Αυτό είναι το μοτο που θα αντικρίσει κανείς με την μία μόλις επισκεφτεί την ιστοσελίδα της lgbtq οργάνωσης νέων “Colour Youth”, και αυτό θα δανειστώ ως τίτλο του κειμένου. Πολύχρωμο και μεγάλο όπως η υπερηφάνεια των ατόμων που έδωσαν το παρόν στο πρώτο Pride στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πόλη, μετά την πρωτεύουσα που βάφεται με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, καταπολεμά τα στερεότυπα και γιορτάζει τη διαφορετικότητα και τον έρωτα. Το Σάββατο διεξήχθη, αν μη τι άλλο ένα pride των αντιθέσεων, αγάπη και μίσος, τραγούδια και συνθήματα, οπαδοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάφωροι καταπατητές τους, όλα χώρεσαν σε μία πλατεία. Νικητής από αυτή την άνιση μάχη, βγήκε η αγάπη. Πάντα αυτή δεν νικάει άλλωστε, και έτσι δεν μας δίδασκαν ειρωνικά τόσα χρόνια τα θρησκευτικά στα σχολεία;

Μα δεν είναι οξύμωρο οι καλοί Σαμαρείτες χριστιανοί, παίρνοντας το έναυσμα από τον μητροπολίτη-φασίστα Άνθιμο, σαν άλλοι χρυσαυγίτες να φωνάζουν συνθήματα και να πετάνε πέτρες και αυγά, σε ένα πλήθος που τόλμησε απλά να είναι ο εαυτός του; Τα προσωπεία των χριστιανών έπεσαν και αποκάλυψαν τα συντηρητικά μυαλά και τις ανοργασμικές και φασιστικές τους απόψεις. Κανείς όμως, ούτε καν βίαιες συγκρούσεις δεν ήταν ικανές να διαταράξουν τη Θεσσαλονίκη, στην πιο ώριμη στιγμή της.

Ποιος θα φανταζόταν χρόνια πριν, όταν οι πρωτοστάτες του pride της Αθήνας, έφερναν την πολύχρωμη και τεραστίων διαστάσεων σημαία από το εξωτερικό ότι μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα ήταν μόνοι τους! Ο Λευκός Πύργος βάφτηκε πολύχρωμος και στα δικά μου μάτια ήταν πιο όμορφος από ποτέ. Πάνω του δεν αντικατοπτριζόταν μόνο ο πολύμηνος κόπος όσων οργάνωσαν με τόση επιτυχία το pride, αλλά και η υπερηφάνεια τόσων ανθρώπων που επιτέλους η πόλης τους, τους αγκαλιάζει, τους αποδέχεται και τους στηρίζει.

Άξια επαίνων μεταξύ άλλων είναι και η στάση του δημάρχου της πόλης, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι στήριξε το γεγονός με την ηθική άλλα και φυσική του παρουσία ήρθε και σε αντίθεση και καταδίκασε τη ρητορική μίσους του Μητροπολίτη.

Γιατί άραγε να μην προκαλεί αυτός, άλλα να προκαλούν οι μετέπειτα δηλώσεις του Γρηγόρη Βαλλιανάτου περί αυγών στο epitapheios pride. Σε μια κοινωνία συθέμελα συντηρητική φαίνεται ένα χριστιανικό έθιμο να έχει παραπάνω σημασία από το στοιχειώδες δικαίωμα της ισότητας. Άλλα θα πείτε ο ένας είναι ο εκπρόσωπος του Θεού και ο άλλος μια παλιοαδερφή! Ο ένας είναι υγιής και ο άλλος άρρωστος, μόνο που η μεγαλύτερη αρρώστια που μολύνει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων είναι το μίσος και ο ρατσισμός.

Δυστυχώς δεν ήμουν στη συμπρωτεύουσα για να σας μεταφέρω πιστά το κλίμα και τα συναισθήματα που ήταν διάχυτα στην ατμόσφαιρα. Το μόνο που μπορώ να σας μεταφέρω με πιστή ακρίβεια είναι η χαρά και η γαλήνη που νιώθω κάθε φορά που πλησιάζω στην πλατεία Κλαυθμώνος υπό τους ήχους της δυνατής μουσικής ανήμερα του pride. Νιώθω ότι μπαίνω σε έναν άλλο κόσμο, πιο χαρούμενο πιο ειρηνικό. Σε έναν τέτοιο κόσμο θα ήθελα να ζω, γιατί τα χαμόγελα που αντικρίζω εκείνη την ημέρα είναι τα πιο αληθινά και τα πιο λαμπερά. Δεν τους αξίζει πιστεύετε να χαμογελάνε έτσι κάθε μέρα σε μία κοινωνία που η λέξη ρατσισμός θα είναι άγνωστη;! Μια κοινωνία που κάθε Μητροπολίτης με τέτοιες απόψεις θα καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας, και όχι από ένα μέρος της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X