Διαδικτυακή πρεμιέρα ταινίας 9/4/2021, 9μμ (ώρα Κύπρου)

Η κακή τέχνη είναι αποτέλεσμα καλών προθέσεων.

120 χρόνια από τον θάνατο του Oscar Wilde, η ηθοποιός Βασιλική Κυπραίου και ο μουσικός Βαγγέλης Γέττος ψηλαφούν με γυμνά χέρια το «De profundis» («Εκ βαθέων»), την πυρακτωμένη επιστολή – διαθήκη του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα, μέσα από μία πειραματική ταινία μεσαίου μήκους που θα προβληθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά στις 9/4/2021.

Η εμβληματική επιστολή που ο Oscar Wilde έγραψε μέσα στις αγγλικές φυλακές του Reading και αργότερα θα γινόταν γνωστή με τον τίτλο «De profundis», αποτελεί ένα ολιστικό μανιφέστο για την ζωή, την τέχνη και την ανθρώπινη υπόσταση. Τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται σε αυτό το κλασικό κείμενο παραμένουν περισσότερο ανοιχτά από ποτέ. Ο Wilde καταφέρνει να χωρέσει θέματα όπως η καλλιτεχνική αξιοπρέπεια, η αισθητική, ο ρόλος της τέχνης αλλά και ο εξοστρακισμός της ανθρωπιάς, το συντριπτικό αίσθημα της αδικίας και της αλλοτρίωσης στη βιομηχανική κοινωνία σε λίγες σελίδες με τρόπο απαράμιλλα περιεκτικό.

Στην ταινία «De profundis», ο λόγος και η μουσική συντονίζονται με τον ρυθμό της μεταιχμιακής γραφής του μεγάλου συγγραφέα καθώς και σκηνές από το στούντιο των ηχογραφήσεων και της κυπριακής υπαίθρου.

(Υπότιτλοι διαθέσιμοι στα αγγλικά).

 

Συντελεστές ταινίας:

  • Βαγγέλης Γέττος, Βασιλική Κυπραίου, Χάρης Παναγιώτου: σύλληψη και διασκευή
  • Βασιλική Κυπραίου: ερμηνεία
  • Βαγγέλης Γέττος: πρωτότυπη μουσική, script
  • Χάρης Παναγιώτου: εικονοληψία, φωτογραφία
  • Ευαγόρας Μπεκιάρης: ηχοληψία
  • Σταύρος Κωστιδάκης: editing
  • Kevin Brown: post production editing & graphics

 

Η ταινία «De profundis» έγινε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Κύπρο στα πλαίσια του «Τhe Cyprus Oscar Wilde Festival» και θα παραμείνει διαθέσιμη στο Youtube με ελεύθερη πρόσβαση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια