Χιλιάδες μαθητές/τριες και νέοι/ες βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε πάνω από 150 χώρες του κόσμου με σκοπό να πάρουν μέρος στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα (Climate Strike), στόχος της οποίας είναι οι 100 ηγέτες από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα, με τα οποία θα μπει φρένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η αρχή έγινε στην Αυστραλία με τη μεγαλύτερη διαδήλωση να πραγματοποιείται στο Σίδνεϊ. Στην Ταϊλάνδη, περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισήλθαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Άλλες μεγάλες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα στη Βαρσοβία, στο Αμβούργο, στην Ουγκάντα και την Ινδία.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, έδρα του ΟΗΕ, όπου 1,1 εκατομμύριο μαθητές θα λείψουν από το σχολείο για να πάρουν μέρος στην κλιματική απεργία. Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι το ξεκίνημα μιας σειράς ακτιβιστικών δράσεων που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με την παγκόσμια Απεργία για τη Γη (Earth Strike).

Αύριο, Σάββατο, στη Σύνοδο των Νέων για το Κλίμα θα πάρει μέρος και η σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία χαιρέτισε με tweet της την αρχή των κινητοποιήσεων στην Αυστραλία.

Η Τούνμπεργκ έφτασε στη Νέα Υόρκη με ένα ιστιοφόρο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να πάρει μέρος στην απεργία αλλά και στην αυριανή σύνοδο. Η 16χρονη σουηδή αν και δεν είναι η οργανώτρια της απεργίας, είναι το πρόσωπο που δίνει έμπνευση στο παγκόσμιο μαθητικό κίνημα, καθώς εκείνη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 να διαδηλώνει κάθε Παρασκευή έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή.

Η Κλιματική Απεργία στην Ελλάδα

Εν Ελλάδι, οι μαθητές/τριες έχουν δώσει ραντεβού στο Σύνταγμα στις 18:00, για την Αθήνα, στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, για την Θεσσαλονίκη και στις 18:30 στη Νομαρχία, για τα Γιάννενα.

Με πληροφορίες από bbc, usa today, aljazeera

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια