22-23/11 Διήμερο Νοτιοαμερικάνικου ντοκιμαντέρ

4 ντοκιμαντέρ και 2 συζητήσεις για τους οικολογικούς αγώνες των ιθαγενών λαών της νότιας Αμερικής

22-23/11/2019 στις 19:00 στο TRISE – Transnational Institute of Social Ecology (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 22/11, 19:00

“Pueblo Macizo” (Κολομβία, 2015, 46΄)

Κάτοικοι του Macizo, μιας από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, μιλάνε για την αντίστασή τους στις εξορύξεις χρυσού. Ενάντια στο αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης», γίνεται ξεκάθαρο ότι εξορύξεις και παραγωγή τροφίμων δεν είναι δυνατό να συνυπάρξουν.

“Apaga y vamonos” (Switch off) (Χιλή, 2005, 82΄)

Η ισπανική εταιρία ENDESA έχει κατασκευάσει ένα γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα ιδιοποιούμενη τα νερά του Bío-Bío, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Χιλής και πλημμυρίζοντας τα εδάφη όπου κατοικεί εδώ και αιώνες ο λαός Μαπούτσε. Από το 1997 η συντριπτική πλειονότητα των κοινοτήτων Μαπούτσε είχε εναντιωθεί σε αυτά τα έργα, ψάχνοντας δικαίωση στο Νόμο Περί Ιθαγενών. Ποια ήταν η τύχη, αφενός όσων υπέκυψαν στις πιέσεις να πουλήσουν τη γη τους και, αφετέρου, όσων πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον του κράτους και της ENDESA;

Σάββατο 23/11, 19:00

“Μπάχο Αγουάν: Κραυγή για τη Γη” (Ονδούρα, 2012, 27΄)

Μία σύγκρουση που έχει τις ρίζες της στη συγκέντρωση της καλλιεργήσιμης γης στα χέρια λίγων γαιοκτημόνων. Η επιβολή των καλλιεργειών αφρικανικού φοίνικα στην περιοχή Μπάχο Αγουάν της Ονδούρας και η καταστολή εναντίον του αγροτικού κινήματος που εναντιώνεται σε αυτή την εξάπλωση, κορυφώνεται μετά το πραξικόπημα του 2009.

“Όταν συγκρούονται 2 κόσμοι” (Αμαζόνιος, Περού, 2016, 103΄)

Η κυβέρνηση του Άλαν Γκαρσία επιδιώκει με fast – track διαδικασίες την επικύρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εξορύξεις πετρελαίου και μεταλλευμάτων σε περιοχές της Αμαζονίας. Μετά από μήνες δυναμικών κινητοποιήσεων των ιθαγενών κοινοτήτων, οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν στην πόλη Μπάγκουα. Στα γεγονότα που έγιναν γνωστά ως Ελ Μπαγκουάσο, σκοτώθηκαν 10 ιθαγενείς και 13 αστυνομικοί.

*Μετά τις προβολές θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση

Μετάφραση: Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad
Οργάνωση: Αυτενέργεια – Πολιτική Συλλογικότητα

Η σελίδα του διημέρου στο facebook

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια