Συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη δημιουργία αιολικών σταθμών στο νησί τους πραγματοποίησαν χθες δεκάδες κάτοικοι της Άνδρου με αφορμή την αποβίβαση φορτηγών που μετέφεραν ανεμογεννήτρια ύψους 70 μέτρων για λογαριασμό της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ. Από νωρίς το ξημέρωμα έως τις 11 περίπου το πρωί, σχεδόν εκατό Ανδριώτες βρίσκονταν στο λιμάνι του Γαυρίου με σκοπό να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο έργο, που μαζί με τις υπόλοιπες 106 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο νησί θα μετατρέψουν το μέρος, όπως λένε, «από παράδεισο σε βιομηχανική κόλαση».

Αναίτια επίθεση από την αστυνομία

Στον αντίποδα είχαν αντιπαραταχθεί ισχυρές δυνάμεις από Λιμενικό και αστυνομία, οι οποίες απαγόρευαν στον κόσμο να προσεγγίσει την προβλήτα με σκοπό να μην επαναληφθεί η επιτυχημένη διαμαρτυρία των διαδηλωτών στις 23 Μαΐου. Τότε οι Ανδριώτες, με τη συμμετοχή 150 ατόμων, είχαν αποτρέψει την εκφόρτωση ανταλλακτικών που προορίζονταν για ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί παλιότερα.

Η κινητοποίηση ήταν απόλυτα ειρηνική, ωστόσο η αστυνομία προέβη σε μια επιθετική ενέργεια όταν προσήγαγε έναν από τους διαδηλωτές με την αιτιολογία ότι τραβούσε βίντεο. Αμέσως μετά προσήχθη κι άλλος διαδηλωτής, όταν είπε στον διοικητή που διέταξε την προσαγωγή ότι θα μπορούσε να προχωρήσει απλά σε μια σύσταση πρώτα. Στην αντίδραση της συντρόφου του δεύτερου προσαχθέντα, που είπε ότι η προσαγωγή ήταν παράνομη, ο διοικητής απάντησε «ορίστε το όνομά μου, ορίστε ο αριθμός μου, κάνε μου αναφορά ότι παρανομ»” και συνέχισε… προτείνοντας: «Αν φύγετε τώρα ειρηνικά, θα διακόψω την όλη διαδικασία». Σημειώθηκαν επίσης ακόμη δύο προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, καθώς δύο διαδηλωτές που ρωτήθηκαν από αστυνομικούς δεν είχαν πάνω τους ταυτότητα, κίνηση που ερμηνεύτηκε από μέλη του κινήματος ως απόπειρα εκφοβισμού.

Διαβάστε επίσης:

Αγωγή ύψους 300.000 ευρώ από εταιρεία Αιολικών σε 100 κατοίκους της Τήνου που αντιδρούν στα έργα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια