Είναι ο Depressed PASOK, ένας αμετανόητος σοσιαλιστής, που ονειρεύεται ακόμα τις χρυσές εποχές, τότε που το ΠΑΣΟΚ, η μεγαλύτερη δημοκρατική παράταξη του τόπου, ήταν εδώ ενωμένο και δυνατό και ακολουθείται από περίπου 5 χιλιάδες followers στο twitter.

Δηλώνει Πασόκος και δηλώνει απογοητευμένος. Παρόλα αυτά δεν σταματά να διατυμπανίζει καθημερινά την αγάπη του για την -πρώην- μεγάλη δημοκρατική παράταξη, να στέλνει θετική ενέργεια στον Ευάγγελο Βενιζέλο και να αισιοδοξεί ότι ο λαός θα καταλάβει κάποια στιγμή την αυτοθυσία του κόμματος -και προσωπικά του αρχηγού του- να συνεχίσει να κυβερνά αυτό τον τόπο για τέταρτη δεκαετία, παρότι τα ποσοστά του είναι λίγο μεγαλύτερα από την μεγάλη πίεση.

Είναι ο Depressed PASOKένας αμετανόητος σοσιαλιστής, που ονειρεύεται ακόμα τις χρυσές εποχές, τότε που το ΠΑΣΟΚ, η μεγαλύτερη δημοκρατική παράταξη του τόπου, ήταν εδώ ενωμένο και δυνατό και ακολουθείται από περίπου 5 χιλιάδες followers στο twitter.

Το 3pointmagazine ένιωσε την ανάγκη να συνομιλήσει μαζί του και να αναδείξει τα βαθιά αισθήματα σοσιαλιστικού μεγαλείου, που κρύβονται πίσω από έναν λογαριασμό στο twitter και το facebook. Από τη μεριά του ο Depressed PASOK δέχτηκε να μιλήσει στο 3pointmagazine.gr, καθώς είδε το πράσινο στο logo μας και μας πέρασε και εμάς για ΠΑΣΟΚ. Δεν θελήσαμε να τον απογοητεύσουμε καθώς η ψυχική του υγεία είναι κλονισμένη.

pasok flag

Θέλοντας να συμβαδίσουμε με την επικαιρότητα, ξεκινήσαμε από την κατάσταση στην Ουκρανία. Ερωτώμενος λοιπόν για την περίπτωση που “γίνουμε Ουκρανία” και κατά πόσο θα είναι ασφαλές να κυκλοφορεί στον δρόμο και να λέει ότι είναι ΠΑΣΟΚ, μας απάντησε: “Με μισό το σεβασμό στο πρόσωπό σας γιατί σας κόβω ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανή είναι η μετάπτωση της χώρας σε μία Ουκρανία-like κατάσταση, όταν Υπουργός Εξωτερικών είναι ο Βαγγέλης; 

Θα σας παρακαλούσα οι επόμενες ερωτήσεις σας να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού. Να ξέρετε πάντως ότι κυκλοφορώ ανετότατα δημόσια και λέω γεμάτος περηφάνια ότι είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά ψιθυριστά, εκτός αν είμαι στο γήπεδο οπότε και φωνάζω ότι είμαι ΠΑΣΟΚ όταν όλοι φωνάζουν συνθήματα και έτσι δεν ακούγομαι μέσα στη φασαρία. Μια φορά μόνο ακούστηκα, αλλά έκατσα γρήγορα στη θέση μου και μετά κοιταζόμασταν όλοι μεταξύ μας”.

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο Plan B για την προμήθεια μπιφτεκιών για τον Βαγγέλη, σε περίπτωση που αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ να πληρώσει τα δάνειά του, ο πασόκος μάλλον δυσανασχέτησε, κρίνοντας την ερώτηση ως χυδαία και απαντώντας πως “Θα σας απαντούσα, αλλά έχουμε ένα ζευγάρι βετζετέριαν στη γειτονιά που σκέφτεται να ψηφίσει Ελιά και δε θέλω να χάσω 2 ψήφους σε τέτοιες εποχές”.

pasok poster

Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις γύρω από το οικονομικό κομμάτι αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την ΔΕΗ, που χρωστάει από το ’98. “Ναι, κοίτα να δεις τώρα, είχαμε αρχικά σκοπό να βάλουμε μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ το λεγόμενο ‘τέλος ΠΑΣΟΚ’ να το πληρώνουν οι πολίτες ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου μας, αλλά μετά σκεφτήκαμε ότι το ‘τέλος ΠΑΣΟΚ’ δε δημιουργεί θετικούς συνειρμούς και το απορρίψαμε. Ίσως τελικά αποπληρώσουμε τη ΔΕΗ που χρωστάμε απ’το ’98 με τα χρήματα που είχαμε σκοπό να της δώσουμε για όσα της χρωστάμε απ’το ’88 έως το ’97, το επεξεργαζόμαστε ακόμα”, απαντάει αφοπλιστικά και με απόλυτη δόση ειλικρίνειας.

Η συζήτηση σιγά σιγά πηγαίνει προς τις προσεχείς ευρωεκλογές και στη δήλωση του Βενιζέλου ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάρει κάτω από 10%, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο βέβαια -να πάρει το ΠΑΣΟΚ ή Ελιά πάνω από 10%- κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο, με βάση τις δημοσκοπήσεις, γεγονός που δεν θέλει να δεχτεί ο αμετανόητος πασόκος. “Μα το Βαγγέλη, αν συνεχίσετε σε αυτό το μοτίβο θα σηκωθώ να φύγω, όπως έφυγε η Μπάρμπα από το Λιάγκα, θυμάστε έτσι;

Ο λαός θα μας πει αν πρέπει να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση και αυτό θα φανεί μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως θα ερμηνεύσουμε εμείς όπως κρίνουμε κατάλληλα και όχι ο λαός, γιατί ο ίδιος λαός δίνει 25άρια στο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο σώας τας φρένας να’ χει για να κάνει τέτοια αξιολόγηση;”

Άρα είτε πάνω είτε κάτω από 10% το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να κυβερνά με αυτοθυσία τον ελληνικό λαό κι ας είναι στο 5%; “Αυτή ναι, είναι μια καλή ερώτηση και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω γι’αυτό. Ξέρετε, η αυτοθυσία είναι το άλφα στα αρχικά του ΠΑΣΟΚ. Ο σταυρός που κουβαλάμε από το Καστελόριζο και μετά, έχει αφήσει σημάδια στις πλάτες μας. Νομίζετε ότι το μόνο που θέλουμε είναι οι καρέκλες και η εξουσία; Το πιστεύετε όντως ε; Θα τρελαθώ”.

pasok-poster-andreas

Εύλογα δημιουργείται το επόμενο ερώτημα για το αν η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει χάσει την αξιοπιστία της, μιας και δημοσκοπικά βρίσκεται πλέον γύρω στο 5%. Η απάντηση όμως ότι η ποσότητα δεν είναι και ποιότητα, είναι αφοπλιστική. “Σημασία δεν έχει μόνο το μέγεθος, αλλά και ο τρόπος που η μεγάλη δημοκρατική παράταξη προσφέρει στον τόπο 4 δεκαετίες τώρα. Και στο κάτω κάτω ζήτησε κάποιο άλλο κόμμα το χαρακτηρισμό αυτό και δεν του το δώσαμε; Σας πειράζει μήπως που λένε και τη Βίσση απόλυτη ελληνίδα σταρ; Εμένα όχι, αν και εκτιμώ ιδιαίτερα την Πάολα”.

Πώς αισθάνεται όμως και πόσο προσβάλλεται που κάποιοι αποκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ “Νέο ΠΑΣΟΚ”; “Δε μας προσβάλλει, μας πονάει, γιατί έπρεπε εμείς να ’χαμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζεται σε σαθρούς πυλώνες οργής ψηφοφόρων μας; ΩΣ ΠΟΤΕ ΡΕ; Συγγνώμη για την έκρηξή μου, είναι μέρες δημοσκοπήσεων και ζορίζομαι ψυχολογικά”.

Κλείνοντας την εποικοδομητική μας συζήτηση γύρω από ζητήματα καίριας σημασίας, ήρθε η ώρα για την τελική κρίση. Για το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι που λέει και ο Καβάφης. Ιδού το δίλημμα.

Γιώργος ή Βαγγέλης; Είναι σαν να με ρωτάτε Θεός ή Χριστός; Εσείς τι θ’απαντούσατε;”.

Κατερίνα Καραβία – Σοφιάννα Μπονοβόλια

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια