Συμφωνία για το διαχωρισμό κράτους-θρησκείας στο Σουδάν. Έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την υπογραφή ειρήνης με τους αντάρτες.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν συμφώνησε να διαχωρίσει τη θρησκεία από το κράτος, τερματίζοντας 30 χρόνια ισλαμικής κυριαρχίας στο έθνος της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η συμφωνία που καθιστά το σουδανικό κράτος (περισσότερο) κοσμικό έρχεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αφότου η κυβέρνηση ξεκίνησε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες.

Ο Πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χαμντόκ και ο Αμπντέλ-Αζίζ αλ-Χίλου, αρχηγός της ομάδας των ανταρτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν-Βορρά, υπέγραψαν δήλωση στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν Abdalla Hamdok και ο ηγέτης του Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν-Βορρά, Abdel-Aziz al-Hilu, σηκώνουν τα χέρια τους, στην απομακρυσμένη πόλη Kauda, στο Σουδάν, στις 9 Ιανουαρίου 2020. Ο Hamdok, συνοδευόμενος από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησε μια ειρηνευτική αποστολή προς τον τερματισμό των μακροχρόνιων εμφύλιων συγκρούσεων της χώρας. AP

Η συμφωνία που έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε ειρηνευτική συμφωνία με επαναστατικές δυνάμεις, θέτει τις ελπίδες για τον τερματισμό των συγκρούσεων που έπληξαν το Νταρφούρ και άλλα μέρη του Σουδάν υπό τον εκδιωκόμενο δικτάτορα Ομάρ-αλ-Μπασίρ.

Η μεγαλύτερη των δύο παρατάξεων στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν-Βορρά που έχει πολεμήσει τα σουδανικά στρατεύματα στα σύνορα της χώρας, αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν διασφαλίζει ένα κοσμικό σύστημα.

Το Σουδάν αναδύεται από τη διεθνή απομόνωση που ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τον Μπασίρ το 1989, ο οποίος εφάρμοσε μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που επιδίωκε να φέρει τη χώρα στην “πρωτοπορία του ισλαμικού κόσμου”. Η Al-Qaeda και ο Κάρλος το Τσακάλι (τρομοκράτης από την Βενεζουέλα) εγκαταστάθηκαν εκεί.

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το Σουδάν στην μαύρη λίστα τρομοκρατίας το 1993, επιβάλλοντας αργότερα κυρώσεις έως το 2017. Πλέον το Σουδάν δεν είναι σε αυτή την μαύρη λίστα.

*Από το news247.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια