lalaΣτης Ελλάδας τον Θίασο πρωταγωνιστούν στο πρόσωπο της Cosco οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις – ή κατά την διεθνή ορολογία FDI. Cosco – Θίασος – FDI. Η φράση βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, εμπεριέχεται και στα τρία μέρη κυνικά, ως άτοπο καμουφλάζ των πραγματικών κινήτρων. Το τελευταίο άλλωστε, είναι αποτέλεσμα  πολιτικής.

Τι είναι FDI όμως; Είναι οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, δηλαδή οι κινήσεις επενδυτικής δραστηριότητας στην εγχώρια οικονομία από ξένο κεφάλαιο.  Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της Ελληνικής επικαιρότητας είναι η Cosco. Ο κινέζικος αυτός όμιλος, όπως είναι γνωστό, διατηρεί πλέον άρρηκτη οικονομική σύνδεση με το Λιμάνι του Πειραιά, από την στιγμή που έχει αναλάβει την διαχείριση του. Αυτή η επένδυση συμφέρει και τον όμιλο και την Ελλάδα, καθότι η  συγκεκριμένη FDI προσφέρει μεγέθυνση στην οικονομική δραστηριότητα του ΟΛΠ κάνοντας φυσικά και τα δικά της κέρδη.

Στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, είναι φανερό ότι η Επένδυση είναι αυτή που θα μπορέσει να γίνει το σωτήριο σχοινί για να πιαστούμε! Αν οι επενδύσεις είναι FDI σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε τα δικά μας χρήματα – που δεν υπάρχουν – αλλά «εκμεταλλευόμαστε» τα λεφτά των  Ξένων. Σύμφωνα μάλιστα με τις χθεσινές εξελίξεις, η COSCO GROUP με περεταίρω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά. Επίσης εξετάζεται αισιόδοξα και το ενδεχόμενο επένδυσης στην υπό αποκρατικοποίηση TRAINOSE.

Βρισκόμαστε μπροστά από μια επικείμενη Κινεζοποίηση; Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση με τα ποσοστά ανεργίας – ρεκόρ, αποτελεί πολυτέλεια να επιλέγουμε τις επενδύσεις. Άραγε είναι πολυτέλεια το μέλλον;

Η Αμφισβήτηση στο ποιος εκμεταλλεύεται ποιόν είναι μεγάλη. Αυτό γιατί οι FDI είναι αποδημητικά πουλιά έτοιμα να πετάξουν  την στιγμή που θα αλλάξει το κλίμα. Μόλις το οικονομικό περιβάλλον δεν παρουσιάσει συμφέρον, τότε φεύγουν. Ένα από τα βασικότερα κριτήρια είναι το επίπεδο των μισθών. Με χαμηλό εργατικό κόστος προσελκύονται επενδύσεις ενώ με υψηλό, φεύγουν.

Είναι στο χέρι της κάθε κυβέρνησης να προσφέρει άλλων ειδών κίνητρα ώστε να διατηρήσει ένα ανθρώπινο επίπεδο μισθών. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι Θίασος. Φορολογικές μειώσεις, μείωση γραφειοκρατίας και λοιπά προνόμια θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση της μισθολογικής μείωσης – τουλάχιστον ενός μέρους από το «μακροβούτι». Προτίμησε όμως να κάνει περιοδεία σε κάθε νοικοκυριό και εργαζόμενο.

Ίσως για στόχο θα ‘πρεπε να είχε η κυβέρνηση να εντείνει την εγχώρια επένδυση.  Δεν υπάρχουν λεφτά γιατί δεν αφήνουν να υπάρξουν, καταστρατηγώντας έτσι την όποια οικονομική ανάπτυξη. Τότε θα μιλούσαμε για βιώσιμη ανάπτυξη…  Όταν δεν θα ήταν τόσο εύκολο να φύγουν τα χρήματα και οι επενδυτές –γιατί όχι οι νέοι – θα δημιουργούσαν ένα κύκλο ανατροφοδότησης της οικονομίας.

Δεν αποτύχαμε όμως μόνο σε αυτό. Αποτύχαμε και στο σενάριο της πρόσκαιρης – μιλώντας σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα- μεγέθυνσης με FDI. Είναι ελάχιστα τα παραδείγματα και το επίπεδο των επενδύσεων απελπιστικά χαμηλό, σύμφωνα  με την έκθεση του ΟΗΕ για τις επενδύσεις στον κόσμο που ανακοινώθηκε χθες.

Ακόμη και αν υπερδιπλασιάστηκε  το περασμένο έτος [2945 εκ $] από το 2011 [1143 εκ $] το επίπεδο των FDI, στην Ελλάδα παραμένει τόσο χαμηλό με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε την υπανάπτυξη. Μπορεί να πλασαριστεί ένα κύμα αισιοδοξίας ξαφνικά από την κυβέρνηση μετά τα «χθεσινά» αλλά ξέρουμε πως είναι ένας Θίασος και αυτό ακόμη ένα αποτυχημένο ανέκδοτο.

Νίκος Γκολφινόπουλος

World Investment Report: http://unctad.org/en/Pages/MeetingDetails.aspx?meetingid=297

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια