Τη μη παράδοση των μασκών προστασίας που έφτιαξαν και προσέφεραν από κοινού στους κρατούμενους των φυλακών Λάρισας το Α. Σ. Μαρίνος Αντύπας και η κατάληψη Ντουγρού, καταγγέλλει το αθλητικό σωματείο.

Όπως αναφέρει, από τις 2.500 μάσκες, οι οποίες μοιράστηκαν μεταξύ άλλων στο γηροκομείο Λάρισας και στους Ρομά στη Νέα Σμύρνη, οι 800 μάσκες που δόθηκαν στις φυλακές Λάρισας την Τετάρτη 8 Απριλίου δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των κρατουμένων, εμ το επιχείρημα ότι θα καλύψουν τα πρόσωπά τους σε περίπτωση εξέγερσης!

Την ώρα που τα μέτρα προστασίας για τους κρατουμένους είναι από ελλειπή εώς ανύπαρκτα, η διοίκηση των φυλακών δρα ακόμα πιο εγκληματικά, αρνούμενη να χρησιμοποιήσει και το προσφερθέν υλικό, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα το χρησιμοποιήσει εφόσον υπάρξει ύποπτο κρούσμα, δηλαδή κατόπιν εορτής.

Η ανακοίνωση του Αθλητικού Σωματείου Μαρίνος Αντύπας:

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με πρωτοβουλία της συνέλευσής μας και της συνέλευσης της κατάληψης Ντουγρού ξεκινήσαμε μια καμπάνια αλληλεγγύης σε ευπαθείς και αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ομάδα αλληλοβοήθειας, η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και υγιεινής και το ράψιμο υφασμάτινων μασκών προστασίας και την οποία πλαισίωσε πλήθος αλληλέγγυου κόσμου.

Μέχρι και σήμερα, καταφέραμε όλοι και όλες μαζί να ράψουμε πάνω από 2.500 μάσκες, οι οποίες μοιράστηκαν στο γηροκομείο Λάρισας (130 μάσκες), στους Ρομά στη Νέα Σμύρνη (300 μάσκες) και στις φυλακές Λάρισας (800 μάσκες) και θα μοιραστούν ακόμα στους πρόσφυγες και μετανάστες του Κουτσόχερου, καθώς και κάποιες θα δοθούν στο κοινωνικό ιατρείο.

Σε ότι αφορά τις μάσκες που δόθηκαν στις φυλακές Λάρισας, η παράδοση έγινε την Τετάρτη 8 Απριλίου, καθώς γνωρίζαμε τη μεγάλη ανάγκη τους και τις ελλείψεις που έχουν οι κρατούμενοι τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο, μετά από επίσημη συνεννόηση με το συμβούλιο των φυλακών. Δύο μέρες αργότερα, την Παρασκευή 10 Απρίλη, πληροφορηθήκαμε ότι οι μάσκες δεν παραδόθηκαν ποτέ στους κρατούμενους με τη δικαιολογία ότι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση εξέγερσης, προκειμένου να καλύψουν τα πρόσωπά τους. Μας πληροφόρησαν επίσης πως θα τις έδιναν εφόσον έπεφτε στην αντίληψή τους ύποπτο κρούσμα(!), κατόπιν εορτής δηλαδή, καθώς είναι ευρέως γνωστό το υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.

Η στάση της διοίκησης των φυλακών Λάρισας, η οποία δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα, είναι ανεύθυνη, υποκριτική και εγκληματικά επικίνδυνη. Με ένα επιχείρημα αστείο, προσπαθούν να στερήσουν από τους ανθρώπους αυτούς και την ελάχιστη προστασία που θα μπορούσαν να έχουν απέναντι στον κορονοϊό και η οποία πρέπει να σημειωθεί πως δεν ήρθε από κανένα κράτος και κανέναν φορέα, παρά από τον κόπο και την προσωπική δουλειά πλήθους αλληλέγγυων που δεν αντιμετωπίζουν τους κρατούμενους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως κράτος και κυβέρνηση δε μερίμνησαν για τους ανθρώπους αυτούς ούτε στο ελάχιστο, καθώς παρά τις υποσχέσεις τους για αποσυμφόρηση των φυλακών και αποφυλάκισης με συγκεκριμένα κριτήρια όσων το δικαιούνται, οι όποιες αιτήσεις από τις φυλακές Λάρισας έπεσαν στο κενό, με το συμβούλιο των φυλακών και την εισαγγελία να μην ικανοποιούν κανένα αίτημα.

Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη αυτή στάση της διοίκησης των φυλακών Λάρισας και απαιτούμε οι μάσκες να παραδοθούν άμεσα. Απαιτούμε την αποσυμφόρηση των φυλακών και να πάψει πια αυτή η απάνθρωπη και σκληρή αντιμετώπιση των κρατουμένων.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και μπροστά στην αδικία και την αυθαιρεσία θα μας βρίσκετε πάντα απέναντι.

Μαρίνος Αντύπας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια