Η άρνηση της Ρόζα Πάρκς να υπακούσει τον ρατσιστικό τότε νόμο και να παραχωρήσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, την 1η Δεκεμβρίου του 1955, πυροδότησε το μποϊκοτάζ των Αφροαμερικανών του Μοντγκόμερι και την απαρχή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Η άρνηση της Παρκς  έμεινε στην ιστορία, αλλά δεν ήταν η πρώτη. Εννέα μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 1955, η  αφροαμερικανή Claudette Colvin είχε επίσης αρνηθεί να δώσει την θέση της στο λεωφορείο.

Μόλις στα 15 της χρόνια, η Claudette Colvin γυρνούσε με το λεωφορείο από το σχολείο της όταν μια μεσήλικη λευκή γυναίκα επιβιβάστηκε. Ο οδηγός διέταξε την Claudette να πάει πίσω να σταθεί όρθια παρόλο που δυο θέσεις στην ίδια σειρά με την δική της ήταν άδειες.

«Αν καθόταν στην ίδια σειρά με εμένα θα σήμαινε ότι ήμουν το ίδιο με αυτήν» είπε η 80χρονη πια Claudette στους The New York Times

Η ίδια αρνήθηκε με αποτέλεσμα να καλεστεί η αστυνομία, η οποία την έσυρε έξω από το λεωφορείο και την συνέλαβε. Η ίδια κλαίγοντας φώναζε στον αστυνομικό ότι είχε πληρώσει το εισιτήριό της και ότι ήταν συνταγματικά δίκαιο να μπορεί να κάθεται στο λεωφορείο. Δεν ακούστηκε καν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι βρίζοντάς την ως νέγρα και προσπαθώντας να την ξεφτιλίσουν μαντεύοντας το μέγεθος του σουτιέν της, την οδήγησαν στο τμήμα όπου και παρέμεινε μέχρι ο πάστορας της ενορίας της να πληρώσει την εγγύηση. Η ιστορία της διαδόθηκε αστραπιαία και εκατοντάδες αφροαμερικανοί άρχισαν να της στέλνουν γράμματα αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ φρόντισε να πει την ιστορία της ενώ η ίδια υπήρξε μια από τους τέσσερις που κατέθεσαν στην ιστορική δίκη που ανέτρεψε τον νόμο του φυλετικού διαχωρισμού στα λεωφορεία κρίνοντας τον αντισυνταγματικό. Και οι τέσσερις ήταν γυναίκες που είχαν δεχθεί τον ρατσιστικό διαχωρισμό του νόμου.

Το όνομα της Claudette ξεχάστηκε. Η ίδια μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου ζει μέχρι σήμερα. Η ιστορία της είναι ότι πίσω από τη Ρόζα Παρκς υπήρξαν δεκάδες άγνωστα ονόματα που στάθηκαν και ύψωσαν ανάστημα ενάντια στον ρατσισμό

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]