1) Ο πιο σοβαρός λόγος για να κάνετε κι εσείς ένα παιδάκι είναι επειδή είστε γυναίκες. Ειδικά, αν είστε γυναίκες κάποιας περασμένης ηλικίας (εκεί γύρω στα 35 χρόνια) ή κάντε ένα παιδάκι εδώ και τώρα ή κουμπώστε ορμόνες γιατί όταν θα θυμηθείτε ποιος είναι ο προορισμός της γυναίκας, τι σας δίνει νόημα στη ζωή, θα είναι πια πολύ αργά. Καταψύξτε ωάρια, ρε κορίτσια, στην τελική! Τα λεφτά θα λυπηθείτε; Ή μήπως θέλετε να τα σπαταλήσετε σε μόρφωση, σε ταξίδια, σε τέχνη και διασκέδαση; Του δρόμου είστε;

2) Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής. Η μοναδική χαρά της ζωής για μια γυναίκα. Ακόμα και αν αποφασίσετε να κάνετε παιδί, όλοι/ες ξέρουν καλύτερα από εσάς. Πώς θα το γεννήσετε, πού θα το γεννήσετε, αν θα το θηλάσετε, πόσο θα το θηλάσετε, πώς θα το μεγαλώσετε, πώς θα το αγαπήσετε, κάθε πότε θα του αλλάξετε την πάνα, ποια πάνα θα του φορέσετε, τι δείχνει το περιεχόμενο της πάνας για τον ρόλο σας στην ανατροφή του. Οπότε πρέπει να κάνετε παιδί, γιατί πού θα το παίξουμε όλοι/ες εμείς ξερόλες και ειδήμονες;

3) Πού θα ξεσπάσετε τα σπασμένα σας; Δεν εκπληρώσατε τα όνειρά σας; Μήπως σας καταδυνάστευαν οι γονείς σας; Ποιος καλύτερος λόγος για να κάνετε ένα παιδάκι και να του φορτώσετε όλες τις συναισθηματικές σας ελλείψεις, τις ναρκισσιστικές σας τάσεις; Να βγάλετε το άχτι σας. Να εξουσιάζετε κάποιον/α πάνω στον οποίον/α θα έχετε απόλυτη δύναμη. Αν πιστεύετε ότι είμαι σκληρή ή/και μνησίκακη, σας προκαλώ να περάσετε ένα δίωρο σε μια παιδική χαρά και να παρατηρήσετε κάθε είδους φροντιστές. Θα κλάψετε με το ποσοστό των πραγματικά ικανών. Και οι ικανοί/ές δεν είναι οι τέλειοι/ες. Είναι αυτές/οί που κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά: Μια ειλικρινής –και χωρίς όρους- δέσμευση και αποδοχή.

4) Το αγαπημένο μου: Δεν θα ολοκληρωθείτε ως γυναίκες. Αυτό βασίζεται σε μελέτες χρόνων. Θα σας λείπει πάντα ένα χέρι, ένα νεφρό, το μισό σας συκώτι, ένας ακουστικός πόρος, κάποια λίτρα ερυθρών αιμοσφαιρίων, εκτός και αν φιλοξενήσετε στην μήτρα σας το γονιμοποιημένο ωάριο. Τότε, και μόνο τότε θα ξαναφυτρώσει ό,τι σας έλειπε τόσα χρόνια. Κυρίως, όμως, αυτό που δεν θα σας λείπει είναι το σέβας αυτής της κοινωνίας. Θα χαίρετε εκτιμήσεως. Δεν είναι λίγο: πιο γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη, απεριόριστες άδειες μητρότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις, μειωμένο κόμιστρο στα Μ.Μ.Μ. και κυρίως θα κερδίσετε το προνόμιο να μην σας αποκαλέσει ποτέ κάποιος/α αγάμητη. Προσκομίζετε παιδάκι ως απόδειξη γαμησιού.

5) Καλά, ας μην σχολιάσω την μάστιγα που λέγεται έκτρωση. Ολόκληρη καμπάνια έγινε στο μετρό της Αθήνας, χαμπάρι δεν πήρατε; Καλέ, έχει πσυχούλα, λέμε. Με το που κυλήσει το σπέρμα εις τα ενδότερα, διαπράττετε φόνο, αν προβείτε σε άμβλωση. Το φόνο του παιδιού σας. Και επειδή δεν είναι τόσο αστείο, με πίκρα βλέπω όλη τη βδελυγμία αυτής της κοινωνίας, όταν η κοινωνική κατακραυγή πέφτει πάνω σε κορίτσια στην μετεφηβεία που αναγκάζονται να κυοφορήσουν γιατί δεν ήξεραν, γιατί φοβήθηκαν να μιλήσουν σε κάποιον/α, γιατί βιάστηκαν, γιατί το έκρυψαν για να μην τιμωρηθούν και πάνω στον πανικό τους ξεφορτώνονται το μωρό με όποιον τρόπο. Αυτές δεν αντιμετωπίζουν μόνο νομικές κυρώσεις. Αυτές οι γυναίκες πνίγονται μέσα στα σκατά μιας θεοσεβούμενης, πατριαρχικής κοινωνίας, που θέλει τη γυναίκα και «πουτάνα» και «αγία» και μέσα στις αξίες που η ίδια η κοινωνία ορίζει το πόσο «πουτάνα» και το πόσο «αγία». Μαντέψτε όμως κάτι: η κοινωνία δεν είναι κάτι άυλο, κάτι αφηρημένο. Είναι εγώ κι εσύ.

6) Σε κάτι πιο ανάλαφρο #not#. Μην διανοηθείτε να μου πείτε ότι δεν κάνετε παιδάκι για να μην χαλάσει το σώμα σας. Αφού υπάρχει πλήρης ανοχή, μην σας πω και απερίφραστος θαυμασμός για το γυναικείο σώμα (ασυγκράτητος κλαυσίγελος). Αν είστε χοντρές, τρώτε πολύ και αυτό είναι κακό. Αν είστε αδύνατες, δεν τρώτε πολύ και αυτό είναι κακό. Αν έχετε μικρό στήθος, να κάνετε πλαστική. Αν έχετε μεγάλο στήθος, να το μαζεύετε γιατί προκαλείτε. Αν είστε αγύμναστες, να γυμναστείτε. Αν είστε υπερβολικά γυμνασμένες, δεν έχετε θηλυκότητα. Αν έχετε κυτταρίτιδα, να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα με σκάφανδρο. Αν γεννήσετε παιδί, να κάνετε μια ολική επαναφορά με επεμβάσεις ώστε να προσομοιάζετε σε μοντέλο της Βικτόριας της Σίκρετ. Αν όχι, φροντίστε να είστε τουλάχιστον έξυπνες. Αλλά όχι και πολύ έξυπνες για να μην κομπλάρετε τους άλλους –άντρες;

7) Όλα αυτά, βέβαια, σας τα συμβουλεύω στα όρια της στραίητ κοινότητας. Γιατί αν είστε λεσβίες και θέλετε παιδάκι, désolais, που λένε κι οι γάλλοι. Πάλι θα βασιστώ σε έρευνες χρόνων –εννοείται χωρίς παραπομπές. Ούτε γκέι, ούτε λεσβίες πρέπει να αποκτούν παιδάκια. Αρκεστείτε σε σκυλάκια, γατάκια, παπαγαλάκια, και άλλα –ακια, αλλά προς θεού όχι παιδάκια. Γιατί η κοινωνία δεν γουστάρει. Ας ξανακουστώ σκληρή: όσο η κοινωνία περιθωριοποιεί άτομα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τόσο θα περιθωριοποιεί γυναίκες με βάση την ενεργητικότητα της μήτρας τους.

8) Από τα θεμελιώδη επιχειρήματα, βγαλμένο μέσα από τον σύγχρονο παλμό και τις αγωνίες μιας σύγχρονης γυναίκας: ένα παιδάκι δένει το ζευγάρι. Ελεύθερη μετάφραση, τύπου: Αν δεν έχεις μια καλή σχέση με τον σύντροφό σου/ σύζυγό σου/ γκόμενό σου κάντε ένα παιδάκι, ώστε αυτός να μην σε παρατήσει / να μην ξενοκοιτάξει/ να μείνει αγκιστρωμένος σε κάτι/ κάποια που δεν θέλει. Γιατί η κοινωνία, και πάλι, ξέρει να κουνάει το δάχτυλο στον άντρα που εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία. Θα του κουνήσει το δάχτυλο, όμως. Από κει και πέρα νίπτει τας χείρας της.

9) Ακόμα ένα σύγχρονο: ποιος/α θα σε κοιτάξει στα γεράματα; Θα ξεχάσω εγώ τον μύθο του Αινεία, που σηκώνει στις πλάτες του τον μπαμπάκα του, τον Αγχίση, για να τον σώσει από το μένος των ελλήνων(;) που μπούκαραν στην Τροία. Την μαμάκα του μάλλον την άφησε να την πάρουν σκλάβα οι κατακτητές. Όπου κατακτητές, έλληνες(;). Κάτι τέτοια κρατούν την συνοχή του πολιτισμού μας και τις αξίες μας. Διαβάστε μυθολογία και κάντε παιδάκια.

10) Λαστ μπατ νοτ λιστ: Αν είστε σοβαρές, θα νομίσετε ότι τρολάρω. Δεν διαφωνώ. Απλώς, δεν σας τρολάρω εγώ. Η υπογεννητικότητα στην ελλάδα είναι αυξημένη. Δεν δίνεται υπηκοότητα σε ενήλικες μετανάστες και στα ανήλικα παιδιά τους. Καλά, εδώ δεν παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για την υπηκοότητα ανησυχούμε. Αλλά το αναφέρω γιατί παίζει ως επιχείρημα και θέλω να το έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ή και στον πάτο της λεκάνης σας: Όταν θα έρθουν οι τούρκοι/ βόρειοι μακεδόνες/ αλβανοί/ σλάβοι/ γερμανοί/ άραβες/ ρώσοι ή/και οι αυτόχθονες της καλαχάρι να μας πάρουν την πατρίδα, ποιος θα τους πολεμήσει; Με τα πολλά και τα λίγα, το κάθε κράτος, το κάθε έθνος “υποχρεώνει” τις γυναίκες/ υπηκόους του να γεννοβολούν παιδάκια για να αλέθονται σε μια ανθρωπομηχανή συμφερόντων. Εγώ, προσωπικά, δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανέναν/καμία ενήλικο/η ή ανήλικο/η, τους/τις σέβομαι εξίσου, επειδή είναι άνθρωποι. Εσύ;

Και για να μην παρεξηγούμαστε: Οι γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και μεγαλώνουν τα παιδιά τους δεν μπαίνουν σε στόχαστρο, ούτε ομαδοποιούνται ως καλές μάνες και κακές μάνες. Και οι γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, βαδίζουν ένα δύσκολο δρόμο. Ας είμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Όλες κάνουν αυτό που θεωρούν ευτυχές για το μέλλον τους και τον μέλλον των παιδιών τους. Εμένα με συγκινεί αφάνταστα η μητρότητα. Γιατί έχω την ευτυχία να γνωρίζω φανταστικές μάνες. Φανταστικές μάνες, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια.

Αφιερωμένο στη Λι, μια φανταστική μάνα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια