυτή τη καταναλωτική μανία και τον πανικό που υπάρχει πια για αυτή τη γιορτή. Και το πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό το πανηγύρι ξεκινά από τον Οκτώβρη.

Προετοιμαζόμαστε 2μιση μήνες για να μπορέσουμε να ακούσουμε τα ίδια και τα ίδια τραγούδια που ακούμε από όταν ήμασταν 5 χρονών. Κάθε φορά “Last Christmas I gave you my heart” με το ίδιο πάθος. Και ξαφνικά φυσικά όλοι γίνονται φαν της jazz, που δεν άκουσαν ποτέ τον υπόλοιπο χρόνο. Τα τραγούδια είναι το λιγότερο όμως φυσικά. Το χειροτερό αφορά στον καταναλωτισμό και στο πως όλα τα πολυκαταστήματα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να αγοράσει ολοένα και περισσότερο, με το πρόσχημα ότι μιλάμε για μια γιορτή αγάπης και ανταλλαγής δώρων. Άρα μόνο αν στηθούμε στο (άπειρο) πλήθος για να αγοράσουμε δώρα για τους ανθρώπους μας θα τους δείξουμε την αληθινή και αγνή μας αγάπη.

Δεν είναι ότι μισώ τα Χριστούγεννα. Είναι μια τέλεια ευκαιρία να δεις την οικογένεια σου, τους φίλους σου και να περάσεις όμορφο χρόνο μαζί τους. Και μπορεί να είναι μια απόλυτα μαγική γιορτή. Μισώ όμως την παραποίηση και την κερδοσκοπία που υπάρχει γύρω από όλο αυτό. Και τη μισώ ακόμα περισσότερο όταν τη βλέπω να ξεκινάει τόσο νωρίς.

Γι’ αυτό και δηλώνω υποστηρίκτρια των Δουβλινέζων! Στο Δουβλίνο το προεόρτιο κλίμα ξεκίνησε στις 20 Οκτώβρη, με καταστήματα να ανοίγουν με επιγραφές Χριστουγέννων. Το κίνημα απέτρεψε 4.000 άτομα από το να μπουν σε αυτά τα καταστήματα την πρώτη μέρα που βγήκε στους δρόμους, έχοντας ως κύριο αίτημα να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα από την 1η Δεκέμβρη.

Ακόμα κι αν φαίνεται απλό το αίτημα, υπήρξαν πάρα πολλές διαμάχες και εμφανίστηκαν οι οπαδοί των “πρόωρων Χριστουγέννων”. Εδώ μιλάμε κυρίως για καταστηματάρχες, που στην προσπάθεια τους να εντείνουν το κλίμα έκαναν πολλές διαφημιστικές καμπάνιες σε σχολεία, μοιράζοντας Χριστουγεννιατικά αυτοκόλλητα και δώρα, ελπίζοντας πως τα παιδιά θα επηρεασούν τους γονείς τους να ενισχύσουν τις αγορές. Τώρα οι οπαδοί ψάχνουν να ενισχύσουν το πρόωρο κλίμα μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες στο Ίντερνετ, που είναι το επόμενο δόλωμα για τη καταναλωτική αυτή μανία.

Δε ξέρω αν το να βγαίνεις στο δρόμο κατά των Χριστουγέννων ή να μην αφήνεις τον κόσμο να μπει σε Χριστουγεννιατικά στολισμένα μαγαζιά είναι η λύση. Όμως η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο αυτή την εποχή προβληματίζομαι με όλο αυτό το κλίμα. Ένα όμορφα φτιαγμένο κόλπο για να κερδίσουν τα καταστήματα και εσύ να θες αγοράσεις λίγο από την ευτυχία σου. Που μόλις σβήσουν τα φώτα θα είναι η ίδια με πριν και λιγότερη.

Σκέφτομαι λοιπόν πως αντί να προσπαθούμε να “αγοράσουμε” τη χαρά μας, θα μπορούσαμε να τη φτιάξουμε και να δώσουμε και σε άλλους ανθρώπους χωρίς χρήματα σε αυτές τις γιορτές. Αν τα Χριστούγεννα σημαίνουν αγάπη, προτιμώ να βοηθάω από τώρα τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και να αγοράζω ή να χαρίζω πράγματα στους πρόσφυγες. Η οικογένεια μου και οι φίλοι μου δε χρειάζονται, ούτε χρειάστηκαν ποτέ μια γιορτή για να τους το αποδείξω. Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν, είτε τα μισείς, είτε όχι, είτε τα γιορτάζεις από τώρα, είτε όχι, προσπάθησε τουλάχιστον να τα κάνεις αληθινά. Και όχι μέσα από όλα αυτά που θέλουν να σου επιβάλλουν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια